Help! Mijn hond heeft … een teek
Teken zijn actief wanneer de temperatuur boven de 7 graden komt. De meeste tekenbeten worden opgelopen in de periode tussen maart en september maar het is ook belangrijk om buiten deze periode je hond goed te controleren. Want door de milde winters kun je ze in ons land bijna het hele jaar door tegenkomen. Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben voor je hond. Het is daarom belangrijk om jezelf en je hond goed in de gaten te houden na een wandeling door de natuur.
Teken vallen niet uit een boom
De meeste mensen denken dat teken voornamelijk in bossen voorkomen en uit bomen vallen, maar dit is een fabeltje. Ze zitten laag bij de grond, in gras en struikgewas en komen voor op plekken zoals in de duinen, in parken en in weilanden. Eigenlijk op alle buitenplekken waar jij en je hond regelmatig komen. Zelfs je eigen tuin is een plek waar teken kunnen voorkomen. Ze breiden hun leefgebied steeds verder uit.
Tekenbeet bij hond
Omdat een teek heel klein is, is het lastig om de teek te zien en een tekenbeet is daarom zo opgelopen. Een eventuele infectie met de ziekte van Lyme kan niet zo makkelijk gebeuren als je de teek binnen 24 uur hebt verwijderd. Dus wacht neit te lang met controleren en wacht zeker niet te lang met verwijderen.
stap 1: controleer je hond na een wandeling door hem goed te bevoelen op plekken waar teken zich graag nestelen (oren, oksels, bek, nek)
stap 2: als je een bobbeltje, knobbeltje, korstje, wondje of iets harder oppervlak voelt dan normaal, check het dan extra goed
stap 3: is het een teek, verwijder deze dan met een tekentang direct
stap 4: controleer bij de teek of deze compleet is, met kop en voorpoten en al
Het is belangrijk dat je echt de hele teek verwijderd. Ze hebben weerhaakjes bij de voorpoten / op waardoor dat deel makkelijk achterblijft en dan kan alsnog de eventueel aanwezige ziekte overgebracht worden. Blijft er een deel achter in de hond, gebruik een loep en pincet om alles alsnog te veriwjderen of ga even langs bij de dierenarts!
Teken vallen niet uit de boom, ze zitten lager bij de grond. Bijvoorbeeld in hoog gras of struikgewas – Jacqueline van Dam, boswachter Utrechts Landschap
De beste bescherming tegen teken
Je kunt je hond beschermen tegen teken met druppels, een speciale halsband of een natuurlijk product. Elke hond gezond levert beschermingsmiddelen tegen teken, vlooien en luizen in abonnementsvorm. Dan ben je altijd op tijd met het toedienen van het middel. Stel zelf hier je abonnement samen en zie meteen wat het kost. De door jou gekozen beschermingsmiddelen vallen dan in de juiste dosering, op het afgesproken moment bij jou op de deurmat. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is het middel aan je hond geven.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Uitgelichte producten (voorjaar)
Elke maand brengen we hier een aantal speciale producten onder de aandacht, passend bij het seizoen. Om de gezondheid en het welzijn van jouw hond ondersteunen.
Beschermingsmiddelen (abonnement)
Het is belangrijk je hond tijdig te beschermen tegen vlooien, teken en/of wormen. Stel hier zelf je abonnement samen en ontvang maandelijks de juiste dosering voor jouw hond.
Beschermingsmiddelen (losse producten)
Ben je op zoek naar beschermingsmiddelen, zonder onze maandelijkse service, dan kun je nu ook in onze webshop alle producten los aanschaffen. Overstappen op onze abonnementsservice kan altijd nog.