Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Een ouder wordende hond

We hopen allemaal dat onze honden oud worden, zodat we ze heerlijk lang bij ons kunnen houden. Maar wist je dat oudere honden zich soms anders gaan gedragen? Ze vergeten dingen of volgen bijvoorbeeld commando’s slechter op. Ze krijgen soms moeite met alleen zijn of vertonen ineens heel aanhankelijk gedrag. Lichamelijke problemen (zoals artrose) en achteruitgang van de zintuigen (doofheid en slecht zien) kunnen hierbij een rol spelen. In dit blog vertellen we waar je aan moet denken en hoe je je routine aan kunt passen aan zijn of haar leeftijd.

2 minuten
13 februari 2023

Kleine honden worden gemiddelde zo’n 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. En grotere honden worden 7 tot 8 jaar. Oudere honden herken je aan de buitenkant gemakkelijk: een grijze snoet, doffere oogjes en een beetje stramme manier van lopen. Maar ook aan de binnenkant veroudert je hond. De stofwisseling verloopt trager, de orgaanfuncties kunnen verslechteren en er ontstaat slijtage van de gewrichten. Dingen om rekening mee te houden.

Fysiek en mentaal

Het ouder worden bij een hond bestaat uit twee componenten; het fysiek en het mentaal ouder worden. Als jouw hond de eerste kenmerken van ouderdom vertoont, dan kunt je als baas de echte ouderdom van je hond nog even uitstellen. Houd je ouder wordende hond betrokken en actief, zowel fysiek als mentaal.

Honden hebben de neiging om hun pijn te verbergen voor hun baasje.

Mentaal: nieuwe prikkels zorgen ervoor dat het brein scherper blijft en langer goed blijft functioneren. Dit is bij honden niet anders dan bij mensen. Als je jouw hond nieuwe vaardigheden blijft aanleren, zullen de hersenen van je hond er niet alleen op vooruit gaan, maar zal je hond ook langer enthousiast en vrolijk blijven. Er zijn tegenwoordig speciale trainingen te volgen die het mogelijk maken om oudere honden nieuwe dingen te leren!

Fysiek: zelfs oudere honden die moeizamer bewegen, hebben baat bij wandelingen om hun spieren en gewrichten soepel te houden. Pas de intensiteit van je activiteiten wel aan. Let op pijnsignalen, zoals niet graag meer springen of spelen. Wandel niet te snel en niet te ver. En zorg ervoor dat je hond bovendien nooit een plotselinge of wilde beweging moet maken. Honden hebben de neiging om hun pijn te verbergen voor hun baasje, dus het is opletten geblazen. En wil je als baasje toch een langere tocht maken? Gebruik dan een speciale hondenbuggy of fietskar.

Voeding: het is belangrijk dat een oudere hond goed blijft eten en dat de voeding wordt afgestemd op de levensfase van de hond. Want ook hiervoor geldt dat (net als bij mensen) goede voeding helpt bij de strijd tegen ouderdom. Het voer voor jouw oudere hond moet licht verteerbaar, voedzaam, laag in calorieën, vezel- en vloeistofrijk zijn. Als je merkt dat de eetlust van jouw hond verslechtert, ga dan met een dierenarts of gedragstherapeut praten.

Houd je ouder wordende hond betrokken en actief, zowel fysiek als mentaal.

Senioren check

Om allerlei ouderdomskwalen tijdig te ontdekken is het verstandig om een halfjaarlijkse senioren check te doen bij je dierenarts. Controle van vaccinaties, gebit, een lichamelijk onderzoek en een bloed- en urine controle. De senioren check bevordert tijdige opsporing van afwijkingen waardoor de kans op herstel en een comfortabele oude dag van jouw hond groter is.

Belangrijk voor als je een oudere hond hebt:

– Begrijp de veranderingen van je hond
– Blijf je hond mentaal uitdagen
– Help je hond om te blijven bewegen
– Geef je hond voldoende comfort
– Verdiep je in senioren voeding
– Ga regelmatig op controle bij de dierenarts