Elke hond actief. Met dit hersenwerkspel bouw je spelenderwijs aan de vertrouwensband met jouw adoptiehond. Je activeert bovendien zijn hondenbrein door jouw hond met zijn neus aan het werk te zetten. Het zorgt ervoor dat jouw hond zich concentreert op het oplossen van de puzzel en het vinden van de voertjes. Een geweldige beloning waar vrijwel iedere hond voor wil werken.

Hersenwerk gaat om het activeren van de neus. Het zoeken en vinden is een bevredigend taakje voor honden. Het leidt af, het geeft zelfvertrouwen en het vergroot de band met het baasje door samen te spelen. Je kunt het inzetten als het energieniveau van jouw hond hoog is, als je ziet dat hij gespannen is, of bijvoorbeeld als er bezoek komt dat jouw hond als spannend ervaart. En als je hond heel enthousiast is en daardoor hoog in opwinding dan helpt hersenwerk om meer rust te creëren in het brein.

Met hersenwerk moet jouw hond zich concentreren op zijn favoriete zintuig: de neus. Zijn focus maakt dat de omgeving even minder belangrijk wordt. En daardoor ontspant hij zich. Hersenwerk bouw je rustig op in moeilijkheidsgraad. Je gunt jouw hond altijd succes, namelijk het vinden van voertjes. Lukt het niet, doe een stapje terug óf help hem gewoon! Jouw hond bouwt zo aan zijn zelfvertrouwen en krijgt vertrouwen in zijn baasje, dat het met dit baasje goed toeven is.

Het is een veilige manier van samen spelen zonder al te veel gedoe en aanrakingen, wat voor een adoptiehond in de eerste ‘welkom thuis’ fase heel prettig en belangrijk is. Je kunt het iedere dag tevoorschijn halen en dan speel je het twee of drie keer. Je zult zien, je hond weet al snel genoeg als je alleen al het spel pakt.

Puzzelen vermindert angst en stress en verbetert de mentale en fysieke gezondheid van jouw hond.

Maar wat als??

als mijn hond niet gericht is op voertjes? Ga in de dierenwinkel op zoek naar een type beloning, snack of snoepje waar hij het wél voor doet. Want dat is er zeker, voor elke hond. Misschien is het een stukje vers vlees of vis of kleine stukjes kaas.

als mijn hond het spel te wild speelt? Speel het spel altijd samen. Gaat hij met zijn poten graven, stop het spel dan even. Omgooien en kapot bijten mag natuurlijk niet. Dus als dat gebeurt ben je een stap te ver qua moeilijkheid. Doe een stapje terug en houd het spel met je voeten of handen op de grond vast. Voorkom negatieve commando’s of negatief stemgebruik zoals nee of niet doen. 

als mijn hond het spel door heeft? Dan is er niets aan de hand, gewoon blijven doen. Ook al weet je hond precies hoe het spel werkt, je kunt het altijd blijven aanbieden omdat de beloning groot genoeg is! En omdat het speciaal is, want het is iets wat jouw hond alleen samen met jou doet.

En onthoud: complimenteren doe je met (blije) stem en eventueel een voertje. Vermijd aaien of kloppen op de flanken. Jouw adoptiehond is nog altijd aan het wennen, dus bouw dat contact rustig op! Hieronder lees je precies in welke stappen je het spel kunt opbouwen met jouw adoptiehond.

Ook al weet je hond precies hoe het spel werkt, je kunt het altijd blijven aanbieden omdat de beloning groot genoeg is!

Stappenplan hersenwerkspel

Stap 1

Haal het spel tevoorschijn en met een vrolijk “kom je spelen?” nodig je jouw hond uit om te komen kijken en/of snuffelen terwijl je voertjes geeft.

Stap 2

Leg wat voertjes op het spel die jouw hond eraf mag eten. Complimenteer je hond als hij dat doet en beloon hem eventueel met nog een voertje.

Stap 3

Herhaal stap 2 eerst een aantal keer voor je verder gaat en kijk of jouw hond vertrouwd raakt met het spel en het materiaal. Het kan zijn dat je in de eerste weken dat je het spel speelt, iedere keer begint met stap 2 en daarna pas voertjes in de klepjes kunt steken. Bewaar je geduld! Het gaat er niet om dat jouw hond ‘de puzzel meteen oplost’, maar dat hij lekker aan het werk is samen met jou.

Stap 4

Stop nu 1 of 2 voertjes in de puzzel waar ze horen en laat je hond zoeken. Complimenteer je hond als het lukt en beloon hem eventueel met nog een voertje. Merk je dat het nog niet lukt, ga dan terug naar stap 2.

Stap 5

Stop alle voertjes op de puzzelplekjes en moedig jouw hond aan te zoeken en te vinden (helpen mag!). Beloon een geslaagde poging met stem en voertje. Speel het spel een keer of drie achter elkaar.

Stap 6

Om het moelijker te maken kan een toevoeging zijn dat je je hond laten zitten en wachten voor het spel, terwijl jij het rustig vult met voertjes. Zo train je ook de zelfbeheersing van de hond. 

Stap 7

Rond het spel goed af. Laat je hond ‘uitsnuffelen’ zodat hij zeker weet dat er niets meer in zit. Geef het commando ‘klaar’ en berg het spel op.

Instructiefilmpje

Bekijk hier het filmpje van de leverancier van dit spelletje.