Op reis met je hond
Ik ben Aukje, de trotse baas van Freddy, een Toller retreiver. Fred is een ongecastreerde reu van drie jaar. In dit blog deel ik mijn ervaringen over op reis gaan met je hond. Wij hebben tot nu toe twee langere reizen met hem gemaakt. Een trip in de zomer van drie maanden naar Scandinavië en een trip in het vroege voorjaar van twee maanden door de Balkan naar Griekenland en terug via Italië.
Zo’n anderhalf jaar geleden verkochten wij ons bedrijf, waardoor mijn man en ik tijd en ruimte kregen om te gaan reizen. Natuurlijk zou onze hond Freddy met ons meereizen, dat stond buiten kijf. Dus hebben we ervoor gekozen om te reizen binnen Europa en met ons eigen camperbusje, een Volkswagen California. Afhankelijk van de landen waar we naartoe zijn gegaan, is het heel goed te doen en soms een beetje aanpassen. Ook hiervoor geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!
Bereid je goed voor
Je moet je voorbereiden op de eisen die elk land stelt aan het ‘invoeren’ van een dier. Dat betekent dat je moet lezen op de website van het LICG of navragen bij je dierenarts wat er nodig is. Altijd een paspoort, altijd de chip, soms verplicht ontwormen, soms een gezondheidsverklaring en altijd een rabiës vaccin. Soms met titerbewijs, soms zonder. Enfin, per land is dat verschillend, dus check dit goed! En er zijn dingen die je niet vooraf kunt bedenken, maar die gewoon bij de cultuur van dat land horen. In sommige landen kom je echt geen restaurant binnen met je hond, maar mag je wel op het terras. In Noorwegen mag je eigenlijk helemaal nergens komen met je hond. In Finland daarentegen weer wel. En wil je een hotelovernachting mét hond, dan kan dat ook echt niet overal. Overigens hebben we nog nooit gezien dat je met een hond niet een camping op mag.
Wat neem je mee
Ons busje is niet groot, dus we hebben goed moeten kijken wat we mee konden nemen. Freddy heeft zijn eigen ‘doos’ met spullen. Past het daarin, dan kan het mee. Op de foto zie je zijn persoonlijke verzameling! Naast de standaard dingen: zoals verschillende looplijnen, zijn ‘plaats’, zijn eigen eet- en drinkbakken, en zijn favoriete speeltjes, hebben wij vooral ook gekeken naar wat onze hond nodig heeft om ontspannen te zijn. Ik geloof er heilig in dat voor elke hond geldt: een gelukkige hond is zowel fysiek als mentaal in balans. Dus: bedenk bij het pakken van jullie busje, koffer of auto wat dat voor jouw hond betekent. In Freddies geval is dat we hem op dagelijkse basis mentale uitdaging bieden. Dus wij nemen daarvoor mee: een hersenwerkpuzzel, zijn zoekbeertje, ‘portable’ detectiewerk en apporteermateriaal. Kost je misschien 10 à 15 minuten per dag en kan ook in een heel klein camperbusje, ja ook al het regent.
Veiligheid
Bij veiligheid denk ik aan de juiste beschermingsmiddelen om ziektes te voorkomen. Aan een veilig tuigje voor de moeilijke hikes door de bergen. Maar ook bijvoorbeeld aan een naamplaatje met zijn naam onze telefoonnummers (met +31 ervoor!). In ons geval hadden we ook een inklapbare fietskar mee, die tevens dienst doet als veilige bench. We hebben een tekentang mee. En zijn pipetjes ter voorkoming ervan.
