Help! Mijn hond wil… werken

Ik ben Geneviève, al 5 jaar happy hondeneigenaar van Molly en woonachtig in Utrecht centrum. Ik ben dol op mijn hond Molly en ik vind het leuk om met haar aan de slag te zijn. Momenteel volg ik geen cursus of training met haar, en dan moet ik opletten dat ik haar werklust wel blijf uitdagen.

 

2 minuten
26 februari 2022

Wat ik bedoel met werklust? Veel honden willen uitgedaagd worden, mentaal of fysiek. Ze zijn er niet alleen om op de bank of in de mand te liggen: ze willen graag iets (voor je) doen. Ieder ras of kruising heeft eigenschappen in zich voor bepaalde taken, op die eigenschappen hebben wij, mensen, immers op gefokt. Grofweg kun je dat opdelen in taken als jagen, verdedigen en schapen hoeden. En daarbinnen zijn allerlei deeltaken.

Werklust zit in alle honden. Al naar gelang het ras, de kruising of de specifieke lijn is de werklust groter of kleiner

Zo is de vizsla een zogenaamde staande jachthond. Met opgeheven hoofd zoekt hij, al zigzaggend tegen de wind in, de geur van wild. Dan gaat hij ‘voorstaan’; hij wijst het wild als het ware aan voor de jager. De vizsla gaat niet zelf het wild achterna. Dat doet een hazewindhond bijvoorbeeld wel: deze jaagt op het zicht en is erop gericht om de haas te grijpen en te doden. Die werklust zit nou eenmaal in honden, en al naar gelang het ras, de kruising of de specifieke lijn waar jouw hond uitkomt is de werklust groter of kleiner.

Maar ja, ik heb Molly niet omdat ik jaag, of omdat ik wil dat zij ons huis en erf verdedigt of onze roedel hoedt. Zij vindt overigens wel dat zij die taak heeft; liefst verjaagt ze iedereen die dichtbij of in ons huis komt. Om ervoor te zorgen dat zij haar werklust kan inzetten zonder ongewenst gedrag te vertonen (wegjagen van mensen!) laat ik haar spelletjes spelen waar ze bij moet nadenken en vooral haar neus bij moet gebruiken. Zo is ze lekker aan het werk op een plezierige manier.

Welke spelletjes speel jij met jouw hond(en)? Laat het ons weten en inspireer andere hondenbazen!

Wc-rolletje!

Ik verzamel lege wc-rolletjes en zet ze rechtop in een mandje, en in een aantal rolletjes stop ik een brokje. Ze kent het commando ‘spelletje’ en gaat dan meestal al uit zichzelf netjes zitten terwijl ik het mandje klaarmaak. Bij de woorden ‘zoek zoek’ gaat ze aan de slag. En razendsnel werkt ze met haar neus door het mandje heen. Als de rolletjes strak in het mandje staan, dan heeft ze haar tactieken paraat. Ze pakt een paar rolletjes met haar tanden vast en gooit ze uit het mandje en zo ontstaat ruimte om met haar neus de andere rolletjes om te duwen en de brokjes te verorberen. Als ze klaar is, krijgt ze als beloning nog een brokje van mij. En herhaal ik het spelletje enkele malen.


Kwartiertje

Het kost me een kwartiertje hooguit. Daarna gaat Molly dik tevreden water drinken en uitrusten. En soms ook gewoon een goed alternatief voor een wandeling in een stortbui! Wat 10 of 20 wc-rolletjes al niet kunnen doen voor je hond! Welke spelletjes speel jij met jouw hond(en)? Laat het ons weten en inspireer Elke hond gezond en de andere hondenbazen!