Help mijn hond heeft … hoge energie
Sommige honden zijn altijd rustig en zen. Andere zijn voortdurend hoog in energie en superalert. Waar de één rustig op zijn plaats blijft liggen wat er ook om gebeurt (al schiet je een kanon af), springt de ander om de haverklap op om door de kamer te rennen of jou te achtervolgen (zelfs tot in het toilet). Ze lijken niet uit zichzelf hun rust te kunnen vinden en staan altijd op standje aan als ze wakker zijn. Wij geloven dat je honden kunt leren rustig te zijn. In dit blog leggen we uit hoe jij als baas je hond daarbij kunt helpen.
Een onrustige hond raakt opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. De onrust uit zich in: voortdurend in huis achter je aan lopen, blijven rondrennen, veel blaffen, met de bek grijpen naar handen of kleding, opspringen, tegen mensen aanlopen, in de riem bijten tijdens het wandelen.
Rust begint bij zelfbeheersing
In principe hoeft een hond alleen te reageren op dat wat er voor hem toe doet. Dat jij even naar boven loopt, een la opentrekt in de keuken of het toilet bezoekt, heeft niets met je hond te maken, en je hond hoeft daar niet bij te zijn. Het zijn prikkels die hem niks opleveren en waar hij ook niets mee hoeft.
Als je hond niet geleerd heeft hoe met deze prikkels om te gaan, weet hij niet hoe hij zich moet beheersen. Test maar eens hoe jouw hond met prikkels omgaat. In hoeverre negeert hij zijn omgeving en blijft hij lekker blijft liggen, terwijl jij de stofzuiger pakt, een kopje koffie maakt of iets te eten maakt voor jezelf.
Als jouw hond dit niet goed kan, oefen dan om prikkels te negeren. Begrens hem in het voortdurend achter je aan lopen. Geen duidelijk aan dat je wil dat hij op zijn plaats blijft liggen. Geef aan dat hij buiten de keuken rustig moet wachten. Beloon voortdurend al het goede gedrag.
Fysiek inspanning (zoals achter een bal aanrennen) zorgt er juist voor dat de hond heel hoog in zijn energie blijft.
Rustig zijn moet je aanleren
Honden hebben vele verschillende karaktertrekken, energie niveaus en behoeftes, maar alle honden hebben zowel training, als fysieke en mentale uitdagingen nodig. De mate waarin verschilt per hond. Het is een hardnekkige misvatting dat je hond fysiek ‘moe maken’ ervoor zorgt dat ze daarna tot rust komen. Het werkt heel vaak juist averechts. Fysiek inspanning (zoals rennen, achter een bal aanlopen en stoeien) zorgt er juist voor dat de hond heel hoog in zijn energie komt.
Wat je je hond moet leren is dat hij rustig mag zijn. Zodat hij weet dat hij het ene moment helemaal uit zijn dak mag gaan met zijn maatjes of het baasje, en het andere moment rustig moet zijn. Zodat de baas bezoek kan ontvangen, even kan werken of zelf kan uitrusten.
Als jouw hond thuis erg onrustig is, bedenk dan eens wat de balans op een dag is tussen slaap, fysieke inspanning en mentale uitdaging (in de vorm van snuffelen en hersenwerk). Want alleen als die drie dingen in goede balans zijn, kan jouw hond echt ontspannen.
Heb je grote problemen met het té drukke gedrag van je hond, vraag dan om advies bij een gedragstherapeut of je dierenarts.
Cooling down
Tot slot: honden hebben echt veel slaap nodig. Een volwassen hond kan met gemak 16 tot 18 uur per dag slapen en pups nóg meer! De slaap hebben ze nodig om alle prikkels te verwerken. Hoe minder rust je hond krijgt, hoe moeilijker het wordt om normaal met prikkels om te gaan en zich te beheersen bij iedere prikkel die langskomt. Zorg dus voor een rustige plek in huis waar jouw hond kan slapen. Het is belangrijk dat hij hier niet gestoord wordt
Het is belangrijk dat jij je hond helpt om zijn rust te pakken. Leer hem ontspannen. Beloon ook ontspanningssignalen die je bij je hond ziet: zoals uitschudden na iets spannends, geeuwen na stress. En zorg bijvoorbeeld met een cooling down tijdens of na een actieve wandeling voor rustmomenten, zodat de piek niet te hoog wordt. Rond een potje stoeien of touwtrekken echt even rustig af door samen op de grond te gaan zitten en tot rust te komen. Of geef een hondenmassage na een druk weekend vol bezoek en activiteiten.
Heb je grote problemen met het té drukke gedrag van je hond, vraag dan om advies bij een gedragstherapeut of je dierenarts.
Er zijn ook homeopathische supplementen verkrijgbaar die rustgevend kunnen werken.