Voordelig abonnement Eenvoudig opzegbaar Snelle lervertijd Hoge beoordeling
Beschermingsmiddelen bestellen

Veilig fietsen met je hond

Naast wandelen is fietsen met je hond een leuk alternatief om je hond voldoende beweging te geven. Sommige honden hebben veel energie en vinden het heerlijk om een stuk te rennen. Als je zelf geen hardloper bent, dan is een stuk fietsen met je hond een goede vorm van lichaamsbeweging. Waarbij je jouw hond in relatief korte tijd toch een flink stuk kunt laten lopen. In dit blog bespreken we waar je op moet letten, hoe je op een veilige manier samen op pad kunt en wat je daarvoor nodig hebt.

 

6 minuten
24 oktober 2022

Geschikt of ongeschikt?

Het begint wat mij betreft met de vraag: is jouw hond geschikt om naast een fiets te lopen. En nóg belangrijker: vindt jouw hond het leuk? Ik weet dat ik er mijn 2,5 jaar jonge toller reu totaal geen plezier mee doe. In theorie is hij geschikt. Hij is inmiddels oud genoeg, maar niet té oud. Hij is gezond en heeft geen overgewicht. Door zijn ras heeft hij de juiste bouw en afmetingen om met hem te lopen/rennen. Maar mijn hond is een heuse snuffelaar en haalt heel veel plezier uit wandelen, struinen en alle geuren van de wereld opsnuiven. Ook in losloopgebieden en op het strand gaat hij er nooit als een haas vandoor. Prima wat mij betreft. Zijn energieniveau is laag en relaxt en thuis is hij lekker rustig. We bewegen meer dan voldoende tijdens onze dagelijkse wandelingen en dus hebben wij een comfortabele fietskar aangeschaft, zodat hij meekan als wij een fietstocht maken.

Wij hebben een comfortabele fietskar aangeschaft, zodat onze hond op deze manier meekan met een fietstocht.

Veilig fietsen

Als jouw hond geschikt is om naast een fiets mee te lopen én jullie vinden het beide een fijne manier van eropuit gaan dan heb je drie opties. Afhankelijk van de locatie en het karakter van je hond kun je: jouw hond los mee laten rennen; je hond aanlijnen en de riem in je hand houden of gebruik maken van een speciale fietsbeugel.

Los mee laten lopen is echt alleen veilig als jouw hond te allen tijde supergoed onder appel staat. En de omgeving dat ook toelaat, dus geen autoverkeer en drukke kruispunten. Het mag sowieso niet binnen de bebouwde kom. Aangelijnd mee laten lopen en de riem in de hand houden kan werken, als je een goed getrainde en rustige hond hebt. Een hond die het niet gewend is zal meer zijn eigen weg gaan, met het risico van omver trekken of ervoor zorgen dat je gaat slingeren op je fiets. Het meest veilige is het gebruik van een speciale fietsbeugel. De hond zit vast maar kan niet onder je fiets komen. De veer vangt onverwachte bewegingen op en het zwaartepunt zit onder jouw lichaam zodat omver trekken niet zomaar kan. Het meelopen aan zo’n beugel moet je jouw hond wel echt leren, dat gaat niet vanzelf.

Trainen is noodzakelijk

Het is belangrijk om je hond goed te trainen en de activiteit langzaam op te bouwen. Het goed leren ‘meelopen’ moet worden aangeleerd en de conditie van je hond moet worden opgebouwd. Er zijn online heel veel goede tips te vinden, zoals in dit artikel van het Landelijk informatiecentrum voor Gezelschapsdieren. Waarbij ze aanraden om bijvoorbeeld eerst met de fiets aan de hand te beginnen, zodat je hond eerst leert om rustig mee te lopen.

We hebben de belangrijkste do’s en don’ts voor jullie verzameld:
> fiets alleen met een volwassen, volgroeide, gezonde hond
> bouw afstand en tempo langzaam op
> gebruik een tuigje en geen halsband
> laat je hond altijd rechts van je lopen
> laat je hond alleen draven
> ga nooit fietsen boven de 20 graden
> las pauzes in om te drinken en even te snuffelen
> laat je hond van tevoren goed uit!

Tot slot

Veel mensen gaan fietsen met hun hond omdat ze denken dat de hond op die manier van zijn overtollige energie af kan komen. Bedenk dat dit ook een averechts effect kan hebben. Je hond ontwikkelt namelijk een betere conditie, waardoor hij steeds meer nodig zal hebben om moe te worden. Of hij wordt juist nóg onrustiger en hyper door de hormonen die tijdens het rennen vrijkomen. Wil je een hond moe en voldaan krijgen, laat je hond dan juist meer hersenwerk doen. Dat werkt ontspannend en maakt je hond (fysiek en mentaal) ook moe.