Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

De angst van Henry’s hond Joy

Trillen, verstoppen, snelle ademhaling of hijgen. Dit is een greep uit het brede assortiment van angstreacties bij honden. Ik ben Henry, initiatiefnemer van Elke hond gezond, en mijn hond Joy heeft last van vuurwerkangst. Dierenartsen raden aan om in oktober te beginnen met het aanpakken van vuurwerkangst ter voorbereiding op de jaarwisseling. Ik neem je mee in mijn verhaal en haar gedrag.

 

2 minuten
25 februari 2022

Mijn naam is Henry en sinds 2014 ben ik een blije hondeneigenaar van Joy. Zij is door mij geadopteerd uit Roemenië Joy ervaart soms angst door harde geluiden. Haar angst viel mij op toen er een keer vuurwerk werd afgestoken. Sindsdien is ze gevoeliger geworden voor onverwachte geluiden. Ter voorbereiding op het vuurwerk tijdens de jaarwisseling begin ik nu in een rustig tempo met het trainen van Joy.

Mocht het nodig zijn, dan raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen

Elke hond is anders!

Regelmatig vragen mensen mij wat ze kunnen doen om met geluidsangst bij hun hond om te gaan. Mocht het nodig zijn, raad ik je aan om een gedragstherapeut in te schakelen. Bij sommige rassen komt geluidsangst vaker voor, zoals de Friese Stabij en Border Collies, maar dat betekent nog steeds dat je je hond kan helpen er beter mee om te gaan. Afhankelijk van de zwaarte van de angst, kun je medicatie overwegen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder ook alternatieve middelen. Laat je hierover altijd adviseren door je dierenarts of een gediplomeerde gedragstherapeut. Het is ook mogelijk om samen met je hond een vuurwerktraining te volgen. Met de vuurwerktrainingen laat je je hond geleidelijk wennen aan harde geluiden. Ten slotte wil ik je een tip geven die ik zelf toepas. Ik maak momenteel gebruik van geluidsopnames samengesteld doorgedragsdeskundigen Sarah Heath en Jon Bowen. Dit zijn opnames van vuurwerk waarvan het geluid zich langzaam opbouwt. Let op: de opnames zijn geen garantie om de angst te laten verdwijnen maar een middel om beter om te kunnen gaan met angst.

Luister tip: de podcast van Monique Bladder ‘Dat doet die anders nooit!’, aflevering ‘Wat moet je doen als je hond bang is voor geluid?‘

Mijn ervaring

Naast de oefenopnames heb ik een veilige plek gecreëerd in huis waar Joy zich kan terugtrekken. Die veilige plek bleek de badkamer te zijn. Op haar veilige plek leg ik een deken en kledingstuk van mijzelf waar ze zich onder kan verschuilen. Als ze zich verplaatst naar de badkamer laat ik Joy niet alleen. Ik spreek haar toe en masseer haar achter haar oren. Ik oefen elke keer met afleidingsmanoeuvres, zoals het aanzetten van de radio en het spelen van denkspelletjes. Het belangrijkste is: zelf de rust bewaren. Wanneer jij druk en onrustig gaat doen, zal je hond dat voelen en de indruk krijgen dat er echt iets ergs aan de hand is.