Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Hersenwerk: puzzelen voor honden

13 juli is het internationale puzzeldag. Wist je dat honden ook graag puzzelen? Een gezonde hond is ook mentaal een stabiele hond. Dit bereik je door naast fysieke activiteit, je hond ook aan het werk te zetten met zijn brein. Het is goed voor honden om ze ook mentaal uit te dagen, met een puzzel bijvoorbeeld. Dit noemen we hersenwerk. Bij hersenwerk zet je de hondenneus aan het werk door middel van snuffel- zoek- en puzzelspelletjes. De perfecte manier om je hond rustig en moe te maken zonder fysieke inspanning.

 

1 minuut
08 juli 2022

Stimuleer de neus!

Bij hersenwerk creëer je een heerlijk ontspannen hond door hem mentaal te laten inspannen. De basis is simpel: je laat je hond in, op of tussen allerlei verschillende soorten materialen naar iets lekkers zoeken. Daarmee worden de zintuigen van je hond optimaal gestimuleerd. Je hond spant zich in, concentreert zich en is even samen met jou in jullie eigen bubbel. Daardoor versterkt het de band tussen jou en je hond. Dus wat wil je nog meer?

Je kunt zelf eenvoudig allerlei hersenwerkjes maken van lege eierdozen, schoenendozen, mandjes, bakjes en bekertjes.

Onze favorieten

  • Hondenpuzzels
    Je kunt prachtige puzzels kopen van hout of kunststof (wij zijn fan van de spellen van Nina Ottoson). Én je kunt allerlei puzzels zelf eenvoudig maken van lege eierdozen, schoenendozen, mandjes, bakjes en bekertjes.
  • Snuffelmat
    Een gouwe ouwe bij onze honden is de mat met stukjes fleecedeken. Wij gebruiken die om het ontbijt in te serveren na de ochtendwandeling. Is tie lekker druk bezig en begint zijn dag goed met zowel fysieke als mentale activiteit. Overal te koop, ook bij ons en natuurlijk heel makkelijk zelf te maken.
  • Snuffelparcours
    Voor binnen en buiten. Zoek verschillende bakjes, potjes, stoffen en zakken en verstop daar snoepjes in. Alles kun je gebruiken: lege keukenrollen, een muts, een schoen. Gebruik je eigen fantasie en verzin een aantal snuffelopdrachten die je als een parcours achter elkaar klaarlegt. Laat je hond rustig en zelfstandig werken. Bekijk dit YouTube filmpje voor een superleuk ‘do it yourself’ snuffelparcours.

Leestip: bestel dít boekje Hersenwerk voor honden boordevol zelfmaaktips!

Vaak is je hond na tien minuten of een kwartiertje al helemaal zen. Heerlijk op een drukke of regenachtige dag. Als je hond moe wordt, zal hij geen interesse meer tonen in het spel en lekker gaan liggen. Rond het sowieso altijd goed af door het spel op te pakken en op te ruimen met iets van een commando ‘Klaar’.

Meer lezen?
Kijk hier voor alles over hersenwerk.