Denk bij veiligheid ook aan het feit dat in bepaalde landen veel zwerf- of straathonden leven. Daar moesten wij ons in de Zuid-Europese landen best even voor aanpassen. In ons geval, met een jonge ongecastreerde reu, waren de confrontaties met de straathonden die ook reu waren niet altijd gemakkelijk. Ook daarvoor geldt: kijk wat jouw hond nodig heeft en pas je daarop aan. Wij hebben geprobeerd ervoor te zorgen dat Freddy nooit zelf het heeft moeten oplossen met een straathond. Dus hij bleef óf in de bus, of aan een korte lijn vlakbij de bus en wij stuurden de zwerfhonden weg. Zodat we in ieder geval op een afstand bleven, die Freddy zijn eigen ruimte gaven. Bij het wandelen aan de lijn hetzelfde: Fred bleef achter één van ons. De ander zorgde voor afstand of wegjagen van de straathonden. Stressvol? Ja, soms wel. Voor ons en Fred. Dus we hebben heeeeel wat lopen schudden alle drie. Shake it off!
Doe hetzelfde als thuis
Wij reizen met heel veel verplaatsingen. Dat betekent dat bijna elke dag de omgeving nieuw is. Nieuwe mensen, nieuwe luchtjes, nieuwe uitlaatplekken. Dat is veel voor onze hond en dat beseffen we ons. Dus de bus en zijn plek in de bus is een vaste, veilige waarde. Wij zorgen er daarnaast voor dat elke reisdag zoveel mogelijk dezelfde standaard ingrediënten bevatten voor Freddy. Waar we ook staan en wat we ook doen. Uitgangspunt is hierbij de structuur zoals Freddy die thuis gewend is. In ons geval houden we onderstaande vaste waardes in stand:
Vaste ochtend-, middag en avondwandelingen: op ongeveer de tijdstippen die hij gewend was). Want slenteren door een dorpje is vermoeiend en saai tegelijk. Dus gun je hond elke dag zijn eigen wandeltijd waarin het gaat om jouw hond!
Vaste eetmomenten: op de tijdstippen die jouw hond gewend is. Wij hebben voor de brokjes bij het ontbijt een Kong wobbler mee. Die krijgt Fred na zijn ochtendwandeling, zodat hij meteen even flink aan het werk moet voor zijn voertjes. Zo begint de dag lekker in balans.
Rust- / slaaptijd: tijdens de reis is je hond waarschijnlijk best snel moe van alle nieuwe indrukken. Let erop dat hij voldoende kan rusten, slapen en gewoon even hond zijn! Voor Fred zijn dat ook de reisuren, hij ligt dan heerlijk rustig bij mijn voeten te snoezen voor in de bus.
Het ‘thuisblijf-ritueel’: wij kiezen ervoor om Freddy soms eventjes in de bus alleen te laten, om samen een hapje te eten op de camping, een museum te bezoeken of even een boodschap te doen. We letten hierbij natuurlijk op de temperatuur én we doen hetzelfde thuisblijfritueel als thuis. Fred gaat op zijn plaats, wij pakken het thuisblijfkoekje en zeggen dat we zo terug zijn.
Het ‘naar-bed-gaan ritueel’: na het laatste rondje gaan we alle drie slapen, ik maak voor Fred in de bus zijn nachtplek klaar en hij krijgt zijn laatste koekjes en een dikke kroel. Net als thuis.
Jij kent jouw hond het beste!
Alles wat wij hebben bedacht, werkt voor onze hond. En wat werkt is afhankelijk van leeftijd, ras, karakter en opvoeding van jouw eigen hond. Dus de kans is aanwezig dat jouw hond nét ff wat anders nodig heeft dan die van ons. Maak daarom de reis ook op maat voor jouw hond, want jij kan dat als de beste.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Wenskaarten
Verras jezelf of iemand anders met deze superleuke sets hondenkaarten. Elke illustratie is uniek en tovert een glimlach op je gezicht. Alleen voor échte hondenbazen!!
Uitgelichte producten (voorjaar)
Elke maand brengen we hier een aantal speciale producten onder de aandacht, passend bij het seizoen. Om de gezondheid en het welzijn van jouw hond ondersteunen.
Outdoor
Met onze outdoor accessoires van onder andere Kurgo, kun je met je hond lekker eropuit. Gezond en veilig genieten van het heerlijke buitenleven met je hond.