Eenvoudig opzegbaar Gratis verzending Elke maand op de deurmat

Helemaal Henry – De angst van Joy

Trillen, verstoppen, snelle ademhaling of hijgen. Dit is een greep uit het brede assortiment van angstreacties bij honden. Mijn hond heeft last van vuurwerkangst. Dierenartsen raden aan om in oktober te beginnen met het aanpakken van vuurwerkangst ter voorbereiding op de jaarwisseling. Ik neem je mee in het verhaal van mijn hond Joy: haar gedrag als ze angst ervaart en hoe ik haar train om minder bang te worden voor harde knallen.

2 minuten
07 oktober 2021

Mijn naam is Henry, sinds 2014 ben ik een blije hondeneigenaar van Joy. Joy ervaart soms angst door harde geluiden. Haar angst viel mij op toen er een keer vuurwerk werd afgestoken. Sindsdien is ze gevoeliger geworden voor onverwachte geluiden. Ter voorbereiding op het vuurwerk tijdens de jaarwisseling begin ik nu in een rustig tempo met het trainen van Joy.

Elke hond is anders!
Regelmatig vragen mensen mij wat ze kunnen doen om met geluidsangst bij hun hond om te gaan. Mocht het nodig zijn, raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen. Bij sommige rassen komt geluidsangst vaker voor, zoals de Friese Stabij en Border Collies, maar dat betekent nog steeds dat je je hond kan helpen er beter mee om te gaan. Afhankelijk van de zwaarte van de angst, kun je medicatie overwegen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder ook alternatieve middelen. Laat je hierover altijd adviseren door je dierenarts of een gediplomeerde gedragstherapeut. Het is ook mogelijk om samen met je hond een vuurwerktraining te volgen. Met de vuurwerktrainingen laat je je hond geleidelijk wennen aan harde geluiden. Ten slotte wil ik je een tip geven die ik zelf toepas. Ik maak momenteel gebruik van geluidsopnames samengesteld doorgedragsdeskundigen Sarah Heath en Jon Bowen. Dit zijn opnames van vuurwerk waarvan het geluid zich langzaam opbouwt. Let op: de opnames zijn geen garantie om de angst te laten verdwijnen maar een middel om beter om te kunnen gaan met angst.

Mijn ervaring
Naast de oefenopnames heb ik een veilige plek gecreëerd in huis waar Joy zich kan terugtrekken. Die veilige plek bleek de badkamer te zijn. Op haar veilige plek leg ik een deken en kledingstuk van mijzelf waar ze zich onder kan verschuilen. Als ze zich verplaatst naar de badkamer laat ik Joy niet alleen. Ik spreek haar toe en masseer haar achter haar oren. Ik oefen elke keer met afleidingsmanoeuvres, zoals het aanzetten van de radio en het spelen van denkspelletjes. Het belangrijkste is: zelf de rust bewaren. Wanneer jij druk en onrustig gaat doen, zal je hond dat voelen en de indruk krijgen dat er echt iets ergs aan de hand is.

Luister tip
In de podcast van Monique Bladder ‘Dat doet die anders nooit!’ wordt het onderwerp vuurwerkangst verder toegelicht. Luister hiervoor de aflevering: ‘Wat moet je doen als je hond bang is voor geluid?’.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen betreft geluidsangst. Sinds wanneer heeft jouw hond dit en hoe ga jij ermee om?

Ontdek het gemak van Elke hond gezond

Behandel preventief tegen vlooien, teken en wormen en voorkom lichamelijke ongemakken bij je hond. Je ontvangt elke maand de juiste hoeveelheid dierengeneesmiddelen thuis op de deurmat. Eenvoudig besteld en makkelijk opzegbaar. Waar wacht je nog op? Bekijk welk pakket het beste bij jouw hond past.

Hoe werkt het?

Kies een abonnement
en meld je aan

De eerste maand betaal je met iDEAL
(daarna via automatische incasso)

Je eerste pakket ontvang je
binnen 4 werkdagen

Daarna elke maand de producten
automatisch op je deurmat

visual

Aanmelden

Selecteer een pakket en het gewicht van je hond.

Heb je meer dan 1 hond? Rond eerst je bestelling af en begin dan opnieuw met bestellen.

Stuur dit door naar een vriend

Ken je nog een hondenbaas die dit wel kan gebruiken? Stuur het door.

× Beschikbaar van SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday