Help! Mijn hond heeft … prikkelvrije wandelingen nodig

Uitvallen, blaffen, grommen, in de riem hangen of juist klein maken en ergens aan de ‘randen’ gaan lopen in een lage houding. Dit zijn gedragingen en houdingen die aangeven dat jouw hond het moeilijk vindt om met de situatie om te gaan tijdens een wandeling. Weet jij welke prikkels voor jouw hond gelden? Aan mijn hond Molly kan ik het aflezen gedurende mijn wandeling en pas hier dan ook graag mijn wandeling op aan.

 

2 minuten
24 februari 2022

Mijn naam is Geneviève, al 5 jaar happy hondeneigenaar van Molly en woonachtig in Utrecht centrum. Molly komt uit een lijn van erfhonden en is afkomstig uit Roemenië. Ze vertoont soms waakdrift en tegelijkertijd vertoont ze veel onzekerheid in haar gedrag. Het maakt dat ze onbekende mensen met wantrouwen tegemoet treedt. Niet iedere ontmoeting resulteert in een uitval, laat dat duidelijk zijn! Maar ik kan niet voorspellen wanneer het wél gebeurt, en het risico wil ik voorkomen. Als Molly reageert op bepaalde prikkels, dan weeg ik dat mee in mijn keuze voor het soort wandeling. Kortom: rekeninghouden met de gevoeligheid voor prikkels van Molly maakt mijn wandeling meer ontspannen en zo beleven we samen meer plezier.

Soorten wandelingen

Waar wandel ik dan, vraag je je misschien af? Wandelen in het Panbos nabij Bosch en Duin is een aanrader, want het is een ruim losloopgebied. De vrijdagochtend past ons het beste voor een stevige wandeling zonder te veel prikkels. Op de zaterdagochtend loopt Molly met plezier over de grachten in Utrecht waar ik eindig op de markt op het Vredenburg. De stad in, zul je denken, in de drukte? Eigenlijk gaat vroeg op pad langs de grachten wandelen uitstekend. Ik heb geleerd dat zaterdag niet het beste moment is voor Molly in het bos. Dan zijn er net te veel joggers en bootcampers in het bos. Dat betekent zwiepende armen, hoge snelheden van mensen die vlak langs je rennen en dus veel prikkels voor Molly, die de noodzaak voelt daarop te reageren.

Mijn ervaring kan natuurlijk anders zijn dan die van jou! Laat het ons weten en inspireer andere hondenbazen

Al doende leert men

Voorkomen lukt doorgaans goed. Als ik haar dan toch los heb en de jogger is al op het pad, dan roep ik haar bij me. Dit moment is essentieel; op tijd ingrijpen is key, maar ook ik ben wel eens verrast door een jogger van een paadje van opzij, waardoor op tijd ingrijpen niet lukt. Al doende leert men en omdat ik niet de hele tijd wil opletten en haar kort bij me moet houden terwijl we juist lekker in dat grote bos zijn, ga ik op zaterdag ergens anders naartoe.

Zo lopen wij op zaterdag rustig door de stad samen, met als beloning een stukje kaas bij de kaasboer op de markt. En zo is een stadswandeling in de vroegte een heerlijk alternatief voor die boswandeling. Zo houd ik rekening met de stress-emmer van Molly. Als die al vol zit, of de situatie geeft veel prikkels dan zoek ik een andere omgeving op.