Elke hond veilig. Met dit magische terugkomdoosje. Het ‘hier komen’ heb je vast op de puppycursus geleerd. Maar ben je het consequent blijven trainen? Want een jonge hond krijgt een grotere verkenningslust dan een puppy. Dus het is heel belangrijk om het terugkomen te blijven trainen.
Het lijkt misschien gek, dat dit kleine blikje een magische uitwerking gaat hebben. Maar samen met de oefening gaat dit écht werken! En als je het goed traint, kan het ook werken als ‘noodrem’. Bijvoorbeeld als jouw jonge hond uit enthousiasme ineens ergens op af rent en zonder te kijken de weg oversteekt. Of als je hond ergens van schrikt en daarom wegrent. Er achteraan rennen is meestal onze eerste reactie. Heel begrijpelijk: alleen dat is precies wat je niet moet doen. Daarmee motiveer je jouw hond om te blijven rennen. Zijn brein denkt dan zelfs: okay, we slaan samen op de vlucht. Beter! Wat moet je dan wel doen? Je hoofd koel houden en blijven waar je bent. En de training doen die wij je aanreiken met het magische terugkomdoosje. Dan heb je voortaan een ‘noodrem’ voor jouw hond.
Het geluid van het blikje wordt de voorspeller van iets geweldigs lekkers. Je hond stopt en komt terug naar jou.
Hoe werkt het?
Jouw hond gaat leren dat als jij met het blikje schudt en hem bij je roept, hij de ultieme beloning treft. We noemen dat ‘de jackpot’. Je stopt namelijk in het doosje het aller aller allerlekkerste voertje dat echt rammelt. Gedroogd vlees of zo. Of je gebruikt rammelde brokjes voor het geluid en stopt een nóg lekkerdere beloning in je zak. Worst of zo. Je gebruikt het rammelende doosje, samen met de naam van jouw hond én het ‘kom hier’ commando. Je hond wordt op dat moment héél even uit zijn ‘ vluchtbrein’ gehaald. Dat is het moment dat je weer even contact hebt. En dat ene moment kan soms net genoeg zijn. Het geluid van het blikje wordt de voorspeller van iets geweldigs lekkers. Je hond stopt en komt terug naar jou.
Met het magische terugkomdoosje zorg je voor de veiligheid van jouw hond en de omgeving. Zoals de weg oversteken, schrikdraad raken, af rennen op een andere hond, spelende kinderen lastig vallen. En het draagt bij aan het welzijn van de hond (los spelen & exploreren). Onze valkuil is dat we te vaak en te veel ‘HIER’ roepen en dit blijven roepen – ook als de hond niet wil komen. Met als gevolg dat je als baas gefrustreerd raakt en de hond niet meer beloont als hij toch uiteindelijk komt. Het commando verliest daarmee aan waarde voor de hond. Dus: echt altijd het ‘hier komen’ royaal blijven belonen en heel zuinig zijn op het gebruiken van je ‘kom hier’ commando.
Altijd het ‘hier komen’ royaal blijven belonen en heel zuinig zijn op het gebruiken van je ‘kom hier’ commando.
Stappenplan oefening Magisch terugkomdoosje
Een helper/assistent, een lange lijn, het terugkomdoosje gevuld met iets lekkers.
Jouw assistent heeft je hond aangelijnd. Jij opent het blikje en laat je hond even snuffelen aan de inhoud. Je sluit het doosje, draait je om en loopt weg. Je draait om (in eerste instantie al na een paar meter), rammelt met het doosje, noemt de naam van de hond en geeft het ‘kom hier’ commando. Je assistent laat de lijn vieren (of laat de lijn los). Jij rammelt enthousiast terwijl jouw hond naar je toe komt. Zodra je hond voor je zit, open je het doosje en mag hij de hele inhoud er zelf uit eten. Je doet deze oefening in eerste instantie thuis (binnen of in de tuin). Liefst elke week. Je herhaalt de oefening steeds een paar keer.
Na stap 1, voeg je lichaamstaal toe op het moment dat de hond terugkomt: armen wijd uit elkaar, iets door je knieën buigen.
Na stap 1 en 2, geef je hond tijdens de oefening steeds meer lijnlengte en/of creëer steeds meer afstand als je oefent met een losse lijn.
Als stap 3 goed gaat, ga oefenen onder verschillende omstandigheden. Buiten vertrouwd terrein. In het bos, park of strand. Maar nog zonder prikkels van andere honden of datgene wat jouw hond afleidt .
Als stap 4 lukt, voer de moeilijkheid op door de aanwezigheid van enkele andere, externe prikkels (zoals een andere hond die verderop loopt). Zorg voor een goede timing! Je wil een succesvol terugkom-momentje en dat kan alleen als jouw hond nog niet met zijn brein ergens anders is.