Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Terrastraining met je hond

Met deze prachtige herfstdagen is het nog heerlijk buiten! Dus dat is volop genieten met je hond. Wat is er leuker dan na een wandeling even op een terras neerstrijken voor een kop koffie? Een terrasje pakken moet vooral leuk, ontspannen én veilig zijn; zowel voor jou, je hond en de andere terrasgangers (zowel mens als dier ;-). Zorg er dus voor dat de omgeving voor jouw hond veilig en ontspannen is én omgekeerd! Hoe je dat doet, lees je in dit blog.

 

3 minuten
10 oktober 2022

Je loopt samen met je baasje het terras op. Je passeert andere mensen, je ruikt en ziet andere honden, er zijn allerlei overheerlijke etensgeuren, de bediening loopt haastig heen en weer over het terras. In je ooghoek wappert een vlag, er vliegt een servetje met de wind door de lucht, een tafeltje verderop laat per ongeluk wat frietjes op de grond vallen. Er rennen kinderen rond, ze lachen en gillen. Er worden stoelen weggeschoven, mensen staan op. Je hoort muziek. En nét als je rustig bent gaan liggen onder de tafel, stopt er plots iemand aan jouw tafeltje! Er wordt eten en drinken gebracht. Je krijgt ongevraagd een aai over je bol.

 

Prikkels!

Kun je je voorstellen hoeveel prikkels jouw hond op een terras krijgt? Wij als mens denken bij een terras aan ontspanning. We gaan lekker zitten na een bos- of strandwandeling en bestellen een drankje en een hapje. We zijn relaxt en voelen ons fijn. In het meest ideale geval voelt jouw hond ook die vorm van ontspanning en kan hij helemaal tot rust komen en een dutje doen onder tafel tot jullie besluiten weer op te stappen. Alleen zo mooi is de werkelijkheid niet vanzelf en niet altijd bij iedere hond.

Begin met regelmatig aanwezig zijn op drukkere plaatsen, zoals een markt of winkelstraat.

Stapsgewijs

Het is niet vanzelfsprekend makkelijk, leuk en ontspannen voor je hond. Bereid je daarom goed voor en geef je hond de tijd om het te leren. Voor pups of honden die in drukke situaties nerveus en gestrestst zijn, is het belangrijk om het stapsgewijs op te bouwen. Begin met regelmatig aanwezig zijn op drukkere plaatsen, zoals een markt of winkelstraat. Afhankelijk van hoe je hond reageert, kun je deze drukke situaties van afstand observeren of er middenin gaan staan. Zorg voor lekkere beloning of iets te kauwen als de hond rustig bij je blijft zitten of liggen. Bouw op in mate van drukte en lengte van het daar aanwezig zijn.

Trainen trainen trainen

Als het bij je past kun je heel eenvoudig beginnen met deze zelfbeheersingsoefening. Daarvan zul je vervolgens niet alleen op het terras profijt hebben, maar ook als je even tijdens een uitlaatrondje met iemand wil kletsen. Je kunt ook eerst je hond thuis trainen, zoals in dit blog heel helder is beschreven. Gewoon met een stoel in de kamer!

Laat je hond van tevoren goed uit. En bedenk wat je hond nodig heeft om rustig te liggen.

Goed voorbereiden

Als je met je hond naar het terras gaat, is het fijn om goed voorbereid op pad te gaan. Dat maakt je als baas ontspannen en duidelijk. Daardoor gedraagt jouw hond zich ook rustiger. Laat je hond van tevoren goed uit. En bedenk vooraf wat je hond nodig heeft om lekker rustig te kunnen liggen. Bijvoorbeeld aan een eigen ‘plaats’ in de vorm van een kleed of handdoek. Een eigen waterbakje, een gevulde Kong of iets lekkers om op te kauwen. Zorg voor een vaste lijn waarmee je je hond veilig en goed kort kunt vastleggen aan de tafel.

Zoek in het begin voor je hond een rustige plek, waar hij niet in de weg ligt voor de bediening of anderen. Vermijd bij het terras oplopen elk contact met andere honden en zorg ervoor dat ze ook onder tafel elkaar niet steeds in het zicht hebben of kunnen benaderen. Maak het jouw hond én jezelf zo makkelijk mogelijk. Plekjes genoeg op het terras.

Enne, de kracht zit ‘m ook hier weer in de herhaling.

Dus hop het terras op nu het nog kan!