Hond en kat onder één dak
Ik ben Henry, oprichter van Elke hond gezond en eigenaar van de hondenuitlaatservice Life is Dogelicious in Utrecht. Jaloers kijk ik altijd naar al die filmpjes op Insta en YouTube waarbij honden en katten samenleven. Dat ze samen in één mand slapen. Of elkaar zelfs knuffelen en wassen. Mijn twee honden zijn bij mij thuis opgegroeid zonder katten. Op straat worden alle katten weggekeken. En het heeft ons heel veel moeite gekost om ervoor te zorgen dat er een soort gedoogbeleid is ontstaan tussen de kat van mijn vriendin en mijn honden. Maar het kán dus wel, met wat geduld en de tips uit dit blog kom je een heel end.
Zelf zou ik alleen er voor gaan als zowel de hond als de kat nog beide jong zijn. Idealiter zelfs als je hond en kat tegelijk kunt opvoeden. Dan heb je de meeste kans van slagen. Is je kat al ouder en heeft hij nooit honden gezien, dan is de kans buitengewoon klein dat hij ooit vrienden zal worden. Heb je een hond die katten altijd en overal najaagt? Dan is dat geen handige combi. Maar zomaar twee dieren bij elkaar zetten, dat is geen aanrader! Daarvoor zijn simpelweg te verschillende diersoorten en begrijpen ze elkaars lichaamstaal niet goed genoeg. De onderlinge miscommunicatie leidt tot ‘jagen’, ruzie en soms zelfs agressie.
Zorg voor een goede en verantwoorde introductie tussen hond en kat.
Blijf geduldig
Goed gesocialiseerde honden en katten kunnen samenleven. Wil jij naast je kat ook een hond in huis halen of andersom? Zorg dan voor een goede en verantwoorde introductie tussen beide. Rond elke stap af door beide dieren te belonen met lieve stem en lekkers. Gaat een stap nog niet rustig en ontspannen, ga dan een stap terug. Blijf geduldig en blijf belonen wat wél lukt. Let op de lichaamstaal van beide dieren en vooral ook op die van jezelf! Blijf ontspannen en vriendelijk.
Stap 1 – Zorg voor een rustige hond die laag in energie is en een ontspannen kat.
Stap 2 – Geef ieder dier een eigen ruimte, start met elkaars geur uitwisselen door ze bijv. te aaien en via de handen te laten ruiken. Daarna kun je wisselen van ruimte.
Stap 3 – Ze kunnen elkaar zien, door een glazendeur, hekje of hor. Hond aan de lijn en op afstand houden.
Stap 4 – De hond aan een (bij voorkeur slappe) lijn en kat is vrij om te gaan waar hij wil. Forceer niets, laat hen zelf het tempo bepalen. Geef de kat vluchtmogelijkheden.
Het beste is om zelf zoveel mogelijk van de honden- en kattenlichaamstaal te begrijpen.
Geef ze de tijd
Doe deze stappen elke dag een paar minuutjes. Gaat het na een aantal dagen al beter, dan kunnen beide dieren los in dezelfde ruimte om verder zelf kennis te laten maken. Blijf er altijd zelf bij en zet ze daarna weer apart. Geef ze de tijd (weken, soms maanden!) om elkaar te leren verdragen. Enne .. let op: als jouw hond en kat met elkaar overweg kunnen, betekent dat niet dat ze met álle honden en katten overweg kunnen. Neem je hond vanaf nu dus nooit zomaar mee naar een huishouden met katten en andersom.
Het beste is om zelf zoveel mogelijk van de honden- en kattenlichaamstaal te begrijpen. Dat is dé manier om je dieren te leren kennen en om hen te helpen zo gelukkig en gezond mogelijk te kunnen (samen)leven.
Leuk instructiefilmpje & meer tips lees je hier.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Hersenwerk
Een gezonde hond is ook mentaal een stabiele hond. Dit kun je bereiken door je hond naast fysiek bezig te laten zijn, ook aan het werk te zetten met zijn brein. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze snuffelmat.
Wenskaarten
Verras jezelf of iemand anders met deze superleuke sets hondenkaarten. Elke illustratie is uniek en tovert een glimlach op je gezicht. Alleen voor échte hondenbazen!!
Abonnementen & shop
Alles voor een gezond leven voor jou en je hond! Van (natuurlijke) beschermings- en verzorgingsmiddelen, tot handige accessoires voor wandelen, fietsen, autorijden en natuurlijk hersenwerk.