Hondenmassage
Je kent het misschien wel. Als je nek vastzit of je hebt hoofdpijn, dan zit je niet lekker in je vel. Alles om je heen is dan even te veel. Je ben heel prikkelbaar en een stuk minder gezellig dan normaal. Dat is niet anders voor onze honden. Lichaam en gedrag hebben veel invloed op elkaar. Bij honden met probleemgedrag speelt pijn of lichamelijk ongemak vaak een (grote) rol. Hondenmassage kan hierbij ontzettend helpen. Het is een heel fijne manier om samen te werken met je hond. Je werkt echt in verbinding en kijkt goed wat jouw hond wel en niet prettig vindt. Dit versterkt de band tussen jou en je hond. In dit blog leggen we uit hoe je dit kan doen.
Je hond masseren is een mooie manier om een band op te bouwen met je huisdier en van toegevoegde waarde voor elke hond van elke leeftijd. Pup, puber, volwassen hond of senior. Het heeft heel veel positieve effecten op zowel de lichamelijke als mentale gezondheid van je hond. Ideaal dus ter ondersteuning bij lichamelijke klachten of beperkingen, gedragsproblemen en hele actieve honden of sporthonden. Mankeert jouw hond helemaal niets? Dan is het toch fijn om met massage te kunnen ontspannen. Het hoofd leegmaken, de alledaagse prikkels verwerken en zich weer lekker in zijn vel voelen.
Je hond regelmatig masseren is een goede manier om zijn lichaam te onderzoeken op gevoelige en pijnlijke plekjes die de aandacht van een dierenarts vereisen.
Ok, laten we beginnen!
Laat je hond in een gemakkelijke positie staan, zitten, of liggen. Neem zelf de tijd en zorg dat je rustig en relaxt bent. Praat zachtjes tegen je hond.
- Begin met zacht aaien.
- Masseer de nek van de hond met je vingertoppen en maak ronddraaiende bewegingen.
- Beweeg naar het gebied tussen de schouderbladen toe (favoriet, want daar kunnen ze zelf niet bij!).
- Masseer vervolgens zijn voorpoten en borst, let goed op of je hond het fijn vindt dat je zijn poten en klauwtjes aanraakt. Zo niet ga dan verder met de borst bijvoorbeeld.
- Beweeg je handen rustig naar de rug toe. Gebruik kleine, ronddraaiende bewegingen met je vingers. Maak die bewegingen langs de ruggengraat.
- Eindig met de achterpoten. Blijf masseren tot je het begin van zijn staart bereikt. Begin voorzichtig de achterpoten van de hond te passeren. Ga verder naar zijn klauwtjes als de hond dat fijn vindt.
De massage is ervoor bedoeld om je hond te laten ontspannen. Als jouw hond het niet fijn vindt, stop er dan mee.
Ontdek het hele lichaam
Je hond regelmatig masseren is een goede manier om zijn lichaam te onderzoeken op gevoelige en pijnlijke plekjes die de aandacht van een dierenarts vereisen. Let goed op knobbeltjes en plekjes die je niet eerder gezien hebt. Zo ontdek je met een massage vaak op tijd wondjes, tumoren, parasieten en gevoelige plekjes op de huid en breng je mogelijke (gezondheids)problemen aan het licht voordat ze uit de hand lopen. Besteed extra aandacht als je hond gaat piepen als je bepaalde plekjes aanraakt. Als je iets opvalt, neem je hond dan mee naar de dierenarts voor controle.
Stop als je hond de massage niet fijn vindt
De massage is ervoor bedoeld om je hond te laten ontspannen. Als jouw hond het niet fijn vindt, stop er dan mee. Je herkent dit aan: terugdeinzen, grommen, happen, weglopen. Als je hond het wel fijn vindt, dan zal hij zich uitrekken, gaan liggen en rustig ademhalen.
Meer weten? Bekijk dan deze video’s
https://www.youtube.com/watch?v=yQKTzGWc8V4
https://www.youtube.com/watch?v=WjeMU47FCL4
https://dogtalent.nl/video-deel-hondenmassage/