Verhuizen met je hond
Verhuizen kan soms stressvol zijn, voor zowel baas als hond. Dat is ook niet zo gek. Veel dingen gaan veranderen en er moet veel geregeld worden. Om de verhuizing soepel te laten verlopen is een goede voorbereiding belangrijk, ook voor jouw hond. Door omstandigheden ben ik in de afgelopen periode drie keer verhuisd met mijn honden. Dus ik weet er inmiddels alles van 😉. Ik ben Henry, oprichter van Elke hond gezond en eigenaar van de hondenuitlaatservice Life is Dogelicious in Utrecht. In dit blog deel ik mijn (verhuis)ervaringen met jullie.
Als je binnenkort gaat verhuizen met je hond, is het verstandig om je hond ruim van tevoren voor te bereiden op de verhuizing. Betrek hem of haar bij deze grote verandering. Honden zijn immers gewoontedieren en plotselinge veranderingen kunnen een enorme impact op hen hebben. Geef je hond de juiste aandacht voor, tijdens en na de verhuizing. Want alle honden moeten wennen aan een nieuwe situatie. Vaak duurt deze wenperiode een maand of enkele maanden. De ene hond went sneller dan de andere hond, afhankelijk van wat hij heeft meegemaakt.
Voorbereiding
Als het mogelijk is, ga alvast een paar keer naar het nieuwe huis en naar je nieuwe buurt. Leg er wat spullen neer die van jullie en van je hond zijn. En maak alvast kennis met de buren. Ga een keer naar het plaatselijke uitlaatveldje, of loop eens door je nieuwe winkelstraat. Maar denk ook aan nieuwe geluiden in je nieuw huis: de voordeur, de deurbel, het hekje in je tuin, de leef geluiden van buren. Beloon je hond bij elke stap op een positieve manier! Zo kan je jouw hond langzaamaan laten wennen aan de nieuwe woonomgeving. Oh en controleer voor de verhuizing of de chip nog goed werkt en goed geregistreerd is! Dat laatste is dan een mooie aanleiding om op een positieve manier kennis te maken bij de nieuwe dierenarts.
Controleer voor de verhuizing of de chip nog goed werkt en goed geregistreerd is.
Tijdens de verhuizing
Tijdens de verhuisdag(en) zelf is alles erg hectisch en druk. Laat je hond daarvan zo min mogelijk meekrijgen. Het is voor jou én de hond het beste om voor die dag een geschikte oppasplek te regelen. Op deze manier hebben jullie allebei een betere dag. Lukt het niet om een geschikte oppas te regelen? Creëer dan voor een rustige plek in een lege kamer waar niet te veel heen en weer gelopen wordt. Leg daar wat vertrouwde spullen neer, zoals zijn mand, etensbak en favoriete speeltje. Of gebruik de bench. Als het mogelijk is voor jou of een vertrouwd persoon om een lange, ontspannende wandeling met je hond te maken tijdens het lossen van de verhuiswagen, dan is dit zeker aan te raden.
Begrijp je hondÂ
Bedenk dat voor jouw hond de wereld er binnen en buiten ineens heel anders uitziet. Je merkt dit aan het gedrag van je hond. Dat kan in het begin anders zijn dan normaal. Sommige honden zijn nieuwsgierig, anderen worden juist onzeker, angstig of achterdochtig. Blijf zelf rustig en negeer de angst van je hond. Door jouw kalme, zelfverzekerde aanwezigheid zal de hond zich sneller op zijn gemak voelen en merken dat er niets aan de hand is. Geef ook nu weer vooral positieve aandacht. En geef je hond ook echt de tijd en mogelijkheid om de buurt te verkennen. Trek wat meer tijd uit voor je dagelijkse rondjes. Al die nieuwe geurtjes van andere honden en nieuwe mensen wil hij graag op zijn manier ‘verwerken’ en ‘duiden’. Een nieuwe omgeving betekent natuurlijk ook: nieuw territorium. Je hond zal dit goed willen verkennen en afbakenen. Geef hem hiervoor de tijd en hou je hond aan de riem tot hij vertrouwd is.
Het allerbelangrijkste na de verhuizing is om zo snel mogelijk de oude gewoontes op te pakken.
Alleen laten
Wees ook bedacht op het weer opnieuw ‘alleen laten’ van je hond. Dit kan in het begin weer even lastig zijn door het nieuwe huis en de nieuwe omgeving. Alsof je het weer opnieuw moet aanleren. Heb geduld en laat je hond ook hieraan rustig weer wennen. Stapsgewijs, zoals in het begin. Gebruik hiervoor ons stappenplan uit een eerder blog.
Een nieuwe omgeving kan nog lang doorwerkt op de mentale gezondheid van je hond. Dus het allerbelangrijkste na de verhuizing is om zo snel mogelijk de oude gewoontes op te pakken. Mocht je in deze periode nog steeds druk zijn met uitpakken, inrichten en dingen regelen, vergeet dan niet je hond voldoende aandacht te blijven geven. Probeer zoveel mogelijk aan het oude vertrouwde wandel- en eetpatroon te houden die de hond van je gewend is en geef je hond de tijd die hij nodig heeft om te wennen aan jullie nieuwe plek.
Ons aanbod
Meer voor jouw hond
Uitgelichte producten (voorjaar)
Elke maand brengen we hier een aantal speciale producten onder de aandacht, passend bij het seizoen. Om de gezondheid en het welzijn van jouw hond ondersteunen.
Beschermingsmiddelen (abonnement)
Het is belangrijk je hond tijdig te beschermen tegen vlooien, teken en/of wormen. Stel hier zelf je abonnement samen en ontvang maandelijks de juiste dosering voor jouw hond.
Hersenwerk
Een gezonde hond is ook mentaal een stabiele hond. Dit kun je bereiken door je hond naast fysiek bezig te laten zijn, ook aan het werk te zetten met zijn brein. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze snuffelmat.