Jouw hond altijd beschermd Eenvoudig opzegbaar
Bestel nu

Help mijn hond … is een kruizenruiker

Af en toe drukt mijn hond zijn snuit in iemands kruis en dan blijft hij maar staan ruiken. Alsof die persoon een verse biefstuk in zijn onderbroek heeft verstopt! Ouwe kruizenruiker roep ik dan. Ik maak er altijd maar een geintje van en lok hem weg bij die persoon. Maar gênant vind ik het eigenlijk wel. Waarom doet mijn hond dat? En wat kan ik eraan doen als het niet fijn vind?

 

4 minuten
08 september 2022

Honden ruiken aan de geslachtsdelen en kont van een andere hond om informatie te verzamelen. “Zaken die honden waarnemen via het ruiken, zijn onder andere het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelfs of de andere hond vriendelijk is ja of nee.”, aldus hondengedragstherapeute Stella Ruffington. Een kruisruikende hond doet bij ons precies hetzelfde; informatie verzamelen. Omdat honden geen idee hebben van wat wij als mensen wel of niet fatsoenlijk vinden, steken sommige viervoeters ongegeneerd hun neus in onze kruizen of billen.

Geuren verklaren alles!

Snuffelen aan een geurrijke plek (zoals je kruis), geeft een hond heel veel informatie. Voor ons als mensen is kruis ruiken enigszins ongepast, voor de hond niet meer dan normaal om dit als begroetingsritueel te doen. We schreven er al eens eerder over, dat komt natuurlijk ook omdat de neus van een hond ontzettend goed is ontwikkeld. Weet je nog? Wij kunnen met onze mensenneuzen vijf tot tienduizend olfactorisch receptoren waarnemen (het vermogen om geuren op te pikken in de lucht of in water). En de neus van een hond zit op zo’n 220 miljoen receptoren! Geen wonder dat ook jouw hond zijn neus voortdurend in allerlei zaakjes steekt, toch?

In het begin vond ik een vluchtige en niet al te opdringerige snuif aan een kruis niet zo erg.

Hoe ga ik er mee om?

Ik vind persoonlijk dat je als hondeneigenaar, van jongs af aan, altijd je hond moet leren wat jij wenselijk vindt. Dat betekent: je hond begrenzen als hij ongewenst gedrag vertoont en nog beter: je hond zoveel mogelijk belonen voor gewenst gedrag. En dat consequent volhouden. Zo ook bij het kruizen ruiken. Als je niet wilt dat je hond dat doet, dan kun je er het beste voor kiezen dat hij het ook nooit mag doen.

Mijn vorige hond was geen kruizenruiker. Dus ik was er bij onze huidige reu niet heel alert op. In het begin vond ik een vluchtige en niet al te opdringerige snuif aan een kruis niet zo erg. Maar soms waren bepaalde kruizen bijzonder aantrekkelijk op één of andere manier, dat hij er luid snuivend aan de voor- of achterkant van een gast vastgeplakt bleef staan. Wat ik ook deed! Tsja en dan was het voor mij natuurlijk wel ineens klaar. Want het werd gênant! Je snapt dat dat een beetje lastig werd voor onze hond om te duiden: mocht het nou wel of mocht het nou niet?

Bepaal eerst voor jezelf óf je het kruizen ruiken wel of niet wilt toestaan.

Tips om het te voorkomen

Is jouw hond een fervent kruizenruiker, bepaal dan eerst voor jezelf óf je dat wel of niet wilt toestaan. Als je dat niet wilt heb ik hier twee tips:

1. Ervoor zorgen dat wanneer een nieuw persoon het huis binnenkomt, diegene zijn hand aanreikt om eraan te laten ruiken. Dit geeft jouw hond iets anders dan een kruis om op te focussen. En met die hand kan je hond nog steeds genoeg informatie over deze nieuwe persoon verzamelen, zonder dichtbij te komen.

2. Ervoor zorgen dat je hond niet zelf bepaalt dat hij een gast gaat begroeten. Dus dat betekent dat je je hond traint om naar zijn plaats te gaan of naast je te gaan te zitten wanneer er een nieuw iemand het huis binnenkomt. Daarmee bepaal jij hoe en wanneer jouw hond kennismaakt met een gast en niet de hond zelf.