Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Shoppen met je hond?!

Misschien denk je bij deze titel: “Eh, shoppen met je hond? Dat kan niet leuk zijn!”. We bedoelen natuurlijk niet écht shoppen. Maar wij weten dat het goed is om met name met een jonge hond wekelijks een rondje te lopen door ‘de stad’ of het centrum van jouw dorp. Hiermee oefen je een belangrijk onderdeel samen met jouw hond: namelijk positieve prikkeltraining. Dit doe je natuurlijk naast uitlaatrondjes door je eigen buurt en heerlijke losloopsessies in het park, bos of op het strand. Ga de stad in als er bijvoorbeeld een gezellige markt gaande is of zo. Elke kraam is boordevol verleidingen voor jouw hond.

 

5 minuten
01 juli 2022

Positieve prikkeltraining is erop gericht om jouw hond te leren om te gaan met specifieke prikkels. Het gaat erom dat jouw hond leert al die prikkels te negeren. Dat kun je leren door ze aan te bieden en je hond te belonen als hij er niet op reageert. Dit is voor sommigen honden en bazen makkelijker gezegd dan gedaan. Dus hier wat handige tips!

Rondje door het dorp

Als je samen met jouw hond een rondje door de stad of het dorp gaat lopen, komt hij in aanraking met allerlei verschillende prikkels. Groepjes mensen, andere geuren, deuren die open en dicht gaan, fietsers die op en afstappen, boodschappentassen met lekkers, en ga zo maar door. Het doel van het rondje is dat je jouw hond gaat leren om alle prikkels te negeren en zoveel mogelijk zijn aandacht bij jou houdt. Dus hij volgt jou en let op jou en jij beloont je hond daarvoor.

Beloon precies dat moment waarop je hond helemaal ‘niets’ meer doet.

Maak een kletspraatje op straat en kijk wat jouw hond doet. Gaat hij meteen rustig zitten of liggen en wachten. Of gaat hij direct om aandacht vragen bij jou of je gesprekspartner door te piepen, blaffen of opspringen? Blijf kletsen tot je hond rustig is. Beloon precies dat moment, het moment dat je hond helemaal ‘niets’ meer doet en gewoon relaxt naast je wacht tot jij bepaalt dat jullie weer verdergaan. Dat is het moment waarop je hond ook pas weer in actie komt.

Kijk tijdens het shoppen goed om je heen. Waar denk jij dat jouw hond het ‘moeilijk’ zal krijgen om zijn of haar aandacht bij jou te houden? Is dat bij het passeren van een andere hond, bij het zien van spelende kinderen of bij een lekker ruikende fietstas? Jij kent jouw hond het beste, dus anticipeer op die situaties door vroegtijdig om aandacht te vragen en je hond te belonen, terwijl je rustig doorstapt.

“Ok baas, wat gaan we nu doen?”

Maak het leuk voor de hond

Als je je shoprondje loopt, zorg ervoor dat je lekkere beloningssnoepjes bij je hebt en dat je het ook leuk maakt voor je hond. Gebruik je eigen fantasie. Overal zijn stoepjes, muurtjes, opstapkeien, bankjes of paaltjes, die je kunt gebruiken om je hond een taakje te geven. Laat hem of haar bijvoorbeeld slalommen om een fietsenrek. Of geef het commando ‘om’ bij een paaltje. Laat hem eens lopen over een richeltje. Of ‘pootjes op’ doen bij een bankje. Oefen bijvoorbeeld wachten bij een stoplicht of zebrapad. En dan natuurlijk alles lekker royaal belonen! Je zult zien dat door samen deze opdrachtjes te doen de focus nog meer bij jou komt te liggen.

Na een paar rondjes zul je al merken dat het voor jouw hond heel normaal is om samen met jou door het drukke centrum te lopen en keurig met je mee te wandelen. Al kwispelend en met zijn kop naar jou omhoog vraagt hij dan: “Ok baas, wat gaan we nu doen?”.

Meer lezen over ‘trainen om niets te doen’?

Lees dan eens dit artikel van hondengedragstherapeut Nina van Tilbeurgh.

Veel plezier met shoppen!