Watercrematie (resomeren)

Ik moet er niet aan denken. Afscheid nemen van één van mijn lieve honden. Dat is een afschuwelijke gedachte en een heel verdrietige gebeurtenis. Tegelijkertijd weten jullie net als ik dat wij onze huisdieren hoogstwaarschijnlijk zullen overleven. En ik vermoed dat velen van jullie dit helaas ook al eens een keer hebben meegemaakt. Wanneer je hond komt te overlijden, kun je tegenwoordig kiezen voor een afscheid op maat. Helemaal zoals jij dat fijn vindt voor jezelf, je gezin en jouw hond. Ik ben Henry, oprichter van Elke hond gezond en eigenaar van de hondenuitlaatservice Life is Dogelicious in Utrecht. In dit blog geef ik meer informatie over watercrematies. Een vrij nieuwe, bijzonder duurzame manier van cremeren van je huisdier.

 

2 minuten
23 september 2022

Als je afscheid hebt moeten nemen van jouw lieve huisvriend, kun je in de afhandeling ervoor kiezen om jouw hond te begraven in je eigen tuin*, te laten begraven op een dierenbegraafplaats, te laten cremeren of af te geven bij de gemeente**. Als je kiest voor cremeren, is een optie de traditionele manier van (vlam)cremeren én deze nieuwe, heel duurzame manier cremeren: resomeren. Ook wel watercrematie genoemd.

Wat is watercremeren?

Het is een proces waarbij de stoffelijke resten onder druk en met behulp van kaliumhydroxide versneld worden ontbonden in verwarmd water. Het lijkt het een versnelde variant van natuurlijke ontbinding. Net als bij een gewone (vlam)crematie blijven alleen de botten als as over. Door het resomeren zien dit as eruit als puur, wit poeder. Er is geen roet, koolstof of andere vervuiling aanwezig in de as van je huisdier. De dierencrematoria geven aan dat zij ervaren dat dit schone as een geruststellend en vredig effect heeft op de nabestaanden. Het overgebleven as kan bijvoorbeeld worden bewaard in een kleine urn of worden uitgestrooid.

Baasjes vinden water een fijner idee dan vlammen, het voelt zachter.

Hoe werkt het precies?

Je huisdier wordt in een bad met water geplaatst. Door toevoeging van een alkalische vloeistof aan een bad met water en het afstellen van de temperatuur wordt de ontbinding van het lichaam van je huisdier in gang gezet en versneld. De wetenschappelijke term van dit hele proces is alkalische hydrolyse. De alkalische vloeistof veroorzaakt een reactie als het met organisch materiaal in contact komt. Door de stroming van het water lost het stoffelijk overschot op in het water. Wat overblijft is een steriele waterige oplossing. Een watercrematie van huisdieren neemt zo’n twintig uur in beslag.

Een watercrematie is 90% energiezuiniger en 90% minder milieubelastend.

Waarom kiezen voor een watercrematie?

Het is een volledig groene, milieuvriendelijke technologie. Er wordt geen CO2 uitgestoten, het is niet giftig, het spaart energie en het water wordt 100% gerecycled. Het versnelt het proces dat bij natuurlijke ontbinding plaatsvindt. Medicijnen en bijvoorbeeld virussen die in het lichaam van je huisdier achter zijn gebleven, worden goedaardig gemaakt. Het verbruik van fossiele energie is bij een gewone (vlam)crematie veel groter.
Met watercremeren draag je op een belangrijke manier bij aan de natuur. En wij vinden dat dit het beste past bij de manier waarop we tegenwoordig met onze omgeving en onze huisdieren omgaan.

Bron: dierencrematorium Novio & dierenuitvaartcentrum Venlo

*regels over begraven van huisdieren in je eigen tuin
**informatie over afgeven van je overleden huisdier aan gemeente