5 tips voor sneeuwpret met je hond

De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten en te speuren naar van alles wat zich onder de sneeuw bevindt. In dit artikel geven we je een aantal waardevolle tips om de winter leuk en ook veilig door te komen.

 

2 minuten
21 februari 2022

Tip 1: Bescherm de voetzooltjes

Om te voorkomen dat je hond last krijgt van pekel, kun je de pootjes van je hond insmeren met speciale zalf. Let op! Als je de pootjes van je hond wilt insmeren, doe dit dan met speciale zalf. Deze is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Huis-, tuin- en keukenproducten kunnen giftig zijn voor je hond. Je doet er verstandig aan om de pootjes van je hond na de wandeling met lauw water schoon te maken en af te drogen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je hond niet te nat wordt

Een natte hond heeft een grotere kans om onderkoeld te raken. Blijf niet te lang buiten. Voorkom gesmolten sneeuw of water in de vacht door je hond goed af te drogen.

Tip 3: Laat je hond niet op het ijs

Ten eerste kan je hond natuurlijk uitglijden. Gevolg hiervan is dat je hond zijn gewrichten, botten of spieren kan blesseren.
Een bijkomend gevaar is dat het ijs niet dik genoeg is waardoor je hond door het ijs zakt met alle gevolgen van dien.

Met deze 5 tips heb je maximaal plezier met je hond in de sneeuw

Tip 4: Pas op voor zoutvergiftiging

Als je thuiskomt na de wandeling met je hond in de sneeuw heb je kans dat je hond zichzelf gaat schoonlikken. In de winter wordt vaak pekel gestrooid. Dat gestrooide zout kan met sneeuw-of ijsklontjes tussen de pootjes van je hond gaan zitten met als gevolg dat je hond erg veel zout binnenkrijgt.

De gevolgen van een zoutvergiftiging kunnen groot zijn. De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 gram en 3,7 gram zout per kilogramgewicht van de hond. Klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden. De meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree. Soms kunnen ook neurologische klachten ontstaan.

Tip 5: Houd je hond warm

Stilstaan in de sneeuw moet  je  voorkomen. Zorg er dus voor dat je hond in beweging blijft. Dan blijft hij warm. Voor honden met een korte vacht en/of kale buik kun je eventueel een hondenjas of dekje aanschaffen. Sommige rassen hebben geen last van de kou, andere weer wel. Zoek eens op hoe het ras van jouw hond tegen kou kan. En houd je hond goed in de gaten om te beoordelen of hij het te koud heeft.

 

Bron beeld: Leeuwarder Courant

 

Hoe weet je of je hond het koud heeft?

Er zijn verschillende symptomen die de hond kan vertonen:

 • rillen;
 • hond is in zichzelf gekeerd, maakt geen contact;
 • problemen met ademhalen;
 • zwakke hartslag.

De normale lichaamstemperatuur van een hond is gemiddeld 38°C / 39°C.Wanneer deze onder 37,5°C komt, bel dan zeker met je dierenarts.

Wat zijn bevriezingsverschijnselen?

 • De huid is bleek en blauw en in een later stadium rood en opgezwollen.
 • De hond heeft pijn aan de oren, staart of poten.

 

Wat te doen als een hond onderkoeld is of zelfs bevriezingsverschijnselen heeft?

 • Breng de hond z.s.m. naar een warme omgeving.
 • Pak de hond warm in met dekens.
 • Laat de hond iets warms drinken.
 • Geef de hond eventueel iets met suiker om energie te krijgen.
 • Bel je dierenarts voor verdere instructies.