Welkom in de roedel!

Ik ben Henry, oprichter van Elke hond gezond en eigenaar van de hondenuitlaatservice Life is Dogelicious in Utrecht. In dit blog deel ik mijn ervaringen over mens en dier met jullie. En deze keer vertel ik over wat er gebeurt als er een nieuwe hond in de roedel wordt geïntroduceerd. Hoe snel past de roedel zich aan? Lukt het ook weleens niet? En wat doe ik bij zo’n kennismaking?

 

3 minuten
20 maart 2023

Om te beginnen heb ik natuurlijk de meest fantastische baan van iedereen die van honden houdt. Elke dag mag ik met mijn roedel op pad, ben ik buiten in weer en wind en geniet van het samenzijn met mijn groep honden. Het liefste houd ik mijn roedel zo steady mogelijk. Maar natuurlijk ontkom ik er niet aan dat er soms honden afvallen en dan heb ik plek voor een nieuwe.

Als ik een nieuwe hond ga introduceren in mijn roedel wil ik dat de hond de juiste vaccinaties / titerbewijzen heeft. En ik vraag de eigenaren ook om de honden te ontwormen en te behandelen tegen vlooien en teken. Ik wil een schone roedel, zodat ik onderlinge besmettingen te allen tijde kan voorkomen. Voordat een nieuwe hond bij de roedel wordt geaccepteerd, gaat de hond mee op een proefwandeling. Soms moet ik er na de proefwandeling voor kiezen om een hond niet te accepteren en dat heeft dan alles te maken met dat die hond de balans te veel verstoort.

Voordat ik een nieuwe hond bij de roedel accepteer, gaat de hond mee op een proefwandeling.

Als zich een nieuw lid van de roedel aandient, zijn er drie aspecten die voor mij belangrijk zijn:

1. Heb ik een klik met de eigenaren en zij met mij?
2. Heb ik een klik met de hond en de hond met mij?
3. Heeft de hond een energie die een positieve aanvulling vormt op de huidige roedel?

Diversiteit

Het is voor mij belangrijk dat we niet teveel van één soort in de roedel hebben. Neem bijvoorbeeld de Whippets (kleine hazewindhonden). Die vinden het met elkaar vaak ontzettend leuk om helemaal los te gaan. Als ik er daarvan teveel heb, is de balans in de roedel weg. Dan loop ik de hele wandeling tussen de rondrennende honden die alleen oog voor elkaar hebben. Dat is niet leuk voor de rest van de roedel. Verder wil ik geen rassen in mijn roedel die voortkomen uit de categorie ‘vechthonden’, zoals pitbulls of Staffort-achtigen.

Socialisatie

De honden in mijn roedel moeten goed gesocialiseerd zijn. Zowel met mensen als met andere honden. Want je begrijpt dat er tijdens mijn dagelijkse wandelingen met de roedel geen ruimte is voor individuele gedragstherapie met de hond. Natuurlijk heeft elke hond zo zijn ‘eigenaardigheden’ maar die mogen nooit verstorend zijn voor de groep. En als een hond bepaalde angsten heeft, dan bespreken we die vooraf en kan ik daar vaak een goede weg in vinden samen met de hond. Als het nodig is, help ik graag door de eigenaren door te verwijzen naar een goede gedragstherapeut.

De kleinste hond die ik nu in de roedel heb is een dwergteckel, maar die voelt zich een St. Bernard :-)!

Commando’s

De honden moeten logischerwijs het commando ‘hier’ opvolgen. Je zult mij niet schreeuwend achter een aantal honden zien aanrennen aan het eind van de wandeling. In de praktijk blijkt dat niet elke hond naar hetzelfde commando luistert. Soms is het hier, soms is het kom voor, soms is het een fluitje. Dat leidt weleens tot grappige situaties waarbij je mij aan het einde bezig ziet met fluitjes, geluidjes en een opsomming van verschillende commando’s. Maar hey, het lukt altijd en uiteindelijk krijg ik ze elke dag gewoon weer in de auto 😉.

Leeftijd

Ik wil graag een gezellige roedel en dat betekent ook dat er een goede balans in de roedel moet zijn qua leeftijdsopbouw. In mijn geval heb ik het liefste van alles wat. Alleen jonge honden is chaos. Alleen pubers … dat is nóg meer chaos! Alleen oude honden, hmmmm. Dat zou misschien niet goed zijn voor mijn business model. In mijn roedel zorgt een jong deel voor de gezellige energie en zorgen de oudere honden voor stabiliteit en af en toe wat rustige en duidelijke bemiddeling als de onrust tussen de jonkies te groot wordt.

Grootte

Ik neem liever geen mega kleine honden mee in mijn roedel, omdat dit tijdens het spelen weleens mis zou kunnen gaan. Dus ik hanteer een maatstaf van honden vanaf +/- 10kg. Dan zijn ze allemaal voldoende aan elkaar gewaagd. De kleinste hond die ik nu in de roedel heb is trouwens – bij hoge uitzondering – een dwergteckel, maar die voelt zich een St. Bernard! Hahaha, dus dat gaat goed.

Waar het mij uiteindelijk allemaal om gaat, is dat ik een uitgebalanceerde roedel heb waarin in alle honden de tijd van hun leven hebben.