Angst voor vuurwerk

Veel hondenbaasjes hebben stress over vuurwerk. Zij zijn met oud & nieuw er op gericht om de periode eraan voorafgaand én de avond zelf zo goed mogelijk door te komen. Voor honden met vuurwerkangst is ‘zo goed mogelijk doorkomen’ het hoogst haalbare. Voor andere honden is een beetje afleiding al meer dan voldoende. En als je geluk hebt, heeft jouw hond misschien helemaal nergens last van! In dit blog leggen we je uit hoe je je hond kunt ondersteunen zonder de angst te bekrachtigen.

 

3 minuten
04 maart 2022

Er is geen quick fix

Helaas is dé oplossing voor iedere baas-hond combinatie anders. Ga op zoek naar wat werkt voor jou en voor je hond. Jij weet wat jouw hond nodig heeft, omdat jij jouw hond goed kent en een band hebt opgebouwd. en je zult vooral moeten kijken wat er bij jou en jouw hond past. Henry schreef vorige maand een blog over hoe hij zelf omgaat met de angst van zijn hond Joy.

Wees je ervan bewust dat je je dier alleen kunt ondersteunen als je zelf ook niet bang bent voor vuurwerk. En dat je de gemoedstoestand van je hond moet leren kennen om hem goed  te kunnen steunen. Die band opbouwen kost tijd. Idealiter train je al met je hond vanaf pups af aan op de juiste balans tussen energie en ontspanning. Als baas weet je dan hoe je de stress van je hond laag kunt houden. En je kunt met je hond van pups af aan trainen op harde geluiden, natuurlijk. En dan nog kan je hond bij iets onverwachts toch in de stress schieten.

Wat doe jij? Jouw eigen spanning en stress hebben effect op het gedrag van jouw hond.

Let op je eigen gedrag

Wat doe jij? Jouw eigen spanning en stress hebben effect op het gedrag van jouw hond. Wat is jouw eigen reactie op harde geluiden en knallen. Schrik jij heel erg, dan slaat dat over op je hond. Blijf je relaxt, dan zal je hond ook rustiger blijven. Zeker als je hem ontspannen en geruststellend toespreekt. Ondersteun je hond door haar te laten voelen dat het écht okay is. Ken je jezelf goed en weet je dat je dit niet goed kunt. Vraag dan bijvoorbeeld iemand die er wel supercool onder is, om je hond (mee)uit te laten. En je kunt natuurlijk jezelf ook trainen om rustig te blijven 😊.

Gedrag van je hond

Wat doet jouw hond? De houding van een hond met stress of angst spreekt boekdelen, dus kijk naar je hond. Wat probeert hij je te vertellen? Geen hond is hetzelfde, dus kijk ook hier weer goed naar wat jouw hond nodig heeft. Probeer in te schatten hoe hoog het stressniveau is. Bij lagere niveaus van angst of stress kun je nog contact maken en afleiden. Hersenwerk (neuswerk) werkt ontspannend voor je hond. Snoepjes zoeken in een doos of snuffelmat. Een lekker bot of een gevulde kong helpt ook als afleiding.

Ondersteunen door middel van inbakeren, natuurlijke supplementen of medicatie.

Ondersteunen zonder te bekrachtigen

Bij hogere stressniveaus is contact maken en afleiden lastiger en moet je er ook anders mee omgaan. Negeer de angst en stress niet. Als je hond steun bij je zoekt, laat dat dan toe. Word niet boos. Maar ga ook zeker niet overdreven mee in de angst, daar wordt de hond nog nerveuzer van. Blijf zelf kalm en geef vertrouwen. Zorg voor een veilige plek waar de hond zich kan terugtrekken als hij zich niet prettig voelt. Doe je gordijnen dicht, zet een muziekje aan. Laat je hond nooit alleen tijdens de jaarwisseling, jouw geur en relaxte aanwezigheid geven hem steun.


Wat kun je nog meer doen?

  • ondersteunen door middel van inbakeren of het aanschaffen van een Thundervest;
  • ondersteunen met medicatie, doe dit altijd in overleg met je dierenarts;
  • ondersteunen met natuurlijke supplementen, volg dan bijvoorbeeld dit stappenplan;