Een adoptiehond uit het buitenland
Een hond adopteren uit het buitenland is prachtig en kan heel goed gaan. En tegelijk is het goed om je te beseffen dat de hond waarschijnlijk geen (goede) socialisatie heeft gehad als pup. Je hond is dus niet vertrouwd geraakt met het leven zoals wij dat kennen in Nederland. Met alle geluiden en mensen die daarbij horen, zoals fietsers, pakketbezorgers en spelende kinderen. Bereid je dus goed voor op de komst van jouw adoptiehond.
Ga er vanuit dat jouw adoptiehond een rugzakje heeft. En dat hij of zij niet goed gesocialiseerd is en veel situaties die wij doodnormaal vinden niet kent. Je hond moet hier dus langzaam aan wennen. En aan sommige dingen zal je hond misschien nooit meer goed kunnen wennen, want socialiseren doe je vooral in de eerste dertien weken. Je kunt simpelweg niet alles meer helemaal goedmaken. Wees geduldig, ook als de hond gedrag vertoont waar je het echt niet mee eens bent. En schakel direct de hulp van een professional in als je merkt dat je hond angstig blijft.
Joy uit Roemenië (stichting Dutch for strays)
Onze eigen mede-oprichter, Henry, heeft inmiddels twee adoptiehonden. Joy was zijn allereerste hond en dus ook zijn eerste adoptiehond. Hij had vooral via social media de vele succesverhalen voorbij zien komen en had er eigenlijk geen rekening mee gehouden dat het met zijn eigen Joy weleens een heel ander verhaal kon zijn.
“Ik ging vol optimisme in maart 2015 naar de parkeerplaats waar Joy met de bus (uit Roemenië) zou aankomen. De ene na de andere blij hond werd door de adoptanten in hun armen gesloten. Als laatste werd Joy uit de bus getild, een bange trillende hond, echt zielig om te zien.”
Henry kwam middenin in de nacht thuis, heeft haar uit de auto getild om op een grasveld in de buurt te laten plassen. Zonder resultaat. Eenmaal binnen bedacht Joy zich geen seconde en ging ze direct onder zijn bed liggen, vastbesloten om daar voorlopig niet meer onder vandaan te komen. Alle speeltjes en lekkere botjes die hij had ingeslagen hadden geen effect. Joy wilde niks en was alleen maar bang.
“Er volgde een lange periode waarin Joy niet onder mijn bed vandaan wilde komen. Ze at en dronk alleen als ik weg was. Haar behoefte deed ze dan op een puppy pat. Na een aantal weken heb ik contact opgenomen met een gedragsdeskundige. Het begin van een heel lang traject waarin stukje bij beetje het vertrouwen is gegroeid. Pas na een jaar durfde ik Joy voor het eerst los te laten.“
Er is een fijne groep op Facebook waar je veel tips en herkenning vindt. Deze groep heet “ik heb een buitenlandse hond”.
Molly uit Roemenië (stichting Adoptanten straydogs rescue)
Mede-investeerder van Elke hond gezond Geneviève heeft ook een adoptiehond, Molly uit Roemenië. Geneviève zegt: vaak lijkt de eerste week juist wel makkelijk te gaan. Dat is een bekend fenomeen. Je hond is in een soort shock, en doet ‘gewoon’ mee. Het lijkt alsof alles prima is, maar eigenlijk is er sprake van een soort shutdown. Daarna komt vaak de angst. Op het moment dat de hond zich bewust wordt van zijn nieuwe omgeving en zijn nieuwe familie.
“Dus laat je niet foppen dat het zo makkelijk gaat in die eerste week of twee weken! Ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat er een terugval komt en een flinke ook. Dus bedenk dat je in die eerste periode niet zomaar lekker naar het park kunt gaan en je hele familie op bezoek kunt laten komen.”
Geneviève geeft aan dat er een fijne groep op Facebook is waar je veel tips en herkenning vindt. Deze groep heet “ik heb een buitenlandse hond”. De beheerders van deze Facebook groep zijn ook gedragstherapeut en kunnen ook helpen als je dat wilt en je meer hulp nodig hebt.
Hun baasjes hebben met veel liefde en geduld de vertrouwensband weten op te bouwen die nodig is voor een gezonde relatie tussen baas en hond.
