Help! Mijn hond eet … chocolade
Mijn naam is Geneviève, al 5 jaar happy hondeneigenaar van Molly en woonachtig in Utrecht centrum. Mijn dochter zoekt vakkundig de aller mooiste boom uit die ertussen staat. De hele middag zijn we bezig geweest met het versieren van de boom met lichtjes en kerstballen. Vroeger zou ik ook nog zuurstokjes en chocolade kransjes in de boom hebben gehangen. Maar daar ben ik mee opgehouden sinds ik Molly heb.
Twee jaar geleden werd ik opgebeld door mijn moeder. Ik kreeg haar geschrokken aan de telefoon. De hond van haar beste vriendin was heel ziek. De reden? Er was bezoek langs geweest en zij hadden een chocoladereep achtergelaten als cadeautje. Deze was op de salontafel blijven liggen. De volgende ochtend werd de hond heel ziek in haar mand aangetroffen. Het duurde even voor ze erachter waren wat de oorzaak was. Tot ze de resten van de chocolade wikkel vonden: de hond had een reep pure chocolade opgegeten. Hierdoor moest de hond veel braken en gelijk naar de dierenarts.
Onmiddellijk hebben wij thuis de kerstkransjes in de ban gedaan. Chocolade wordt alleen nog maar per portie uitgeserveerd bij de thee en gaat daarna gelijk terug in de kast zodat Molly er niet bij kan komen. Voor ons is chocolade een lekkernij maar voor honden kan het levensgevaarlijk zijn.
Voor ons is chocolade een lekkernij maar voor honden kan het levensgevaarlijk zijn
Wat gebeurt er als een hond chocolade eet?
Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Een halve reep kan in sommige gevallen tot een dodelijke vergiftiging leiden bij een hond. De giftigheid hangt af van het soort chocolade en de ingenomen hoeveelheid (Antigifcentrum, z.d.).
Twee tot vier uur na de inname kan de hond de volgende symptomen krijgen: rusteloosheid, braken, veelvuldig urineren en diarree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt. Enkele uren later kunnen er zelfs epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Dit kan leiden tot een coma en fataal aflopen voor de hond. Daarom is het belangrijk om de symptomen goed in de gaten te houden.
Wat zit er in chocolade dat zo gevaarlijk is voor honden?
In cacao zit de stof theobromine, hier zijn honden zeer gevoelig voor. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat en dus hoe gevaarlijker voor de hond. Witte chocolade bevat zo goed als geen theobromine en is dan ook niet gevaarlijk.
Theobromine is een alkaloïde en behoort tot de methylxanthinefamilie, net als theofylline en cafeïne. Het zorgt voor de bittere smaak in cacao en chocolade. Deze plantaardige alkaloïden geven een stimulatie aan het centraal zenuwstelsel en de hartspier. Daarnaast veroorzaken ze een verhoogde urineproductie (Antigifcentrum, z.d.).
Als het om kleinere hoeveelheden gaat dan hierboven aangegeven of als jouw hond witte chocolade heeft gegeten, hoef je niets te doen
Dit moet je doen als jouw hond chocolade eet
Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts in de volgende gevallen:
- Pure chocolade: Wanneer de hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg, enz.)
- Melkchocolade: Indien de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg, enz.)
Als het om kleinere hoeveelheden gaat dan hierboven aangegeven of als jouw hond witte chocolade heeft gegeten, hoef je niets te doen. Er bestaat geen specifiek tegengif of medicijn om honden die chocolade hebben gegeten te behandelen (Merck Veterinary Manual, 2018). De dierenarts zal de hond symptomatisch behandelen. Indien de inname recent is (minder dan twee uur), zal de arts de hond laten braken om de gevaarlijke stoffen uit het lichaam te krijgen.
Zo voorkom je dat jouw hond chocolade binnenkrijgt
Als hondenbaas is het belangrijk dat je de kans dat jouw hond chocolade binnenkrijgt zo klein mogelijk maakt. Honden zijn niet erg kieskeurig als het op eten aankomt. Neem daarom dus geen risico en zorg ervoor dat de chocolade in huis uit de buurt van honden blijft. Laat bijvoorbeeld geen chocoladehagelslag of bonbons staan op de tafel of het aanrecht. Ook al is dit buiten het zicht van je hond, ze zijn meesters in het lokaliseren van eten en weten de chocolade beslist te vinden.
Bronnen:
Why is Chocolate Toxic to Dogs? | Vets Now Pet Safety Advice
Merck Veterinary Manual (2018) | Antigifcentrum (z.d.)