Socialiseren tijdens corona

Corona en de bijbehorende beperkende maatregelen, maken het socialiseren van je pup een stuk lastiger. Wat kun je er aan doen om je pup ondanks deze situatie toch een goede start te geven? De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaf een aantal goede tips en alternatieven om je creativiteit mee te prikkelen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

 

2 minuten
19 februari 2022

In een normale situatie breng je je pup in de eerste 4 weken steeds in een andere situatie omte socialiseren. Je gaat op bezoek, er komen mensen bij je thuis Je gaat naar een winkel of een voetbalveld. Of je staat even buiten bij een schoolplein en een supermarkt. Nu de wereld zo anders is, moet je meer moeite doen hiervoor. Begin met kijken welke hondenscholen of hondenprofessionals online cursussen aanbieden. Zo kun je online je vragen blijven stellen en wel alvast beginnen met wat basis- en gehoorzaamheidsoefeningen. Deze zijn niet alleen van belang voor de opvoeding van de pup, maar leren je ook hoe je potentieel probleemgedrag kunt voorkomen en op kunt lossen.

Ondanks de Corona-maatregelen kun je zelf veel situaties creëren waar je je hond aan kan laten wennen

Geuren en geluiden

Waar mensen heel visueel zijn ingesteld, zijn geuren en geluiden voor een hond erg belangrijk. Woon of werk je in een drukke stad en zal de hond dit vaak tegenkomen? Zoek op internet naar het geluid van een drukke stad. Denk ook aan gekke geluiden die minder vaak voorkomen, zoals: onweer, vuurwerk, babygehuil of het geluid van een vliegtuig. Laat je pup hier geleidelijk aan wennen.
Laat je pup daarnaast veel rondsnuffelen. Loop bijvoorbeeld eens langs wat bloemen in de tuin en laat hem die besnuffelen. Dit kan heel informatief zijn voor het dier en sommige bloemen hebben zelf een kalmerende werking.

In en om huis

Leg een klein ‘circuitje’ aan waardoor je pup allerlei ervaringen kan opdoen, zoals: lopen over aarde, zand, kiezels, tegels, gras of tapijt. Je kan ook een prullenbak of een grote doos in het midden van de kamer neerzetten. In de tuin zijn de mogelijkheden nog groter, gebruik je creativiteit! Zo leer je je pup om aan andere situaties te wennen.

Naar buiten

Direct contact met vreemde mensen zit er in deze tijd even niet in. Wel kun je mensen vanaf een afstandje bekijken en bijvoorbeeld vragen of ze een snoepje naar de pup willen gooien. Zo krijgt hij toch een positieve associatie met mensen, zonder dat er direct contact voor nodig is. Ook is het goed om tijdens het wandelen op zoek te gaan naar verschillende omgevingen. Zoals een speelveld voor kinderen, drukke wegen of een boerderij. Laat hem aan verschillende situaties wennen.

Benieuwd naar het hele artikel? Dat kun je hier lezen.

Hondenspelletjes

Op internet zijn veel leuke hondenspelletjes te vinden. Dit is vaak leuk en leerzaam voor je pup en ook leuk om samen te doen. Afleiding voor mens en dier! Ga eens op zoek naar een aantal leuke varianten en probeer dit thuis uit.

Rust

Dit is het belangrijkste onderdeel van socialisatie. Pups slapen veel, omdat ze de tijd hebben om alle nieuwe indrukken te verwerken. Zorg daarom voor een vaste plek in huis waar hij ongestoord kan uitrusten.

 

Bron: Universiteit Utrecht