De tips van Henry & Geneviève
Informatie inwinnen
Probeer zoveel mogelijk informatie over je hond in te winnen. Bijvoorbeeld over de leefsituatie en het gedrag in het land van herkomst. Als het mogelijk is, achterhaal welke rassen er verborgen zitten in jouw hond. Dit kan je veel informatie geven over mogelijk gedrag en de best passende opvoeding.
Zorg voor een veilige plaats
Geef je hond meteen een eigen, veilige en rustige plek in je huis. Weg van deuren en doorgangen, weg van ramen die uitkijken op de straat. Weg van lawaai. Spreek met huisgenoten af dat als de hond daar ligt, de hond met rust wordt gelaten. Een bench met een doek er overheen kán goed werken, maar is soms ook helemaal niet. Deze honden hebben al in kooien gezeten of zijn lang op transport geweest in een kleine kooi en kunnen er daardoor erg bang voor zijn.
Harde geluiden
Adoptiehonden kunnen angstig zijn voor allerlei (harde) geluiden. Zo zijn ze bijvoorbeeld angstig voor het geluid van metaal (het slaan op de hokken). En daardoor zijn ze bang voor het geluid dat een aluminium drink- en voerbak maakt. Geneviève gebruikte daarom in het begin een bak van bamboe, tot Molly minder bang was.
Wandelen aan de lijn
Voor Henry was het aanlijnen en aan de lijn wandelen met Joy echt een enorme struggle. Zij wilde zich er alleen maar uit ontworstelen. Dus zorg in ieder geval voor een superveilig tuigje, want bij een schrikreactie weet een hond zich vrijwel uit iedere halsband te wurmen, met alle gevolgen van dien. Niet iedere hond vertoont een vluchtreactie, sommige honden zetten dan juist agressie in vanuit angst. Dus bij deze tip hoort vooral ook: kijk goed naar de houding en het gedrag van je hond in de situaties die je hond spannend vindt. Wat zie je dat je hond doet; staart laag, oren naar achteren, weg deinzen, of juist aanvallend, grommend, naar voren bewegend.
Kriebelen op de kop?
Geneviève geeft aan dat haar hond nog altijd wegduikt als ze haar hand van boven laat aankomen op de kop. Dus leer jezelf meteen aan dat je nooit met je handen de kop van je hond van boven benadert. Dat heerlijke kriebelen op de kop komt pas veel later als de band goed gevormd is tussen jou en je hond. Beweeg je hand altijd onderlangs via de borst en nek. Oefenen werkt vaak goed met een lekker voertje in de ene hand (laag houden onder de neus ) en met de andere hand (onderlangs!) even de halsband aanraken.
Snuffelen
In eerste instantie wil je vertrouwen opbouwen. Dat jij en je huisgenoten veilig zijn en dat jouw handen en jouw stem goed nieuws betekenen en geen voorspeller van onheil. Bouw een band op door met je hond dagelijks hersenwerk te doen, in de simpelste vorm. Door een snuffelmat of gewoon wat voertjes uitstrooien in de kamer. Je kunt dit ook buiten doen in een berg herfstbladeren of in een platte doos. Het ontspant de hond en het is leuk om samen te doen. Dit werkt vaak beter dan willen aaien en knuffelen of oefeningen en commando’s te doen.
Met zowel Molly als Joy gaat het inmiddels echt heel erg goed. Hun baasjes hebben met veel liefde en geduld de vertrouwensband weten op te bouwen die nodig is voor een gezonde relatie tussen baas en hond.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Beschermingsmiddelen (abonnement)
Het is belangrijk je hond tijdig te beschermen tegen vlooien, teken en/of wormen. Stel hier zelf je abonnement samen en ontvang maandelijks de juiste dosering voor jouw hond.
Oliën & supplementen
Een gezonde hond is zowel fysiek als mentaal in balans. Onze ondersteunende producten op natuurlijke basis, helpen jou en je hond bij specifieke problemen zoals jeuk, onrust of stramheid.
Hersenwerk
Een gezonde hond is ook mentaal een stabiele hond. Dit kun je bereiken door je hond naast fysiek bezig te laten zijn, ook aan het werk te zetten met zijn brein. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze snuffelmat.