Wintersport met je hond

Wil jij deze winter op vakantie met je hond? Dat kan! Samen lekker door de sneeuw wandelen en genieten van het prachtige landschap. Na een dag in de sneeuw kun je lekker met elkaar ontspannen in je appartement of vakantiehuisje. Elke hond wil wel samen met zijn baas door het bos rennen en door de sneeuw rollen. Misschien gaan jullie wel sleetje rijden. Of zelfs langlaufen, dat is op veel plaatsen mogelijk. Sommige skigebieden hebben zelfs speciale hondenhellingen.

 

 

2 minuten
19 december 2022

Een hond vindt winter en sneeuw fantastisch, dus dat is geen probleem.  De hond moet natuurlijk, net als thuis, gewoon regelmatig uitgelaten worden. Dus volle dagen skiën zit er niet in. Zeker niet omdat de hond in een onbekende omgeving zit. Het uitgelaten worden in de diepe sneeuw is voor de hond gelukkig vaak wel een feest! Als je je hond meeneemt op wintersport zorg er dan ook voor dat alles op orde is. Controleer de chip, neem je dierenpaspoort mee en informeer je vooraf goed over de benodigde inentingen in het land. Als je dit niet goed regelt kan dit (net als bij elke andere vakantie) bij de grens problemen opleveren. Eenmaal op bestemming laat je je hond nooit loslopen op geopende skipistes. Voor de veiligheid van de wintersporters en de veiligheid van jouw hond.

 

 

Laat nooit je hond loslopen op de skipistes, voor de veiligheid van jouw hond en de wintersporters.

Koude poten

Die lieve, mooie pootjes van onze honden, zonder vacht en met een kwetsbare huid. We weten dat ze via die voetzolen zweten en zo dus hun warmte kwijtraken. Dus in de zomervakantie is het oppassen geblazen. Maar hoe zit dat nou eigenlijk in de winter? Honden hebben in de winter geen last van koude poten. De bloedvaten die bloed vanuit de poten naar het hart pompen en de vaten die bloed van het hart naar de poten pompen, liggen heel dicht bij elkaar. Het bloed dat vanuit het hart wordt rondgepompt is warm; die warmte stroomt direct door naar de bloedvaten die het koude bloed weer afvoeren. Zo warmt het koude bloed al wat op voordat het hart bereikt is. Een hond kan zijn lichaam hierdoor zeer effectief op de juiste temperatuur houden.

Honden hebben in de winter geen last van koude poten. Wel van sneeuw- en ijsklonten en pekel.

Schoentjes ter bescherming

Honden kunnen wel last hebben van vastgekoekte sneeuw- en ijsklonten én van pekel. Dus verzorg de poten van jouw hond op wintersportvakantie extra goed. Als er bovendien ook gestrooid wordt, blijft de pekel  aan de poten kleven of gaat in een wondje zitten. Na het uitlaten kun je de poten het beste even afspoelen. Dan voorkom je dat ze de pekel van de poten aflikken. Voorkom sneeuwklonten door de poten in te smeren met een potenbalsem of gebruik hondenschoentjes.

Fijne wintersportvakantie!