Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

PonDoodle & therapiehond Oliver

Het is 17 november: Dag van het Therapiedier. Op deze dag zetten wij graag de therapiehond in het zonnetje. Een therapiehond is een “gewone” hond met een speciale werktaak. Deze honden maken elke dag het leven van sommige mensen en kinderen mooier, aangenamer en makkelijker. Om die reden spraken wij met hondenbaas Rebecca over haar therapiehond Oliver, met wie ze samen vrijwilligerswerk doet op een basisschool.

3 minuten
14 november 2022

Rebecca is 50 jaar en woonachtig in Wolvega. Zij is de trotse hondenbaas van Lennox een Engelse Cockerspaniël van 6 jaar oud en dus ook van Oliver. Hij is een PonDoodle van bijna 2 jaar oud. Een stabiele, gevoelige en intelligente hond. Oliver is allergievriendelijk omdat hij niet verhaart en door zijn gedragskenmerken is hij uitermate geschikt als therapiehond. Hij werkt rustgevend en heeft het een positieve invloed op de sfeer. Je kunt hem aaien en moeilijke gesprekken mee voeren. Hij geeft onvoorwaardelijke liefde en oordeelt niet.

De opleiding

Rebecca wilde graag een onderscheidende manier van coaching aanbieden, met de inzet van Oliver als co-coach. Ze is de opleiding therapiehondbegeleider gestart bij DogsWork in Warns. En kreeg tijdens die opleiding Oliver als pup. De opleiding bestaat uit 8 theorie- en praktijkmodules van 2 dagen achter elkaar plus een keuringsdag met je hond. Tijdens de opleiding werk je zowel binnen als buiten met gebruikmaking van de roedel van DogsWork.

Tijdens de opleiding loop je ook stage. Als bezoekvrijwilliger, waarin je ervaart hoe het is om met je hond in een vreemde omgeving met onbekende personen te werken. En als therapiehondbegeleider, waarbij je je hond inzet bij een persoon met een specifieke hulpvraag. Als je je theorie- en praktijkexamen hebt gehaald, je stageverslagen zijn goedgekeurd en je het individuele eindgesprek hebt gedaan, ontvang je je diploma.

Rebecca zegt: “De kennis die ik heb opgedaan tijdens de opleiding, heeft mijn band met Oliver versterkt. We hebben samen deze opleiding doorlopen. Het inzicht en vertrouwen in zowel mijzelf als in Oliver is tijdens de opleiding enorm gegroeid. We zijn een perfect team!”

Een therapiehond op school troost, helpt en luistert.

Oliver luistert en communiceert

Met Oliver doet Rebecca ongeveer twee keer per week vrijwilligerswerk op een basisschool. Alle klassen hebben les gehad hoe om te gaan met Oliver als schoolhond. Een schoolhond troost, helpt en luistert. Hij geeft kinderen meer zelfvertrouwen en helpt ze zich op hun gemak te voelen. Hierdoor kruipen verlegen kinderen bijvoorbeeld uit hun schulp en kan hij op sociaal-emotioneel gebied veel toevoegen. Dat is echt prachtig om te zien, zoals op dit filmpje!

Hij is een goede luisteraar en heel geduldig. Hij helpt bijvoorbeeld kinderen die moeite hebben met lezen. Hardop lezen vinden veel kinderen erg spannend. Maar voor Oliver maakt het niet als je je een keer verspreekt of als niet zo snel leest. Oliver geeft geen commentaar en zal je niet uitlachen of verbeteren. Op deze manier krijgen de kinderen meer plezier en zelfvertrouwen in het lezen.

Oliver helpt kinderen ook om duidelijk te communiceren. In dat opzicht zijn honden nét als mensen! Als je niet duidelijk bent, of je lichaamshouding is onzeker, of je praat met een zachte stem, dan zal Oliver je niet begrijpen. Zo werkt het ook met klasgenoten. Die luisteren ook niet als je niet duidelijk zegt wat je wil. Dit oefenen we dan bijvoorbeeld door met Oliver commando-spelletjes te spelen en zo te werken aan een weerbare houding bij het kind.

Oliver en zijn avonturen kun je volgen via instagram: @doodle_e_doo_oliver.

Dierondersteunende therapie

Als vrijwilliger zet Rebecca Oliver in bij mensen met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Uit onderzoek is gebleken dat de inzet van dierondersteunende therapie een positief effect heeft op onder andere mensen met PTSS. Denk hierbij aan het hebben van een maatje, je gesteund voelen op moeilijke momenten, de regie over je eigen leven weer terugnemen en het weer opbouwen van zelfvertrouwen.

Alle kinderen en volwassenen die met Oliver werken, mogen in zijn vriendenboekje schrijven. Dat is een prachtige manier om te zien hoeveel hij in positieve zin bijdraagt. Wil je Oliver en al zijn avonturen volgen? Dan kan dat via zijn Instagram: @doodle_e_doo_oliver.