Doelen stellen met je hond

Mijn naam is Aukje. Ik ben 48 jaar en de blije hondenbaas van Toller Freddie (voluit: Nova Scotia Duck Tolling Retreiver). Voor de start van een nieuw jaar bedenk ik altijd wat ik wil gaan doen en bereiken. Dat doe ik ook voor wat ik met mijn hond wil gaan ondernemen. Freddie is een échte werkhond die veel uitdaging nodig heeft, dus zoek ik naar activiteiten die iets bijdragen aan zijn behoeftes én die onze fijne band versterken. In dit blog beschrijf ik vijf superleuke out-of-the-box doelen of activiteiten ter inspiratie voor jou en je allerliefste huisgenoot.

 

4 minuten
14 maart 2022

1. Het samen fijn hebben

Er is één voornemen waar altijd naar gestreefd mag worden: het samen fijn hebben. Als je je hond na een tijdje leert kennen, heb je als het goed is, een fijne band opgebouwd en weet je waar jouw hond wel en niet blij van wordt. Veel of weinig fysieke activiteit, veel of weinig prikkels, veel of weinig mentale uitdaging. Wat het ook is, zoek naar een goede balans voor jou en je hond.

2. Balans tussen fysiek & mentaal

Afhankelijk van persoonlijkheid, leeftijd, grootte en conditie heeft een volwassen, gezonde gemiddeld actieve hond elke dag een (on-aangelijnde) wandeling van zo’n 1,5 uur nodig. Daarnaast drie poep- en plasrondjes en dan heb je voldaan aan de fysieke behoefte van je hond. Maar dan ben je nog niet klaar! Want het brein van je hond aan het werk zetten is minstens net zo belangrijk. Dat hoeft geen uren te kosten. Met hersenwerk, obedience- of dogdance-oefeningen, balans & coördinatie en allerlei speur- en zoekspelletjes kun je in huis met twee keer een sessie van 10 minuten al aan die behoefte voldoen. Als je dan nog één of twee keer in de week een trainingsavond, workshop of wedstrijd volgt, heeft je hond écht voldoende gedaan. Het belangrijkste wat je hem dan daarna mag geven, is RUST!

3. Wandelen met fun!

Elke dag wandelen is goed voor baas en hond. Het geeft je humeur een enorme boost, het verlaagt stress, vermindert woede, en maakt dat je verbonden bent met je hond, met de natuur en anderen die je tegen komt. Het is leuk om jezelf als doel te stellen om de huidige wandelingen interessanter te maken voor jouw hond. Door de wandeling te combineren met eenvoudige opdrachtjes onderweg. Doe bij paaltjes, bankjes en objecten die je onderweg tegenkomt kleine korte oefeningen. Zoals stukjes los volgen. Wachten bij het trottoir. Of ‘pootjes op’, ‘wacht … pak maar’ of ‘om sturen’. Bij de eerste leer je je hond met twee pootjes ergens op en weer af te gaan, waarna de beloning volgt. Bij de tweede ligt de beloning op het paaltje of bankje en geef je eerst een wacht en daarna een ‘pak maar’. En bij de derde oefening leer je je hond om iets heen sturen, zoals een lantaarnpaal bijvoorbeeld. Bouw dit soort opdrachtjes op meerdere momenten in je standaard wandeling in en je zult merken dat je hond supergemotiveerd raakt en met veel plezier en ontspanning meeloopt. Hiermee maak je van hetzelfde saaie suffe rondje om de blok elke dag een feestje. Voor jezelf en voor de hond!


4. Werken voor je voer

Stel jezelf als doel dat je jouw hond zijn voer een paar keer per week op een andere manier geeft dan standaard in zijn voerbak. Verstop het in de tuin, strooi het uit in het gras, leg het op diverse plekken in huis, gebruik een snuffelkleed, een voerbal (Kong wobler) of in een oude spijkerbroek. Het maakt eigenlijk niet uit: de boodschap is laat je hond werken voor zijn voer en wissel af!


5. Hondentaal leren

Een fantastisch voornemen zou zijn, om je dit jaar te verdiepen in de hondentaal. Jouw hond heeft al allerlei mensencommando’s geleerd van jou. En nu is het jouw beurt. Honden spreken hun eigen taal. Een klein deel daarvan is vocaal: zoals piepen, grommen, blaffen en huilen. Een veel groter deel gebeurt non-verbaal. Oftewel, via lichaamstaal. Als je deze leert lezen en begrijpen kun je een goede band opbouwen met je hond. Tijd om jezelf eens te verdiepen in de verschillende communicatiesignalen van je hond. Er zijn heel veel leuke boeken en YouTube filmpjes over dit onderwerp. Wij reiken je hier alvast drie boeken aan: van Martin GausAnniek Winters en van Ineke van Herwijnen.

Eigen doelen stellen? Download hier ons leuke werkblad_doelen_stellen

Wat als mijn hond mocht kiezen?

Als je een persoonlijk doel (bijvoorbeeld: meer bewegen) wilt koppelen aan iets doen met je hond, bedenk dan goed waar jouw hond bij gebaat is. Je kunt kiezen voor 3 x in de week fanatiek gaan hardlopen met je hond, of voor een cursus behendigheid of Fly ball. Maar je kunt ook gewoon meer of langer wandelen of zelfs speurwerklessen volgen. De intensiteit van de activiteit verschilt, maar je bent bij alle activiteiten lekker buiten bezig! Het enige wat je hoeft te doen is naar je hond kijken en luisteren. Dan zie je of jouw hond enthousiast en blij wordt van het doel dat jij hebt bedacht.

Stel je plan bij

Vooropgesteld hou ik van plannen maken en doelen stellen, ook met mijn hond. Maar als ik zie dat ik hem of mezelf er geen plezier mee doen, pas ik mijn plan aan. Het gaat er niet om of ik dat ene doel of alle gehoorzaamheidscertificaten behaal. Of ik wel of niet mee kan doen aan wedstrijden. Het gaat voor mij altijd om de fijne band die ik samen met mijn hond wil hebben. Een plezierige relatie, dat streef ik na. En dan zijn we weer terug bij het begin van dit blog. Want er is één doel waar altijd naar gestreefd mag worden:

het samen fijn hebben!