Tips voor een warme zomer

Het beloofd de komende dagen weer heerlijk warm te worden. Het is daarom belangrijk om extra tijd aan je hond te besteden. Pas op met de zon en houd je hond altijd goed in de gaten. Ze kunnen namelijk niet goed tegen warmte.

 

2 minuten
14 juni 2022

Het wordt weer lekker warm weer! Heerlijk voor ons allemaal, ook voor jouw hond. Let goed op je hond als je met hem of haar een dagje op stap gaat, als het warm is. Wat wij lekker vinden, is voor hen vaak al snel te warm. Veel sneller dan je zelf denkt. Dat komt door hun (dikke, soms dubbele) vacht en omdat honden hun warmte alleen kwijt kunnen via hun bek (tong naar buiten en hijgen) en hun voetzolen. Honden voelen heel goed aan wanneer ze moeten afkoelen, vaak zoeken ze dan zelf koelere stenen of de schaduw op. Geef ze die gelegenheid, ook tijdens een wandeling of tijden de training. Op het strand gaan ze graven voor koeler zand bijvoorbeeld.

Doordat ze moeten koelen via de zolen van hun pootjes, is het voor een hond heel onprettig om over te warm asfalt te lopen, laat staan mee te rennen naast je fiets. Doe dat dus nooit als het warmer is dan 20 graden. Zie de grafiek hieronder.

En iedereen weet het: laat je hond nooit in de auto achter, ookal denk jij dat het best wel even kan. Hieronder in de grafiek zie je hoe snel de temperatuur in je auto oploopt, terwijl het buiten nog niet eens heel heet is.

 

Hitteshock

Hijgen is dus helemaal niet erg, daarmee koelen ze zichzelf af. Heeft je hond het té warm dan stopt het hijgen niet meer en worden zijn slijmvliezen rood en wordt je hond lusteloos. Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Slecht eten en drinkt en braken zijn hier tekenen van. Ook kunnen ze gaan braken. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. Raadpleeg in dat geval meteen een dierenarts.

Afkoeling

Zorg boven de 20 graden altijd waar je bent voor koel en vers drinkwater. Zorg er daarnaast voor dat je hond zelf altijd voor een koele schaduwplek kan kiezen, waar je ook bent. Je kunt je hond ook nat maken bij de poten voor wat extra verkoeling. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kinderbadje gevuld met een laagje water. Gebruik geen ijskoud water, dan trekken de bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. De rug van je hond natmaken als de zon fel schijnt kun je beter niet doen, door de warmte kan de huid daar juist extra broeierig warm worden.

Denk goed na bij warm weer en pas je activiteiten met jouw hond erop aan

Overige tips

  • Heeft je hond dunbehaarde plekken in zijn vacht? Smeer deze in met zonnebrand!
  • Zin in een lange wandeling? Maak deze altijd aan het begin of einde van de dag en bij voorkeur niet op asfalt. Nooit in de hitte!
  • Misschien voor de hand liggend, maar ga overdag niet fietsen met je hond in de zon.
  • Laat je hond nooit achter in de auto als je even snel een boodschap moet doen. De tempratuur loopt hier razendsnel op!

 

Bron: De Dierenbescherming