Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Help mijn hond bedelt … om eten

Ik denk dat iedereen het gedrag van een om eten bedelende hond wel herkent. Je pakt iets te eten voor jezelf, en je hond verschijnt direct naast je. Je gaat eten koken in de keuken en je hond staat er met zijn neus bovenop. Je gaat aan tafel om te eten en je hond komt met zijn kop op schoot. Je eet een zakje chips op de bank en je hond staat voor je neus te kwijlen. Het is vreselijk moeilijk om die smekende, schattige blik te negeren.

 

6 minuten
13 juli 2022

Een hond die maar héél af en toe iets krijgt, wordt vaak een ergere bedelaar. Er ontstaat een soort gokverslaving. Hij heeft namelijk elke keer weer de kans om iets te verdienen door te bedelen. Ook al geef je je hond dus heus echt niet altijd iets. Het mooie is dat je er altijd weer opnieuw mee kunt beginnen om het af te leren. Voorkomen is natuurlijk het beste, maar je kunt er echt wat aan doen. Hier heb ik een paar persoonlijke tips.

Hondeneten en menseneten

Bij ons thuis is er één zeer strikte regel: je hebt menseneten en je hebt hondeneten. Onze hond krijgt hondeneten, uit zijn eigen hondenbak. Hij krijgt nooit of te nimmer menseneten aangeboden. Niet van ons en niet van onze gasten. Hij weet niet hoe ons brood of broodbeleg smaakt. Er gaan geen restjes kip in zijn etensbak. Hij krijgt nooit, nooit iets van ons of anderen als we aan tafel zitten en – heel belangrijk – hij wordt ook niet ingezet als stofzuiger tijdens of na het eten aan tafel.

Je hebt menseneten en hondeneten. Onze hond krijgt hondeneten, uit zijn eigen hondenbak.

Uit de keuken

De keuken is geen plek voor onze hond. Zo kom ik niet in de verleiding om hem iets toe te werpen, terwijl ik sta te snijden of koken. En zo heeft hij nooit per ongelijk ‘geluk’ als er wat valt. Enne, wij hebben een open keuken met een kookeiland middenin ons huis, zonder deur, drempel  of duidelijke scheiding. Dat maakt niets uit. Ik heb twee denkbeeldige scheidslijnen gemaakt achter ons kookeiland en als ik bezig ben, mag onze hond er niet overheen. Het commando ‘uit de keuken’ werkt inmiddels als een tierelier. Hij ligt nog weleens met zijn pootjes of snuit nét over de denkbeeldige lijn, maar ik hoef tegenwoordig maar de wijzen en hij schuift naar achteren.

Plaats tijdens het eten

Als wij aan tafel gaan, gaat onze hond naar zijn eigen plaats. Die is vlakbij ons, maar niet té ver weg. Zowel bij het ontbijt, lunch als het avondeten gaat hij daarnaartoe. En zijn we ergens te gast, dan nemen we een kleedje mee en is er ook daar een eigen plaats voor onze hond. Hij krijgt het commando ‘plaats’ en ‘blijf’ en een beloning. Dat is het. Let wel: dat ging zeker niet vanzelf! Ik heb de eerste week bij elke maaltijd soms wel 10 keer moeten opstaan om hem terug te wijzen naar zijn plaats. Maar ik hield voet bij stuk en bleef consequent. Elke keer als hij weer opstond, mocht hij ook weer netjes terug. En waar ik in het begin elke minuut beloonde dat hij op zijn plaats bleef, kon ik mettertijd met steeds grotere tussenpozen doen. Neem dus een stapel beloningssnoepjes mee als je aan tafel gaat! Onze hond kwam er in ieder geval niet mee weg. Het was plaats of plaats. Verder niks.

Ik heb de eerste week bij elke maaltijd soms wel 10 keer moeten opstaan om hem terug te wijzen naar zijn plaats.

Restjes voeren

Wijzelf doen het niet, maar wil jij de restjes van jullie eten niet weggooien en wel aan de hond geven. Dan doe je dat na afloop van jullie maaltijd. En altijd in zijn etensbak. Let hierbij wel op dat eten wat voor ons gezond is, soms voor honden helemaal niet goed is. En bedenk ook dat wij ons eten vaak zout maken, of kruiden wat niet goed is voor een hond. En in bewerkt voedsel zitten allerlei smaakversterkers en toevoegingen die een hond niet nodig heeft en zorgen voor bijvoorbeeld overgewicht.

Meer weten over welk voedsel voor honden giftig is?