Grasaren bij honden
Een grasaar wordt ook wel een ‘kruiper’ genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. Een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. Grasaren zijn meestal groen en niet gevaarlijk. Maar als ze een tijd staan drogen ze uit, worden ze geel en vallen ze uiteen in losse zaden. Die losse zaden kunnen een risico vormen voor jouw hond, omdat ze diep de huid binnen kunnen dringen. In de blog lees je alles over de mogelijke gevolgen en hoe je kunt herkennen of je hond last heeft van een grasaar.
Grasaren hebben namelijk een soort weerhaakjes. Als jouw hond in het hoge gras loopt en speelt, breken de grasaren van het gras af en hechten zich vast aan de hond. In het beste geval blijft de aar gewoon op de vacht hangen, maar ze kunnen ook diep in de huid dringen. De grasaar komt er vaak niet zomaar uit vanwege de weerhaken die het heeft.
Waar vind je grasaren?
Grasaren vind je over het algemeen vooral in de zomermaanden, van juni tot en met september. Ze staan meestal in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar je ziet ze ook gewoon in woonwijken tussen de stoeptegels of langs muren groeien. De grasaren kunnen eigenlijk overal verschijnen. Omdat het nu zo droog is in Nederland, zullen er meer en meer grasaren tevoorschijn komen, dus wees er alert op.
Grasaren kruipen maar één richting op waardoor ze vast komen te zitten in de vacht of huid van je hond.
Waarom is het een ‘kruiper’?
De grasaren hebben een soort weerhaken waardoor ze in de vacht van je hond blijven zitten. De grasaar ‘kruipt’ daardoor als het ware steeds dichter naar de huid toe. Grasaren kruipen maar één richting op waardoor ze vast blijven zitten in de vacht en uiteindelijk ook in huid of oor-, neusgaten van je hond.
Een grasaar die vast komt te zitten kan problemen geven. Zo kunnen ze in de huid, het oor, het oog of de neus terechtkomen. Dat gaat natuurlijk irriteren en mogelijk ontsteken. Als ze door de huid dringen (vooral tussen de tenen en aan hoofd en hals) kan er bovendien een vervelende ontsteking, fistel of een abces ontstaan.
Hoe weet je of je hond last heeft?
In het oor: je hond schudt vaak met z’n kop, houdt z’n kop scheef of krabt aan z’n oren. Soms jankt hij ook bij het krabben, wat wijst op pijn. Tussen de tenen: je hond mankt en/of likt veel tussen z’n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit. Het is belangrijk dat je de hele aar verwijdert, want een klein ‘haartje’ van de aar kan grote problemen veroorzaken als deze via de huid uiteindelijk in de organen terechtkomt.
Controleer je hond dus altijd goed nadat jullie ergens zijn geweest waar grasaren groeien. Kijk vooral goed tussen de tenen, in de oren, onder de oksels en rond de liezen van je hond. Controleer alle huidplooien en kam de vacht van je hond goed uit. Als je bij het verwijderen van de aar niet zeker weet of je alles hebt verwijderd, ga dan even naar de dierenarts.
Bij twijfel, consulteer altijd je dierenarts.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Uitgelichte producten (voorjaar)
Elke maand brengen we hier een aantal speciale producten onder de aandacht, passend bij het seizoen. Om de gezondheid en het welzijn van jouw hond ondersteunen.
Outdoor
Met onze outdoor accessoires van onder andere Kurgo, kun je met je hond lekker eropuit. Gezond en veilig genieten van het heerlijke buitenleven met je hond.
Fietsen
Met onze fietsaccessoires van onder andere Springer, kunnen je samen met je hond veilig op pad. Lekker genieten van een actief buitenleven samen met je hond.