Elke hond veilig. Jij gaat met jouw adoptiehond in het begin zorgvuldig aan de slag met het voorzichtig introduceren van nieuwe situaties. Hij moet wennen aan een nieuwe omgeving, wandelen aan de lijn, andere mensen en andere honden. Dat gaat goed zolang jij daar controle over hebt. Maar helaas heb je geen controle over wat andere  mensen doen.

Terwijl jij probeert de afstand te vergroten en met je lichaamstaal duidelijk te maken dat jullie geen contact willen en ruimte nodig hebben, kan er zomaar iemand anders ineens op jouw hond afstappen om hem te aaien. Of laat een andere hondenbaas nietsvermoedend de flexlijn lekker uitrollen om hun hond aan die van jou te laten snuffelen. Dat zijn lastige situaties, want terwijl jij de afstand probeert te vergroten wil de andere partij misschien juist meer toenadering zoeken, omdat ze niet begrijpen dat jouw hond er niet van gediend is.

Yellow Alert Bone laat andere hondenbezitters en medewandelaars zien dat jouw hond ruimte en afstand nodig heeft. En jij weet dat in deze eerste fase jouw adoptiehond gebaat is bij afstand creëren. Precies die afstand die nodig is om niet in paniek te raken. Zo doen jullie samen heel veel positieve ervaringen op.

Dit waarschuwingsteken aan de hondenlijn in de vorm van een geel botje, zegt: houd afstand en geef mijn hond ruimte.

Hoe werkt het?

Het gele botje is bedacht in navolging van het gele lintje, wat een bestaand idee is uit 2012 (Zweden). Dat lintje betekent: mijn hond heeft ruimte nodig. Laat het contact met deze hond afhangen van het baasje. Deze boodschap is nog niet bij iedereen bekend, maar doordat het gele botje nóg opvallender is vormgegeven zal het anderen zeker opvallen. Het werkt verder heel eenvoudig: je brengt het waarschuwingsteken aan de riem aan en that’s it.

Als mensen je dan toch benaderen of hun hond te dichtbij laten komen, kun je het beste ‘graag afstand houden’ zeggen en zelf meteen uitwijken. Roepen dat jouw hond gevaarlijk is en bijt helpt ook, maar dat is misschien wat minder sympathiek. Door het waarschuwingsteken help je jouw hond om afstand te krijgen in nieuwe situaties zodat hij rustig kan kijken. Je voorkomt dat je hond in een paniekmodus schiet en daarmee zorg je ervoor dat er geen negatieve maar slechts positieve ervaringen zich opstapelen.

In deze eerste periode creëer je rust voor jouw hond, waar je ook met hem bent. In plaats van dat jouw adoptiehond moet kiezen tussen vluchten, vechten of verstijven, krijgt hij de gelegenheid voor de allerbeste optie; rustig aan verkennen van alle nieuwe situaties. De Yellow Alert Bone is dan ook uitermate geschikt om tijdelijk te gebruiken. Hij is eenvoudig aan de hondenlijn te bevestigen en ook weer heel gemakkelijk van de hondenlijn af te halen!