Het is weer tekentijd!

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Borelia Burgdorferi bacterie, deze bacterie wordt overgedragen door teken. Als jouw hond door een teek wordt gebeten kan hij besmet zijn met de ziekte van Lyme. Bij mensen kan Lyme veel en ernstige klachten veroorzaken. Bij honden zijn de symptomen meestal mild of afwezig. Veruit de meeste van deze honden worden niet ziek van de ziekte van Lyme.

 

2 minuten
25 april 2022

Een teek die besmet is met de ziekte van Lyme draagt deze over als de teek een hond bijt. Net als bij mensen. Niet iedere teek is besmet met de ziekte van Lyme dus een hond raakt niet altijd besmet na iedere tekenbeet. Het duurt ongeveer 24 – 48 uur voordat een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt. Als een teek dus snel verwijderd wordt kan voorkomen worden dat er ziektes overgedragen worden.

Uit onderzoek is gebleken dat een teek zich minimaal 24 uur op de hond moet zitten, wil hij voldoende bacteriën hebben uitgescheiden om een ziekte te veroorzaken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme. Een besmet dier kan de ziekte niet zelf overdragen op mensen, hiervoor is een teek nodig.

In tegenstelling tot de mens krijgen de meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme geen klachten.

In tegenstelling tot de mens krijgen de meeste honden die besmet worden met de ziekte van Lyme geen klachten. Daarnaast duurt het  weken tot maanden voordat honden symptomen krijgen na infectie met de ziekte van Lyme (bij mensen ontstaan er al zeer snel na besmetting symptomen). De belangrijkste symptomen van honden die besmet worden met Lyme kunnen zijn:

  • Koorts
  • Gewrichtsontsteking
  • Koorts
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Nierproblemen

Het beste is te voorkomen dat honden besmet raken door teken met de ziekte van Lyme.

Het beste is te voorkomen dat honden besmet raken met ziektes overgedragen door teken zoals de ziekte van Lyme. Een goede tekenbescherming door middel van goede tekenmiddelen is dus erg belangrijk. Omdat het 24 – 48 uur duurt voordat de ziekte van Lyme overgedragen wordt na een tekenbeet is het belangrijk na bijvoorbeeld een boswandeling honden te controleren op teken en deze te verwijderen.

De ziekte van Lyme kan gemakkelijk behandeld worden met antibiotica. De bacterie zal nooit helemaal verdwijnen uit het lichaam maar zal hierna geen klachten meer geven.

De beste bescherming

Je kunt je hond beschermen tegen teken met druppels, een speciale halsband of een natuurlijk product. Elke hond gezond levert beschermingsmiddelen tegen teken, vlooien en luizen in abonnementsvorm. Dan ben je altijd op tijd met het toedienen van het middel. Stel zelf hier je abonnement samen en zie meteen wat het kost. De door jou gekozen beschermingsmiddelen vallen dan in de juiste dosering, op het afgesproken moment bij jou op de deurmat. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is het middel aan je hond geven.

Kijk hier naar ons aanbod.