Mijn hond is te dik

Als een volwassen gezonde hond overgewicht heeft, dan betekent dit dat de hond meer energie (calorieën) binnenkrijgt, dan dat er energie door de hond verbrand wordt. En het is vervelend en confronterend: in de meeste gevallen ligt het dus aan ons als baasjes. Want alleen wij bepalen wat en hoeveel je hond aan voeding krijgt. Ons advies: loop er niet voor weg, voel je er niet rot over. Ga er gewoon lekker mee aan de slag!

 

3 minuten
14 maart 2022

Voor heel veel baasjes is overgewicht bij hun hond best een lastig onderwerp. We hebben immers allemaal het beste met ons huisdier voor en willen het supergoed doen. Dat je hond te zwaar is, wordt helaas in de meeste gevallen veroorzaakt door de baasjes zelf. En dat maakt het ingewikkeld. Want op de eerste plaats is het een geleidelijk proces waardoor je zelf het overgewicht van je hond niet zo snel herkent. Hij verandert langzaam en in je hoofd denk je: hij was toch altijd al zo? En op de tweede plaats kan de hond alleen afvallen als je als baasje zelf je gedrag aanpast. We weten dat dat best moeilijk is!

Oorzaken van overgewicht:

  1. Je geeft je hond te veel voeding
  2. Je geeft je hond te veel tussendoortjes (zoals snacks, beloning, koekjes, kliekjes, menseneten)
  3. Je hond krijgt de verkeerde voeding
  4. Je hond heeft te weinig beweging

Een kilootje ‘te zwaar’ zijn is al echt iets om mee aan de slag te gaan samen met je hond!

Gevolgen van overgewicht

De gevolgen van overgewicht bij je hond zijn erg vergelijkbaar met mensen: verminderd uithoudingsvermogen, gewrichtsproblemen, hart- long- en vaatziekten, huidproblemen, verminderde weerstand, verhoogd oververhittingsrisico en suikerziekte.

Hoe weet ik of mijn hond te zwaar is?

Je hond lijdt aan overgewicht wanneer hij meer weegt dan zijn ideale lichaamsgewicht. Als je hond meer dan 15% te veel weegt, dan lijdt hij aan obesitas. Stel dat het gezonde gewicht van een hond 10 kg is. Deze hond weegt momenteel echter 13 kg. “Maar 3 kg te veel” denk je dan? Nee hoor, dit betekent dat het gewicht 30% boven het gezonde gewicht ligt en je hond dus zelfs obees is. Vergelijk het eens met een mens: die 30% te veel gewicht betekent dat dan bijvoorbeeld iemand die  (idealiter) 70 kilo weegt nu ineens 91 kilo weegt en dus constant 21 kilo te veel meezeult. Net als je hond.

Let wel, het gaat niet alleen om honden met obesitas. Gewoon een kilootje ‘te zwaar’ zijn is al echt iets om mee aan de slag te gaan samen met je hond. Want dan bereik je nog makkelijker het gewenste resultaat en beperk je direct de gezondheidsrisico’s. Wanneer je hond op het ideale gewicht is, kun je de ribben gemakkelijk voelen. Ze zijn bedekt met een dunne vetlaag. In het geval van overgewicht zijn de ribben moeilijk te voelen. Je kunt dit ook ‘zien’ aan je hond (zie illustratie).

Wat kan ik doen?

Je hond valt af door minder (of minder calorierijk) te eten en meer te bewegen. Want door regelmatig te bewegen wordt door het lichaam meer energie verbruikt. Dus bekijk wat je je hond aan voeding en beweging geeft over de hele dag. Bespreek met je dierenarts hoeveel je hond moet afvallen. Maak een nieuw voedings- en bewegingsschema. En ga het gewoon doen!


Tips

  • weeg je hond bij de dierenarts en stel samen een doel; hoeveel kilo moet eraf?
  • ga vervolgens maandelijks terug om te wegen en dit vast te leggen bij de dierenarts
  • ga de voeding aanpassen en weeg alle maaltijden af
  • tel alle tussendoortjes hierbij op (weeg dat dus ook af en bepaal hoeveel de hond mag per dag)
  • ga je trainen, geef dan geen ontbijt en geef de trainingssnoepjes als voeding
  • vervang calorierijke snacks door caloriearme snacks zie hier
  • denk ook eens aan vegetarische snacks, zoals een stukje appel of gekookte groente
  • laat je hond ‘werken’ voor zijn maaltijden: doe brokjes of het vlees in een speciale snackbal of verstop het in verschillende bakjes door het huis.

 

WIST JE DAT…

Bijna de helft van de honden aan overgewicht lijdt?

Overgewicht bij honden vaak tot gewrichtsproblemen en suikerziekte leidt?

Jij als eigenaar het lichaamsgewicht van je hond bepaalt, niet de hond zelf!