Huisdiergeheimen

Ken je de animatiefilm Huisdierengeheimen (The Secret Life of Pets)? Daarin volg je de hilarische avonturen van een aantal huisdieren, die ze beleven als hun baasjes allemaal van huis zijn. Natuurlijk doen zij allerlei dingen die ver van de werkelijkheid staan, maar het is wel leuk! Zou jij stiekem ook niet willen weten wat jouw hond uitspookt als jij er niet bent? Gaat jouw hond lekker slapen of juist iets slopen? Gaat hij blaffen of zichzelf vermaken met een speeltje? Of blijft hij je zoeken en rusteloos rondlopen?

 

5 minuten
28 augustus 2022

Als wij zelf de deur uitgaan zonder onze hond, hebben een vast ‘thuisblijf ritueeltje’. Of we nou voor een kort boodschapje weggaan of voor een avondje uit. We doen ons ritueel altijd. Onze hond weet daardoor precies wat er gaat gebeuren. Het plaid gaat op de bank, hij gaat op de bank liggen en krijgt een ‘thuisblijfkoekje’. Deze zijn nog lekkerder dan alle andere beloningskoekjes én hij krijgt deze echt alleen op dat moment. Daarna gaan wij zonder veel bombarie de deur uit. Meestal roep ik: we zijn zo terug!

Vertrouwen

Als we door de achtertuin naar onze auto lopen, zien we dat hij met zijn ogen volgt. Hij zit dan meestal op de leuning van de bank. We horen verder niets, geen geblaf, geen gejank en we zien ook geen tekenen van onrust (zoals hijgen, gapen of heen en weer lopen). Hij zit en kijkt. Als we weer thuiskomen ligt hij altijd rustig te slapen en begroeten we hem neutraal. Meestal blijft hij gewoon lekker liggen en neemt hij niet eens de moeite om ons te begroeten. Hij vertrouwt er volledig op dat we altijd weer terugkomen.

Wanneer je jouw hond zou filmen als jij er niet bent, wat zou dat voor beeldmateriaal opleveren?

Filmen
Wij hebben zelf nooit de behoefte gehad om onze hond te filmen als hij alleen thuisblijft. De training verliep soepel toen hij pup was en hij is nog steeds een rustige relaxte hond als we weggaan en als we thuiskomen. Maar ik kan me zo voorstellen dat het soms anders is en dan is camera in huis wel handig. Je kunt dan tenminste zien wat er gaande is en waar je aan kunt werken. Zelf of eventueel met hulp van een coach.

Filmpje 1 – van een Rottweiler die voortdurend onrustig blijft rondlopen door heel het huis.

Filmpje 2 – van een Huskie die vrijwel meteen een lekker plekje kiest en rustig gaat slapen,

Als alles klopt, vertrouwt je hond erop dat je altijd terugkomt!

Hoe train je een hond om alleen thuis te zijn?

Als je je hond van pups af aan goed hebt getraind om alleen thuis te zijn, is het geen probleem om je hond een paar uurtjes achter te laten. Je hond zal dan vooral rustig gaan slapen en het vertrouwen hebben dat je altijd weer terugkomt.

Meer weten?

Lees ons blog over het trainen van alleen thuisblijven, of die van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) of kijk deze trainingsvideo van de dierenbescherming.