Teken vallen niet uit de boom

Met dit blog geven we extra aandacht aan tekenbeten, omdat het goed is om meer te weten over de risico’s en het voorkomen ervan. Want teken kunnen bij zowel mens als dier ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om je hond te beschermen tegen een tekenbeet en om te weten wat je moet doen als je hond toch gebeten is.
3 minuten
10 april 2022

Teken zijn actief wanneer de temperatuur boven de 7 graden komt. Door de milde winters kun je ze bijna het hele jaar door tegenkomen. Een tekenbeet kan vervelende gevolgen hebben voor je hond. Het is dus belangrijk om goed op te letten of je hond een tekenbeet heeft. Het is daarom belangrijk om jezelf en je hond goed in de gaten te houden na een wandeling door de natuur. De meeste tekenbeten worden opgelopen in de periode tussen maart en september en het is ook belangrijk om buiten deze periode je hond goed te controleren.

Op deze plekken komen teken voor

De meeste mensen denken dat teken voornamelijk in bossen voorkomen en uit bomen vallen, maar dit is een fabeltje. Ze zitten laag bij de grond, in gras en struikgewas en komen voor op plekken zoals in de duinen, in parken en in weilanden. Eigenlijk op alle buitenplekken waar jij en je hond regelmatig komen. Zelfs je eigen tuin is een plek waar teken kunnen voorkomen. Ze breiden hun leefgebied steeds verder uit.

Tekenbeet bij hond of baas

Omdat een teek een minuscule parasiet is, is het lastig om de teek te zien. Een tekenbeet is daarom zo opgelopen. Uit onderzoek is gebleken dat hondeneigenaren 1,5 keer meer kans hebben om door een teek gebeten te worden, dan de honden zelf. Dus vergeet naast je hond ook niet jezelf te controleren op een beet.

Zoogdieren (waaronder mensen en honden), reptielen en vogels worden door teken als mogelijk doelwit gezien. Ze detecteren hun ‘prooi’ onder meer via lichaamsgeur en warmte.  Zodra de potentiële prooi voorbij loopt slaan ze toe. Daar komt bij dat sommige teken in iedere levensfase een andere gastheer kiezen. Is een teek eenmaal via je huisdier binnenshuis gekomen, dan lopen jij en je gezinsleden zodoende ook het risico het volgende slachtoffer te worden.

Teken vallen niet uit de boom, zoals men vroeger dacht. Ze zitten veel lager bij de grond. Bijvoorbeeld in hoog gras of struikgewas – aldus Jacqueline van Dam, boswachter Utrechts Landschap

Ziekte van Lyme

Wanneer een teek zich eenmaal heeft vastgebeten, kan hij gemakkelijk allerlei ziekteverwekkers via zijn speeksel overdragen. Hij heeft via het bijtwondje immers een directe toegang tot de bloedbaan. Lyme is de bekendste ziekte die teken over kunnen dragen, maar ook ziektes als Babesiose en Ehrlichiose vinden via deze parasiet hun weg. De veroorzaker van de ziekte van Lyme is de Borrelia bacterie. Deze wordt overgedragen door een beet van een geïnfecteerde teek. Algemeen wordt aangenomen dat de kans op besmetting laag is gedurende de eerste 12 uur van de beet, daarna loopt het risico op besmetting exponentieel op. Ook een sterke reactie van het immuunsysteem op de aanwezigheid van de bacterie, kan de ziekte veroorzaken.

Bron: Stichting Tekenbeetziekten

De beste bescherming

Je kunt je hond beschermen tegen teken met druppels, een speciale halsband of een natuurlijk product. Elke hond gezond levert beschermingsmiddelen tegen teken, vlooien en luizen in abonnementsvorm. Dan ben je altijd op tijd met het toedienen van het middel. Stel zelf hier je abonnement samen en zie meteen wat het kost. De door jou gekozen beschermingsmiddelen vallen dan in de juiste dosering, op het afgesproken moment bij jou op de deurmat. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is het middel aan je hond geven.