Elke hond beschermd. Je creëert een vertrouwde omgeving door een aantal vaste items in huis te hebben op het moment dat jouw adoptiehond arriveert. Een mand die altijd op dezelfde plek staat, een dekentje dat alleen voor jouw hond is en een eigen knuffel. En je krijgt en koopt vast zelf ook een aantal knuffeltjes. En dan zie je vaak om een niet verklaarbare reden dat jouw hond de voorkeur heeft voor één specifiek knuffeltje. Die is speciaal, daar slapen ze mee en dat is hun buddy.

Dat zou zomaar dit knuffeltje kunnen zijn!

Deze buddy geeft jouw hond de kans zich te hechten. Dat zijn ze vaak niet gewend, omdat ze uit een situaties komen waar er geen hechting aanwezig was. Niet aan mensen en zeker niet aan knuffels. Door zijn buddy gaat jouw hond zich veiliger voelen. Hij gaat ervaren dat deze knuffel van hem is, dat dit niet wordt afgepakt. Als jouw hond zich vertrouwd en veilig voelt, maakt hem dat rustiger en minder gespannen. Is jouw hond een olijke vrolijkerd, dan heeft hij een leuk maatje om mee te slapen en te kroelen!

Je creëert een vertrouwde omgeving voor je hond door een aantal ‘vaste’ items in huis.

Hoe werkt het?

De knuffel helpt bij het leren hechten. En dat is in deze eerste ‘Welkom thuis’ fase voor jouw adoptiehond het allerbelangrijkst. Het gevoel dat hij hier bij jou is en hier bij jou mag blijven. Het is belangrijk om als baas dit specifieke knuffeltje met veel respect te behandelen, zodat het voor jouw hond voelt als een heel bijzonder knuffeltje. Het is niet om mee te gooien of ruw mee te spelen. Het is alleen bedoeld voor jouw hond en het is daarmee ook echt ‘van’ jouw hond. Let er dus op dat je het knuffeltje weghoudt bij andere honden of kinderen. De bedoeling is dat het knuffeltje altijd op die ene veilige plek ligt en ook meegaat met de hond als je met hem ergens naartoe gaat. Wij bevelen aan om het knuffeltje niet te wassen, zodat je de geur van de hond toelaat voor een herkenning van dat veilige gevoel.

Het zet hem aan het denken

Andere knuffeltjes kun je dan mee spelen, of op andere plekken aanbieden. Dit knuffeltje is altijd in de mand of op die plek (soms onder de tafel of de bank in de eerste weken) waar je hond zich het meest veilig voelt. Zo is je hond altijd samen, ook als jij niet in de buurt bent. Je kunt na verloop van tijd het knuffeltje soms zelf even aanraken of oppakken en weer teruggeven. Laat je hond toekijken. Hij ziet de aanraking en het contact. Dat zet jouw hond aan het denken! Hoe jij met zijn knuffel omgaat, laat jouw hond zien hoe jij met hem zal omgaan. Je laat zien dat jouw handen te vertrouwen zijn, zonder dat jij je hond rechtstreeks aanraakt. Want we weten dat dat niet altijd kan in de eerste fase dat een adoptiehond thuis is. 

Gaat je hond ruw spelen met het knuffeltje of probeert hij het te slopen, ruil dan de knuffel voor een positieve activiteit. Bijvoorbeeld een voer-spoor leggen en hem zijn neus laten gebruiken. Als je hond daaraan toegeeft, kun jij de knuffel kalm weghalen en opbergen. Dit kun je herhalen tot het goed gaat. Blijft je hond de knuffel kapot maken, dan is dit (nog) niet het goede moment om dit knuffeltje te introduceren. Heb er vertrouwen in dat dat vast en zeker op een later moment wel kan!