Dogs love lockdowns
Daar waar wij mensen ernaar snakken dat de maatschappij weer opengaat. Hopen onze honden op een levenslange lockdown. Want voor honden is er niets fijner dan de hele dag met de roedel lekker bij elkaar zijn. Onze trouwe viervoeter stamt namelijk in de verte af van de wolf. Wij als mens hebben al eeuwen geleden van dit wilde dier een ‘huisdier’ gemaakt. In het wild leven hondachtigen in een roedel en veel rastypen zijn geselecteerd op sociaal roedelgedrag. Logisch dat honden hun gezin zien als hun roedel en dus niets liever doen dan in hun nabijheid zijn.
We gaan er weer op uit
Omdat wij weten dat de lockdown niet voor de rest van ons leven is. Weten we ook dat we meer weg zullen gaan. Naar werk, shoppen, sporten, naar feestjes en lekker uit eten. Veelal situaties waarbij wij als baasjes ervoor kiezen om onze honden thuis te laten. Op zich niks mis mee natuurlijk. Een hond kan prima een tijdje alleen zijn, mits je dat hebt aangeleerd. Want als de hond heeft geleerd dat je weggaat en altijd weer terugkomt, zal hij het alleen zijn gewoon accepteren.
Wat is jouw norm?
Houd in je achterhoofd dat honden sociale dieren zijn, die graag in ons gezelschap zijn. In het beste geval, zal de hond zijn tijd verdoen met slapen en verveling. Houd daarom periodes dat de hond alleen thuis is tot een minimum. Spreek met jezelf (en je gezin) af wat jullie okay vinden. Ik hanteer voor mezelf de richtlijn om mijn honden nooit langer dan 4 (tot maximaal 6) uur achter elkaar alleen te laten. En dat doe ik zéker niet elke dag. Mijn tip: als je dan toch eens een keertje langer, of elke dag langer dan 4 uur weg bent, schakel dan een oppas of uitlaatservice in.
Een ritueeltje
Ik zorg er zelf altijd voor dat ik wegga met een ritueel, waardoor het voor mijn honden duidelijk is dat ze niet meegaan. Ik zet ze op hun plaats, geef ze iets lekkers en laat hen op rustige toon weten: ik ga weg, jullie gaan niet mee en ik kom zo weer terug. Het gaat natuurlijk niet om de inhoud van wat ik tegen hen zeg. Dat begrijpen ze niet letterlijk. Wat ze wel begrijpen is de voorspelbaarheid van het ritueel, dat het zo is en dat het helemaal ok is. Ik kan zonder onrust bij mijn honden en bij mezelf rustig de deur uitstappen.
Veel honden zijn de afgelopen twee jaar gewend geraakt aan onze constante aanwezigheid, door lockdowns en het vele thuiswerken
De benodigdheden
- Een ruimte waarin de hond niets kan vernielen, of werk met babyhekjes of een bench;
- Een gedragen t-shirt van jezelf (bv. een oud t-shirt waarin je een nachtje hebt geslapen;
- Een voedselbal of -dispenser (Kong) of snuffelmat waar je hond lang mee bezig is om versnaperingen uit te halen;
- Tijd en geduld: want je moet ook dit trainen door te beginnen met kleine stapjes van 2 minuten naar 4 uur (2, 5, 15, 30, 1 uur, 2 uur, 3 uur, 4 uur).
Je werkt op twee manieren geleidelijk aan het opbouwen van het alleen thuiszijn. Door de tijdsduur te verlengen van kort naar de uiteindelijk gewenste duur en de plaats te verruimen. Van de bench*/achter babyhekjes, naar een andere kamer, naar echt het huis verlaten. Verleng de tijdsduur alleen wanneer de hond in de huidige tijdsduur helemaal op zijn gemak is. Ga een stapje omlaag wanneer je hond zich op enig moment niet op zijn gemakt voelt. Doe dit écht met geduld, anders krijgt je hond een hekel aan alleen zijn!
*een bench kun je alleen gebruiken als je je hond hieraan hebt laten wennen en er al eerder mee getraind hebt.
Hond monitor
Vraag je jezelf af in hoeverre je hond rustig en ontspannen is tijdens jouw afwezigheid, gebruik dan eens een camera of de app zoals Hond Monitor. Een soort babyfoon voor honden, superhandig te gebruiken met je mobiele telefoon of tablet. Het is leerzaam én ook leuk om te zien wat je hond wel en niet doet in de tijd dat je afwezig bent. Het kan je geruststellen of aanleiding geven om aanpassingen te maken in jouw routines.
Bereid je hond nu alvast voor op de veranderingen die straks gaan komen. Door je hond op een juiste wijze aan te leren om alleen thuis te blijven
Vertel dat je vertrekt
Vertel je hond dat je weggaat. Kies woorden uit die je ALLEEN dan gebruikt. Omdat je altijd waarschuwt, zal je hond niet ongerust raken iedere keer als je naar de voordeur loopt, je jas oppakt of rammelt met je sleutels. Vlak nadat je ‘tot ziens’ (of iets dergelijks) hebt gezegd, strooi je enkele voertjes op de grond of geef je de hond een goed gevulde Kong. Volg ALTIJD dezelfde routine, doe het iedere keer als je weggaat. Je verlaagt stress of angst door je vertrek zeer voorspelbaar te maken EN je hond zal hiernaar uitkijken (in ieder geval de eerste 5 minuten).
Doe normaal als je terugkomt
Zorg ervoor dat als je thuiskomt, dat je je neutraal gedraagt. Niet extreem blij en zeker niet boos worden als het niet goed gaat. Een rustig ‘hoi’ en korte aai zijn voldoende. Na ongeveer 10 minuten mag je je hond volledig knuffelen en vertroetelen zoveel als je wilt. Wanneer je terugkomt, kun je bijvoorbeeld expres heel rustig je jas uitdoen, tas en sleutels opruimen etc. Met als doel je aandacht bij iets anders te houden dan je hond. Hoe moeilijk je dit misschien ook zelf vindt, doe dit echt. Het is echt belangrijk voor de hond en hoort bij het leren alleen zijn.
*als je vermoedt dat je hond moeite heeft met het alleen thuis blijven of gedrag laat zien van verlatingsangst, adviseren we je om een schema op te stellen in samenspraak met een hondengedragsdeskundige of -therapeut.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Outdoor
Met onze outdoor accessoires van onder andere Kurgo, kun je met je hond lekker eropuit. Gezond en veilig genieten van het heerlijke buitenleven met je hond.
Beschermingsmiddelen (abonnement)
Het is belangrijk je hond tijdig te beschermen tegen vlooien, teken en/of wormen. Stel hier zelf je abonnement samen en ontvang maandelijks de juiste dosering voor jouw hond.
Hersenwerk
Een gezonde hond is ook mentaal een stabiele hond. Dit kun je bereiken door je hond naast fysiek bezig te laten zijn, ook aan het werk te zetten met zijn brein. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze snuffelmat.