Help! Mijn hond is … jaloers
Ik geef mijn man een knuffel en binnen drie seconden staat onze hond er met zijn neus bovenop. En als ik een andere hond aai of enthousiast ben tegen een andere hond, dan wringt die van mij zich er meteen tussen! Zou hij écht jaloers zijn? Dat heeft iets heel liefs en grappigs, als het beperkt blijft tot dit onschuldige – ‘Hoi baasje, ik ben er ook nog!’- gedrag. Maar soms wordt het gedrag te opdringerig en dat is vervelend. In dit blog lees je alles over jaloezie bij honden.
Als baasjes hebben we de neiging om typisch menselijke eigenschappen toe te kennen aan onze honden. “Kijk nou: mijn hond is beledigd!” zeggen we dan. Of … mijn hond verveelt zich. Maar dat is projectie van onze eigen emoties, dieren kennen dit soort emoties niet. Behalve dat honden echt ‘jaloers’ kunnen zijn! Dat is wetenschappelijk onderzocht en de conclusie is dat honden zoiets als jaloezie voelen als je bijvoorbeeld een andere hond aait. Als jouw hond zich er meteen tussen wringt … … is tie jaloers!
Roep Saartje eens!
Ik heb het zelf heel recent nog gemerkt aan mijn hond Freddie. Tijdens onze zaterdagochtend training besloot hij om even een rondje langs zijn groepsgenootjes te gaan maken. We waren los aan het trainen en ik mocht natuurlijk van de trainster niet achter hem aanrennen. Ik gaf het commando ‘hier’ en moest erop vertrouwen dat hij bij me terug zou komen. Maar dat gebeurde niet. Meneer vond het veel te leuk om zijn eigen gang te gaan. Wat ik ook deed, ik kreeg geen contact en geen aandacht met hem. Ik stond te springen, ik liep weg, maakte gekke geluiden, haalde de allerlekkerste worst tevoorschijn. Niets. Tot de trainster zei: roep Saartje maar even bij je. Saartje is een andere hond uit de groep, een dolenthousiaste pup, die wist niet hoe snel ze bij me moest komen. En binnen een milliseconde zag ik in mijn ooghoek mijn hond opkijken, omdraaien en naar me toe rennen!
Het is wetenschappelijk onderzocht en de conclusie is dat honden zoiets als jaloezie kunnen voelen als je bijvoorbeeld een andere hond aait.
Baas is het moederdier
Het is onderzocht dat honden zoiets als jaloezie kunnen voelen. Want als dieren sociale banden kunnen aangaan, kan er ook van jaloezie sprake zijn. Zo schrijft Claudia Vinke, gedragsbioloog aan de Universiteit Utrecht: ‘Er zijn veel gevallen waarin jonge dieren zich tussen oude dieren in wurmen. De meest voor de hand liggende theorie erachter is dat het jonge dier de aandacht opeist van het moederdier, omdat haar zorg de eerste vereiste is: voldoende bescherming en eten. Die band met dat moederdier mag niet in gevaar komen.’
Als je dan bedenkt dat jij het ‘moederdier’ bent, degene die zorgt voor de veiligheid en het voedsel van jouw hond, dan kun je ook begrijpen waarom jouw hond de interactie tussen jouw en een (mogelijke) concurrent direct komt verstoren.
Bekijk hier een heel praktisch stappenplan waarmee je jouw hond kunt helpen van zijn jaloezie af te komen.
Is jaloezie bij honden erg?
Bij mensen wordt jaloezie best vaak als een negatieve emotie ervaren. Kijk je naar dieren, dan is het volgens wetenschappers eigenlijk heel functioneel. Ze beschermen een sociale band ermee en dat is positief. Gedragsbioloog Vinke zegt hierover: ‘Dieren die dit zogeheten interventiegedrag minder vertonen en dus geen sociale zorg en steun opeisen, sneuvelen eerder in het selectieproces. De kwaliteit van je sociale netwerken vergroot je kansen om te overleven.’ Dus wat jou hond intuïtief doet, is helemaal niet erg! Het heeft een belangrijke functie.
Als het gedrag dat met de jaloezie gepaard gaat, opdringerig of zelfs agressief wordt is dat natuurlijk niet goed en vinden wij dat als baasjes vaak vervelend. Het kan uit de hand lopen en leiden tot een conflict met bijvoorbeeld een andere hond of een kind. Of het kan verergeren waarbij je hond steeds vaker jou en jouw aandacht komt claimen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je zult dus goed moeten opletten of jouw hond zich op een vriendelijke manier ‘er tussen wurmt’ of dat er meer gebeurt. Jij als baas bepaalt tot hoever jouw hond mag gaan. Is je hond jaloers en vertoont hij daar vervelend gedrag bij? Ga contact met andere dieren en mensen juist niet uit de weg, maar leer jouw hond hoe hij ermee om moet gaan.
Als je hond jaloers gedrag vertoont, wacht dan tot hij rustig wordt of zijn aandacht verlegt en beloon hem op dat moment. Als je je hond beloont wanneer hij al jaloers gedrag vertoont, beloon je hem voor zijn jaloerse gedrag. Doe dat dus niet. Corrigeren of je stem tegen je hond verheffen heeft op dat moment geen zin. Je hond helpen met zijn aandacht verleggen wel. Geef hem een eenvoudig taakje en beloon hem op het moment dat je ziet dat hij met zijn brein uit zijn jaloezie stapt.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Wenskaarten
Verras jezelf of iemand anders met deze superleuke sets hondenkaarten. Elke illustratie is uniek en tovert een glimlach op je gezicht. Alleen voor échte hondenbazen!!
Uitgelichte producten (voorjaar)
Elke maand brengen we hier een aantal speciale producten onder de aandacht, passend bij het seizoen. Om de gezondheid en het welzijn van jouw hond ondersteunen.
Outdoor
Met onze outdoor accessoires van onder andere Kurgo, kun je met je hond lekker eropuit. Gezond en veilig genieten van het heerlijke buitenleven met je hond.