De vriendschap tussen baas & hond

Ik ben Henry, oprichter van Elke hond gezond en eigenaar van de hondenuitlaatservice Life is Dogelicious in Utrecht. Arthur Japin schreef het boekje: ‘Honden voor het leven’. Een lief klein boekje, ik kreeg het onlangs. Het beschrijft heel intiem de vriendschap tussen hond en mens. Japin zegt in een interview hierover: ”Ik kon niet geloven dat ik het waard was dat iemand zo van mij zou houden.” Ergens herken ik me wel in dit verhaal. Ik ben de intens gelukkige hondenbaas van Joy en Luke. In dit blog schrijf ik over de speciale band die wij mensen met honden hebben.

 

2 minuten
03 juni 2022

Joy, Luke en ik vormen een roedel met elkaar. Wij zijn er echt voor elkaar. Ik voor hen en zij voor mij. Honden zijn supergevoelig en doen alles op intuïtie. En het mooie daarvan is: als de intuïtie van een hond zegt dat tie moet oppassen doet hij dat ook. En als het goed voelt, volgen zij echt gewoon hun hart. Ik denk dat ik door Joy en Luke ook meer mijn hart ben durven gaan volgen. En met een prachtig resultaat, want onze roedel van drie is afgelopen jaar nóg mooier geworden door mijn vriendin, haar zoon en onze nieuwe kat Banjo. Waarover later meer (want hoe zorg je ervoor dat een kat in een bestaande roedel integreert?).

De band gaat al duizenden jaren terug

Volgens Psychologie magazine zijn wij al zo lang samen met onze (gedomesticeerde) honden, dat we een belangrijk deel van onze evolutie gezamenlijk hebben doorgemaakt. We horen als het ware bij elkaar. En dat gaat al 15.000 jaar terug, toen mens en wolf ‘bevriend’ raakten. Dat mens en hond het met elkaar uithouden, is waarschijnlijk te danken aan het karakter van deze roedeldieren. Ze vinden het heerlijk om samen te zijn, ze doen alles samen: spelen, jagen, een prooi delen.

Hoge sociale intelligentie

In een artikel van Scientias omschrijven ze het geheim van de succesvolle vriendschap tussen baas en hond als volgt: “Tijdens duizenden jaren van domesticatie, waarbij mensen steeds de meest tamme wolven selecteerden, zijn er veranderingen in de genen van wolven opgetreden waardoor zij hechtere banden met mensen vormden.”

“Door domesticatie hebben honden een unieke combinatie aan eigenschappen gekregen waardoor ze goede mensenvrienden zijn geworden. Ze zijn sociaal vaardig, hebben het vermogen om een nauwe relatie met de mens aan te gaan en kunnen daarnaast commando’s van de mens begrijpen. De oxytocine die vrijkomt als hond en mens elkaar in de ogen kijken, zorgt ervoor dat ze een sterke band vormen.”

De oxytocine die vrijkomt als hond en mens elkaar in de ogen kijken, zorgt ervoor dat ze een sterke band vormen.

Nog even wegzwijmelen?

Wil je heerlijk wegzwijmelen en genieten van die prachtige band tussen mens en dier? Dan is hier de top 5 films met honden (en één ander dier) in de hoofdrol:

  1. Hachi: A Dog’s Tale (2009)
  2. Turner & Hooch (1989)
  3. Life of Pi (2012)
  4. Dog (2022)
  5. Benji (2018)