Een ruzie leg je bij
Ik ben Henry, oprichter van Elke hond gezond en eigenaar van de hondenuitlaatservice Dogelicious in Utrecht. Als mens ben ik er helemaal niet van: ruzie maken. Ik denk niemand eigenlijk. Maar als het gebeurt, helpt het natuurlijk om de ruzie uit te praten, het bij te leggen en elkaar de hand te schudden. zodat je elkaar daarna weer gewoon normaal kunt aankijken en tegenkomen. Nou bij honden werkt dat net zo! Alleen vergeten heel veel hondenbazen dat. Na een aanvaring of uitval van de één tegen de ander, trekken de baasjes vaak beide honden weg. Vaak ook nog met een oordeel over elkaar en elkaars hond. Jouw hond begon! Pak het de volgende keer eens anders aan.
Het komt tijdens het uitlaten in mijn roedel niet vaak voor dat twee honden elkaar écht in de haren vliegen. Natuurlijk wordt er weleens gesnauwd of gecorrigeerd. Dat is helemaal geen probleem. De honden lossen het meestal zelf op en binnen de kortste keren is de rust in de roedel teruggekeerd. De honden in mijn roedel zijn goed gesocialiseerd en ze begrijpen elkaars gedrag. Ze hebben daardoor vooral prettige ervaringen in de omgang met andere honden. Omdat we altijd naar een losloopgebied gaan, kunnen ze de ruimte kiezen die ze nodig hebben en zo kunnen ze elkaar en een eventueel ‘conflict’ uit de weg gaan. Bovendien let ik altijd goed op hoe ze op elkaar reageren, want soms bouwt zich ergens toch spanning op. Binnen de groep of met honden uit een andere roedel. En zeker als er een nieuwe hond in de roedel komt, is het altijd weer even wennen.
Ruzie voorkomen
Het is natuurlijk beter om een ruzie tussen twee honden te voorkomen. Dat begint met ervoor te zorgen dat jouw hond een ontspannen en goed gesocialiseerd dier is. Dat doe je als baas door op dagelijkse basis te zorgen voor voldoende beweging, voor mentale uitdaging en voor genoeg rust. Vervolgens moet jij als baas het opbouwen van spanning bij je hond opmerken en ernaar handelen. Want een conflict of gevecht ontstaat echt niet zomaar. Er gaat altijd spanning aan vooraf. Je ziet hun lichaamshouding veranderen. Leer daarom de lichaamstaal van jouw eigen hond te herkennen.
De oorzaak van een ruzie?
Aan de spanning kan van alles vooraf gaan. Signalen voor het opbouwen van spanning zijn: staren / focus op andere hond, stilstaan, spanning op de lijn, hoge staart, langzame hoge kwispel, kop hoog, rugharen omhoog, hijgen of grommen. Zie je de spanning opbouwen? Onderneem dan actie. Naast lijnspanning leidt fixatie (langdurig oogcontact) vaak tot een confrontatie. En wat dacht je van spanning van jezelf als baas! Dus leer de lichaamstaal van je eigen hond herkennen, dat is zo belangrijk. Wat zie je gebeuren? Is er ruzie om een speeltje? Verdedigt je hond iets wat hij of zij aan het eten is? Word je hond agressief uit angst? Of is er sprake van ruzie uit een soort machtsvertoon? Of vind jouw hond die andere hond gewoon niet zo fijn? Dat kan allemaal.
Soms is de oorzaak van een conflict of gevecht fysiek ongemak. Dan wil de hond ineens niet meer dat een andere (bekende) hond in de buurt komt. Vertoont jouw hond plotseling onverklaarbaar ander gedrag, laat je hond dan altijd even checken bij een dierenarts. Better safe than sorry.
Aangelijnd vermijden van conflict
Bij het uitlaten aan de lijn, bepaal jij wat er gebeurt, niet je hond. Let als eerste op je lijnvoering, want spanning op de lijn is een veel voorkomende trigger voor uitvallen. En laat je telefoon tijdens uitlaten in je zak. Ga actief met je hond wandelen, geef hem kleine taakjes onderweg en zorg dat hij je écht volgt. Scan als baas de omgeving; komt er een hond jullie tegemoet waardoor de spanning zich opbouwt, leid je hond dan op een positieve manier af en laat hem geen contact zoeken. Zo hoeft jouw hond niet alles zelf te regelen. Bouwt de spanning zich toch verder op: blijf dan zelf altijd kalm, gebruik een rustige lage stem. Doorbreek eventueel met je lichaam het (oog)contact tussen beide honden. Of strooi wat voertjes op de grond en laat je hond snuffelen, totdat de ander voorbij is gelopen.
Een conflict of gevecht ontstaat echt niet zomaar. Er gaat altijd spanning aan vooraf.
Hoe legt een hond een ruzie bij?
Stel je hond heeft een negatieve ervaring met een andere hond. Dan is er een ‘verliezer’ en een ‘winnaar’. Het allermooiste zou zijn dat je beide honden uit hun gemoedstoestand haalt en hen opnieuw kennis laat maken met elkaar. Dit lukt alleen als ze los van de lijn zijn en je zelf voor een ontspannen situatie zorgt. Beide baasjes moeten dit ook echt willen. Laat de honden beide uitschudden, zodat ze de situatie opnieuw en gelijkgestemd ingaan en kunnen afsluiten.
Lees meer:
Meer voor jouw hond
Outdoor
Met onze outdoor accessoires van onder andere Kurgo, kun je met je hond lekker eropuit. Gezond en veilig genieten van het heerlijke buitenleven met je hond.
Beschermingsmiddelen (losse producten)
Ben je op zoek naar beschermingsmiddelen, zonder onze maandelijkse service, dan kun je nu ook in onze webshop alle producten los aanschaffen. Overstappen op onze abonnementsservice kan altijd nog.
Hersenwerk
Een gezonde hond is ook mentaal een stabiele hond. Dit kun je bereiken door je hond naast fysiek bezig te laten zijn, ook aan het werk te zetten met zijn brein. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze snuffelmat.