Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Hartworm bij honden

Het is prachtig zomers weer, de zomervakantie komt dichterbij. De voorpret kan beginnen. We nemen onze honden steeds vaker mee op vakantie. Superleuk want je hond is het allerliefste bij je natuurlijk. Omdat wij in onze vakanties meer de warme oorden opzoeken, zien we in Nederland ook steeds vaker hartworm. Deze parasiet wordt als een microlarve overgedragen via de steekmuggen en kan tot ernstige hartproblemen leiden.

1 minuut
16 juni 2022

Hartworm komt alleen voor in zuidelijke landen, vanaf de hoogte van Parijs. De parasiet die de mug overbrengt, ontwikkelt zich namelijk alleen als het minimaal twee weken aaneengesloten 27°C is. Zodra de temperatuur onder de 14°C daalt, is die ontwikkeling onmogelijk. Aangezien het een ernstige infectie kan worden, is het erg belangrijk om jouw hond (als je naar een van de zuidelijke landen op vakantie gaat) te beschermen tegen deze worm (alle rode landen op de kaart).

Welke klachten krijgt een hond besmet met hartworm?

Honden krijgen pas last van hartwormen als de worm in de longslagader of in het hart terechtkomt. Als de hond besmet is met slechts een paar wormen zijn er meestal geen klachten. Door de wormen kan de rechter hartkamer zich minder goed vullen en kan deze het bloed minder goed rondpompen. Het lastige is dat de klachten pas maanden na de infectie zichtbaar worden. Dat zijn de volgende klachten:

• Slechte conditie
• Vocht in de buikholte
• Lage algemene bloeddruk
• Flauwtes en omvallen
• Gewichtsverlies
• Hoesten
• Ernstige gevallen kunnen overlijden.

Neem je je hond mee op vakantie? Bereid je goed voor op je reis.

Voorkomen is beter dan …

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat jouw hond besmet wordt met hartwormen. Er zijn vele middelen werkzaam tegen larfjes van hartwormen, zoals Stronghold (één pipet per maand op de huid druppelen) of Milbemax (in pilvorm, iedere maand behandelen met Milbemax en dit ook nog herhalen één maand na thuiskomt). Wil je meer weten over hartworm? Lees dan dit artikel van het dierenziekenhuis.

Ga goed voorbereid op reis

Neem je je hond mee op vakantie? Bereid je dan in ieder geval goed voor op je reis. Vooral voor de gezondheid van je hond. Bekijk de meest voorkomende ziektes in het buitenland en de (invoer)regels per land op de website van het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren (licg.nl).

Alvast een mooie zomer en een fijne vakantie!