Help! Mijn hond heeft … vakantie
De kerstvakantie staat voor de deur. Dus iedereen is gezellig thuis. Jij als (thuiswerkende) hondenbaas, jouw schoolgaande kids en natuurlijk je lieve hond. Extra handjes om hem lekker uit te laten, dat zeker! En extra tijd om er met elkaar gezellig op uit te gaan. Tegelijkertijd ook een ‘full house’, met veel prikkels en meer binnentijd voor iedereen. In dit blog geven we tips voor fijn spel tussen hond en kind in deze kerstvakantie.
Communicatie tussen kind en hond
In een kind-hond situatie kan een hond niet zeggen ‘Stop, dit vind ik niet fijn!’, als hij het zat is dat een kind aan zijn staart trekt of bovenop hem zit. Honden hebben andere manieren van communiceren en het is aan ons (de volwassenen) om die manier te leren lezen en juist te interpreteren. Het is belangrijk om je kind zoveel mogelijk inzicht te geven in hoe jouw hond communiceert. Hoe laat jullie hond zien wat hij prettig vindt en wat niet? Leer ze te kijken naar wat de hond hen vertelt met zijn gehele lichaamshouding. En kijk daarbij samen met je kind naar details in bijvoorbeeld de bek, staart, oren en ogen.
Basisregels voor kind en hond
Leg vooraf uit waar voor jullie hond de grenzen liggen en dat het belangrijk is om deze te respecteren. Grenzen kunnen gaan over plagen, pijn doen, laten schrikken, erop klimmen, iets afpakken, aaien en aanraken. Het is goed om kinderen te wijzen op de signalen van de hond als ze diens grenzen overschrijden. Zoals stresssignalen: gapen, schudden, krabben, wegkijken. Spreek ook af dat als de hond wegloopt, lekker in zijn mand ligt of aan het eten is, dat de kinderen hem echt met rust laten.
Meer weten over hersenwerk voor honden? hersenwerkvoorhonden.nl
Het spel zelf
Voor hond en kind is het leuk om samen een écht spelletje te doen. Bijvoorbeeld een hersenwerkje. Zo zorg je ervoor dat hond en kind vanuit rust en een lage energie samen spelen en elkaars grenzen leren kennen. We noemen dat hersenwerk voor honden. Dat zorgt ervoor dat hond en kind vanuit rust en een lage energie samen spelen. Elk spel heeft een begin en een einde. Bij de start nodigt het kind de hond uit om te komen spelen en aan het einde wordt het spel afgebroken en opgeruimd. Een commando als klaar kan hierbij helpen. De hond wordt eventueel even gekroeld en beloond en daarna weer met rust gelaten. Voor een hond is drie keer vijf minuten een spelletje doen vaak al heel veel, probeer dat uit te leggen aan je kinderen. We hebben er hier alvast drie voor je op een rij gezet.
Leuke spelletjes
- Zoekbeertje
- Verstoppertje
- Snoepspeurtocht
Lees meer over basisregels voor kind en hond op hartvoordieren.nl
1. Zoekbeertje
Zet je hond op zit en wacht (of commando blijf). Als je hond dit niet kan, zorg er dan voor dat een volwassene de hond vasthoudt, terwijl het kind de hond zijn favoriete speeltje laat zien en kort laat ruiken. Vervolgens mag het kind het speeltje gaan verstoppen. Begin met een gemakkelijke plek, bijvoorbeeld gewoon op de bank. Vervolgens geef je het commando ‘zoek’ en laat je de hond los. Dolle pret als hij het speeltje vindt! De hond mag het speeltje terugbrengen en dan speel je er kort samen mee. Dat is zijn beloning. De tweede keer zoek je een moeilijkere verstopplek, bijvoorbeeld onder het bankstel, onder het dekentje in de hondenmand of de deurmat, op een lage boekenplank of in de mand met hout of oud papier. Om het spel nóg uitdagender te maken voor de hond loop je – terwijl je het speeltje nog in je hand hebt – langs een aantal plaatsen waar de hond zicht op heeft en dan doe je alsof je het speeltje verstopt! Dan verstop je het uit het zicht pas écht. Je zult zien dat je hond echt op al die plaatsen gaat snuffelen. Wij hebben hiervoor thuis speciaal ‘zoekbeertje’ gekocht, een klein speeltje van maar 4 cm dat we alleen voor dit spel tevoorschijn toveren.
Houd goed in de gaten hoe je hond reageert als je kind met zijn favoriete speeltje wegloopt. Sommige honden kunnen denken dat het kind het speeltje af wil pakken en boos reageren. Stop dan onmiddellijk met dit spelletje en probeer een ander spel.
2. Verstoppertje
Laat het kind zichzelf verstoppen voor de hond, terwijl jij de hond vasthoudt. Begin met een gemakkelijke verstopplek (bijvoorbeeld om het hoekje in de keuken). Laat het kind de naam van de hond roepen en laat de hond los. Zodra de hond het kind gevonden heeft krijgt hij iets lekkers. Let op: hij mag niet tegen het kind opspringen.
3. Snoepspeurtocht
Je kunt een speurtocht voor de hond uitzetten door op verschillende plaatsen in huis, in je tuin of in de wijk (op je wandelroute) hondensnoepjes te verstoppen. Bijvoorbeeld in schoenen, op de trap, achter de bank, in de struiken, achter een boom of gewoon in het gras. Verstop samen met je kind de snoepjes voordat jullie met de hond gaan wandelen, of laat je kind (terwijl jij de hond aan de lijn hebt) de snoepjes verstoppen tijdens de wandeling. Vervolgens mag de hond op advies van je kind gaan zoeken. Gegarandeerd succes!
Nog twee belangrijke dingen
De verantwoordelijkheid bij samen spelen ligt altijd bij de volwassenen, laat kind en hond nooit alleen met elkaar, hoezeer je de hond ook vertrouwt. Hou altijd een oogje in het zeil. Lees meer over de basisregels tussen hond en kind. Oudere kinderen kunnen de hond alleen uitlaten of alleen met de hond zijn. Een leeftijdsindicatie daarvoor is het moment dat de kinderen naar de middelbare school gaan.