Help! Mijn hond doet … anders
Soms gedraagt je hond zich ineens anders dan normaal. Als baasje valt je dat natuurlijk meteen op. Wat gek! Ze doet iets wat ze eerder nooit deed of ze wil iets niet meer wat ze altijd leuk vond. Je vraagt je af waar dat gedrag vandaan komt en wat je hond met dit gedrag wil zeggen? Wil ze aandacht vragen, is ze aan het puberen, wil ze bepalen, is ze angstig of heeft ze misschien pijn?
Signalen opvangen
Stel je voor dat jouw hond zich voortdurend uitrekt, ook tijdens het wandelen. Of veelvuldig krabt. Of ineens gaat grommen wanneer iemand haar aait. Of steeds vaker met een grote boog om andere honden heen loopt, terwijl ze dat voorheen niet deed. Dan zijn dat duidelijke signalen dat er iets aan de hand is. Dit kan veroorzaakt worden door een externe prikkel (opwinding, stress of angst) én het kan veroorzaakt worden door lichamelijk ongemak bij de hond.
Externe prikkel oorzaak van ongewenst gedrag
Als gedrag voor jou ongewenst is en het wordt veroorzaakt door een externe prikkel, kun je ervoor kiezen deze prikkel voortaan uit de weg te gaan óf je hond te leren hoe je wilt dat ze ermee moet gaan. Film eerst eens wat er precies gebeurt. Kijk hoe jouw hond reageert, kijk naar wat er allemaal gebeurt in de omgeving en kijk vooral ook je eigen gedrag! Door dit goed te observeren kun je beter vaststellen waar het gedrag vandaan komt. Bepaal daarna hoe je het anders wilt en ga daarmee aan de slag. Begin bij het begin.
In meer dan driekwart van de gevallen van ongewenst gedrag van honden is de oorzaak een vorm van lichamelijk ongemak
Lichamelijke oorzaak van ongewenst gedrag
In meer dan driekwart van de gevallen van ongewenst gedrag van honden is de oorzaak een vorm van lichamelijk ongemak. Dat we dat niet zo snel oppikken, komt omdat dit ongemak meestal niet direct zichtbaar is en het gedrag wel. Het kan gaan om jeuk, een allergie, een aandoening, verkeerde voeding of een verwonding. Het is belangrijk om dit eerst uit te sluiten voor je met het (ongewenste) gedrag van je hond aan de slag gaat. Let daarbij goed op signalen van jouw hond in relatie tot de externe omgeving. Jij kent je hond het beste, dus vertrouw je het niet? Ga dan in ieder geval naar je dierenarts om het te checken.
Voorbeeld 1
Als een hond zich regelmatig uitstrekt, lijkt er op het eerste gezicht niets aan de hand. Wij kennen dat als een ontspannen houding. Na het slapen rekt de hond zich even lekker uit. Let er dus goed op wanneer je hond zich uitstrekt. Doet hij dit regelmatig tijdens het wandelen dan is het mogelijk een teken van misselijkheid of buikpijn. Dan kun je zelf even voelen of de buik anders / harder aanvoelt.
Voorbeeld 2
Zo ook: krabben aan de oren. Dat doen honden best vaak. Wij zijn geneigd te denken dat dat heel normaal is. Hij heeft een beetje jeuk aan de oren, dus lekker laten krabben. Bedenk dat de oren van honden aan de binnenkant voor een groot oppervlakte uit alleen huid bestaan, zonder een beschermende vacht. Dat kan betekenen dat áls er een allergie speelt, dat de huid daar gaat jeuken. Krabt je hond regelmatig in zijn oren? Krab dan jezelf ook even achter de oren en bekijk de oren even heel goed. Mogelijk speelt er een allergie voor vlooienbeten of iets dergelijks.
Twijfel je? Of kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp van je dierenarts of hondentrainer
Vraag om hulp
Twijfel je? Of kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp van je dierenarts of hondentrainer. Met behulp van een goede diagnose kun je fysiek ongemak uitsluiten of behandelen. Waarna je je weer kunt focussen op het gedrag van je hond. Met behulp van gedragstherapie, training en oefeningen kun je dan samen op een fijne manier aan de slag. Je leert dan om ongewenst gedrag om te buigen of bij te sturen en samen lekker te genieten van het hond en baas zijn.