Alles over hondenpoep

De meest gestelde vraag bij ons thuis is: “Heeft tie gepoept?” en als het antwoord van degene die hem heeft uitgelaten ‘JA’ is, komt bijna altijd daarna de vervolgvraag: “Was zijn poep okay?”. Want als onze hond 100% in orde is, poept hij meerdere keren per dag en is zijn poep goed. Dat wil zeggen, niet te hard, niet te zacht en met mooi gevormde echte drollen. Controleer jij regelmatig de poep van jouw hond?

2 minuten
22 mei 2023

Er zijn ruim 2 miljoen honden in Nederland die ieder jaarlijks zorgen voor zo’n 145 kilo poep. Gelukkig geldt in Nederland een poep-opruimplicht voor hondeneigenaren. Dat betekent dat je overal binnen de bebouwde kom (stoep, straat, bosjes, berm en grasveld) de poep van jouw hond moet opruimen. Om te voorkomen dat anderen overlast ervaren door stank, poep aan de schoen of kinderen die spelenderwijs de poep aanraken met hun handen. Opruimen is ook belangrijk om te voorkomen dat ziektes zoals Giardia en wormen zich verspreiden.

Wat kun je zien aan poep?

Het grote voordeel van opruimen van de poep is, dat je kunt zien hoe de poep eruit ziet. Het uiterlijk én de geur van de hondenpoep zeggen iets over wat je hond gegeten heeft. En het laat zien hoe het gaat met zijn gezondheid. Hoe is de kleur, geur en hardheid? En zie je bloedsporen of bijvoorbeeld wormen? Gemiddeld poept een hond één tot drie keer op een dag. Het soort voeding, de hoeveelheid voeding, de mate van beweging en impact van stress hebben invloed op het poeppatroon van jouw hond.

Uiterlijk én geur van de poep zeggen iets over wat je hond gegeten heeft en hoe het gaat met zijn gezondheid.

Een goede hondendrol

Een gezonde drol is stevig, ruikt naar poep (stinkt dus niet heel extreem!) en heeft een doodnormale donkerbruine kleur. Dus bij het opruimen kun je de drol makkelijk oppakken zonder dat er drab aan de grassprietjes blijft hangen. Voor alles geldt: jouw hond heeft zijn eigen poeppatroon. Dus zorg ervoor dat je weet wat voor jouw hond ‘normaal’ is. Houd zijn poepgedrag goed in de gaten en merk op wanneer het afwijkt qua structuur, kleur of geur.

Is het eens een keertje anders dan normaal, dan is er waarschijnlijk niet iets ernstigs aan de hand. Je hond heeft misschien iets anders heeft gegeten, heeft een beetje stress gehad of moet een onschuldige bacterie wegwerken uit zijn darmen. Wijkt het poepgedrag langdurig af van normaal? Neem dan contact op met je dierenarts.

(Ont)wormen

Tot slot: één van dingen die je in de poep van jouw hond tegen kunt komen, zijn wormen. Jouw hond komt namelijk continu in aanraking met wormeneieren met larven erin. Tijdens het snuffelen aan de grond en in het gras of door aan de vacht te likken. Maar ook door het eten van rauw vlees, prooien of (straat)afval kan jouw hond besmet raken.

Preventief behandelen tegen wormen kan helaas niet (dat kan wel tegen vlooien en teken). Het advies is om een volwassen hond vier keer per jaar te ontwormen. Of als je wormen in de ontlasting ontdekt. Als je na de wormenkuur nog steeds dode of levende wormen in de ontlasting ziet, dan is het goed om de kuur na een maand te herhalen. Gaat je hond mee naar het buitenland? Dan moet je een wormenkuur tegen hartworm geven.

Bekijk hier: ons aanbod voor beschermingsmiddelen tegen vlooien, teken en/of wormen.