Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Help mijn hond is … loops

Loopsheid is de periode waarin een teef voorbereid wordt om gedekt te worden. Er vinden hormonale veranderingen plaats, waar je hond last van kan hebben. En als baas ben je misschien bezorgd over het bloedverlies, ongewenste dekking en onrust. In ons blog leggen we uit hoe je loopsheid herkent en hoe je er rekening mee kunt houden, zodat je er als hond en baas zonder stress doorheen komt.

 

5 minuten
07 november 2022

Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt. De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar.

Humeurig

Het lichaam verandert, maar ook het gedrag! De vulva zwelt op en je ziet vaak bloederige afscheiding. Als je hond heel schoon is en zichzelf veel wast, kan het voorkomen dat je nauwelijks bloed vindt. Aan het gedrag merk je vaak dat je hond onrustiger is, soms zelfs humeurig. Ze is vaak sneller afgeleid. Ze wordt erg aantrekkelijk voor andere honden, zeker reuen. En ze kan ook vaker gaan plassen, waardoor het kan lijken of ze een blaasontsteking heeft.

Jouw hond is door de loopsheid vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig.

Hormonen

De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen (variërend van zes of zestien maanden). Teefjes blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden dus ook nog op hoge leeftijd loops. Je hond kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Dit is dus niet de periode om een lastige training te beginnen of hoge eisen aan haar te stellen.

Wat zie je / merk je aan een loopse teef:
• Gezwollen vulva
• Bloedverlies
• Geur verspreiden
• Onrust
• Snauwerig
• Snel afgeleid

Dit is niet de periode om hoge eisen aan je hond te stellen.

Lekkere luchtjes

Mensen kunnen het niet ruiken, maar reutjes zijn gek op de geur van een loopse teef! Die kunnen er helemaal van van slag raken. Het enige wat dan nog telt, zijn de plasjes van de loopse teef. Die ruiken namelijk erg aantrekkelijk, net als je hond. Je zult merken dat ze extra veel aandacht krijgt van de reutjes die ze tegenkomt. Aan het begin van deze periode zal je hond de reuen nog wegjagen, maar later wil ze graag gedekt worden.

Aangelijnd

Houd je teefje tijdens de gehele loopsheid aan de lijn en vermijd losloopgebieden. Voor jezelf, voor je hond en voor de reuen uit de buurt. Jouw hond kan minder goed luisteren dan je van haar gewend bent en simpelweg weglopen. Reuen ruiken al van heel ver dat zij loops is en zullen op haar afkomen. Ook al zijn zij normaal gesproken goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun baasjes ze vaak niet terug kunnen roepen. Het kan om die reden ook handig zijn om je uitlaattijden wat aan te passen.