Eenvoudig opzegbaar Gratis verzending Elke maand op de deurmat

Zo voorkom en bestrijd je vlooien bij jouw hond

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten. De nachtmerrie van iedere hond en zijn eigenaren. Deze kleine beestjes nestelen zich graag in de vacht van honden en veroorzaken zo ongemakken als jeuk, huidontstekingen en onrustig gedrag bij jouw huisdier.

3 minuten
25 november 2021

Vlooien hebben jouw hond nodig om te overleven en zich voort te planten, ze leven van het bloed van je hond. Door kleine beten in de huid van de hond zuigen vlooien bloed op. Dit gebruiken ze om zichzelf te voeden en om zich voort te planten.

Bij honden zitten vlooien het liefst tussen de liezen of boven de staart. Ze hebben de voorkeur om zich te nestelen bij honden met een langere vacht omdat het voor de hond dan lastiger is om de vlo eruit te bijten.

Je kunt vlooien het hele jaar door tegen komen. Onze verwarmde huizen zijn de ideale leefomgeving voor deze beestjes. Vlooien kunnen niet overleven op mensen, hiervoor missen wij de warme vacht. Ze proberen dit soms wel, hierdoor kun jij als hondenbaas ook een vlooienbeet oplopen.

De levenscyclus van de vlo
Wanneer jouw hond vlooien heeft is het belangrijk om je bewust te zijn van de levenscyclus van deze parasieten om ze te voorkomen en bestrijden. Een vrouwelijke vlo legt namelijk tot wel 50 eitjes op een dag. Hierdoor kan een vlooien familie zich snel voortplanten.

1. Ei-fase van een vlo
In totaal kan een vrouwelijke vlo ongeveer 2000 eitjes leggen tijdens haar leven. De eitjes blijven kort aan de hond kleven en vallen daarna van de vacht. Hierdoor komen ze op andere plekken in huis terecht zoals op het vloerkleed, in de auto of in de hondenmand. Binnen twee tot vijf dagen komen de eitjes uit.

2. Larvale-fase van een vlo
Nadat de eitjes zijn uitgekomen zoeken larven donkere plekjes in huis op. Ze groeien en vervellen twee keer. Vervolgens spinnen ze een cocon waarin ze verder zullen groeien totdat ze ontpoppen.

3. Pop-fase van een vlo
De op dat moment nog onvolgroeide vlooien ontwikkelen zich in de cocon tot volgroeide vlooien in ongeveer 8 tot 9 dagen. Zolang een vlo in zijn cocon zit is deze moeilijk te bestrijden. Ze wachten in hun cocon op jouw huisdier. Dit kan een periode van enkele dagen zijn tot soms bijna een jaar.

4. Volwassen fase van een vlo
Volgroeide vlooien kunnen vanuit hun cocon warmte, trillingen en uitgeademde kooldioxide opvangen. Hierdoor weten ze precies wanneer er een potentiële gastheer in de buurt is en dat het tijd is om de cocon te verlaten. De vlo springt dan op de hond en zoekt een andere vlo om mee te paren. Zo begint de hele levenscyclus van een vlo opnieuw.

Het effect van vlooien op je hond
Er zijn verschillende ongemakken die vlooien kunnen veroorzaken bij jouw hond. Zo kan je hond last krijgen van zijn huid in de vorm van jeuk, ontstekingen en hotspots. Een hotspot is extreme jeuk op een specifieke plek. Dit leidt vaak tot het stuk bijten van de wondjes.

Ook kan jouw hond een allergie hebben voor vlooien. Hij is dan overgevoelig voor het speeksel dat de vlo achterlaat bij een beet. Ook kan de vlo infecties overbrengen zoals lintworm doordat de larven onder andere lintworm eitjes eten.

Daarnaast kan het hebben van vlooien ook effect hebben op het gedrag van je hond. Bij veel jeuk of pijn wordt een hond onrustig en dat kan leiden tot ongehoorzaam gedrag of uitval gedrag naar andere honden. Door het ongemak van vlooien kan een hond zich ongelukkig en kwetsbaar voelen.

Dit kun je zelf tegen vlooien doen
Om vlooien te bestrijden moet je de levenscyclus van de vlo doorbreken. Dit betekent dat je je huis en de auto moet stofzuigen en ontsmetten. Het is belangrijk om na te denken waar in huis de nog niet volwassen vlooien kunnen zitten. Op plekken zoals vloerkleden, onder planken en in de bank. Het is belangrijk om deze plekken extra goed te ontsmetten en regelmatig te stofzuigen. Naast het schoonmaken kun je ook een omgevingsspray gebruiken. Hiermee maak je vlooieneitjes en larven onvruchtbaar zodat deze zich niet kunnen voortplanten.

Het is belangrijk om ook de volwassen vlooien te doden en van je hond af te halen. Dit kun je doen door een vlooienbestrijdingsmiddel te gebruiken. Ook is het van belang om je hond regelmatig te kammen met een vlooienkam, zo haal je de vlooien uit de vacht.

Bekijk goed welk bestrijdingsmiddel je gebruikt voor je hond. Je kunt namelijk geen bestrijdingsmiddelen van honden aan katten geven en andersom. Daarnaast is het belangrijk om de bestrijdingsmiddelen met zorg aan te brengen. Doe dit bijvoorbeeld voor het slapen gaan zodat het middel goed kan intrekken. Zorg hierbij altijd dat je je handen goed wast na het aanbrengen van de bestrijdingsmiddelen bij je huisdier.

Omdat vlooien zich zo snel en makkelijk voortplanten zullen deze vervelende beestjes er bijna altijd zijn. Daarom is het extra belangrijk om je huis schoon te houden en je hond preventief te beschermen. Zo ben jij deze parasiet de volgende keer te slim af.

Ontdek het gemak van Elke hond gezond

Behandel preventief tegen vlooien, teken en wormen en voorkom lichamelijke ongemakken bij je hond. Je ontvangt elke maand de juiste hoeveelheid dierengeneesmiddelen thuis op de deurmat. Eenvoudig besteld en makkelijk opzegbaar. Waar wacht je nog op? Bekijk welk pakket het beste bij jouw hond past.

Hoe werkt het?

Kies een abonnement
en meld je aan

De eerste maand betaal je met iDEAL
(daarna via automatische incasso)

Je eerste pakket ontvang je
binnen 4 werkdagen

Daarna elke maand de producten
automatisch op je deurmat

visual

Aanmelden

Selecteer een pakket en het gewicht van je hond.

Heb je meer dan 1 hond? Rond eerst je bestelling af en begin dan opnieuw met bestellen.

Stuur dit door naar een vriend

Ken je nog een hondenbaas die dit wel kan gebruiken? Stuur het door.

× Beschikbaar van SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday