Elke hond gelukkig. Dingen pakken doet jouw jonge hond ongetwijfeld vaak en graag; speeltjes, sokken, schoenen en de vuile was. Weet je ook hoe je jouw hond weer leert loslaten? Een belangrijk commando in situaties waarin de hond iets pakt wat hij niet mag hebben, iets gevaarlijks of ongezonds.

We noemen het niet voor niks het loslaattouw in plaats van trektouw, want ons doel met dit speeltje is niet leren sjorren en trekken, maar écht leren vastpakken en loslaten. Leren loslaten is belangrijk omdat je daarmee ook jouw hond vanaf jongs af aan zelfbeheersing leert. En een goede zelfbeheersing maakt je hond evenwichtiger en daarmee mentaal gezond. Jouw hond wil het liefst dingen pakken, tuurlijk! Afhankelijk van het ras zal hij het terugbrengen, verstoppen, verscheuren of er gewoon heeeel hard mee wegrennen. Leuk spel natuurlijk, maar wat leert je hond hier eigenlijk van? Met het loslaattouw gaan we je een leuke oefening aanbieden, die het commando ‘los’ aanleert en die ook spelplezier geeft voor jullie samen.

Dingen pakken doet je jonge hond vaak maar al te graag, maar kan hij ook loslaten?

Hoe werkt het?

Om los te laten leer je je hond eerst het touw vast te pakken. Klinkt logisch maar sommige honden(rassen) pakken niet zomaar vast, dus dat leer je eerst aan. Met hulp van ruilen met lekkere voertjes bouw je op naar het commando ‘los’. Als je de stappen volgt zoals hieronder omschreven en je herhaalt de oefening met het loslaattouw op verschillende plekken in verschillende situaties, dan blijf je werken aan de zelfbeheersing van jouw hond. De commando’s blijven hun waarde houden en je gaat merken dat je op een gegeven moment het ‘los‘ commando ook voor andere items of (ongewenste) situaties kunt inzetten. 

Oefenen met het loslaattouw werkt zowel ontspannend als belonend voor de hond. Er komt meestal energie vrij in het mogen vasthouden van het touw en het loslaten op commando traint de zelfbeheersing van de hond. Té hoge opwinding wordt in spel gestopt, wat weer helpt als baas om te leren hoe je in allerlei andere situaties (ontmoetingen met andere honden, of komst van bezoek) ook die opwinding op het juiste moment kunt afremmen.

Een hele enthousiaste hond laat je maar even sjorren en trekken want anders schiet de opwinding te veel omhoog. Duurt het daarentegen even voordat jouw hond op gang komt en plezier krijgt in het trekken? Dan zul je wat langer met het touw moeten zwieren en bewegen om het enthousiasme te stimuleren! En is het touw in het begin nog te spannend? Dan kun je wat voertjes tussen het touw steken en daarmee rustig over de grond slepen. De hond ruikt het en gaat er snuffelend achteraan.

Op een gegeven moment kun je het ‘los‘ commando ook voor andere items of situaties in zetten.

Stappenplan oefening Loslaattouw

Wat heb je nodig?

Voertjes die je makkelijk en snel kunt pakken (uit je broekzak bijvoorbeeld) en het loslaattouw.

Stap 1

Pak het loslaattouw in de hand en biedt het laag over de grond bewegend aan. 

Stap 2

Zodra je hond het touw vastpakt geef jij het commando ‘vast’ en speel je nog even kort door.

Stap 3

Als je hond het touw vast heeft, bied je een beloning aan samen met het commando ‘los’. Zodra je hond het touw loslaat, stop je het touw meteen weg (uit zicht) en geef je de beloning (ruilen). Je kunt dit een paar keer herhalen. Let op: zorg dat je het voertje snel uit je broekzak vist en het ook echt tegen de neus houdt tegelijk met het commando ‘los’.

Stap 4

Je herhaalt stappen 1,2 en 3 maar nu geef je de beide commando’s eerder: namelijk net voordat je hond het touw vastpakt (vast) en net voordat ie loslaat (los). Ook dit een aantal keer herhalen, want het is niet heel makkelijk om dit goed te timen. Je kunt het ook oefenen zónder je hond in de buurt ;-).

Stap 5

Je stopt met het ruilen van het voertje voor het touw. Laat je hond los op het commando? Dan haal je het touw weg en beloon je jouw hond royaal. Lukt dit niet: herhaal gewoon stap 1 t/m 4 en heb geduld!

Stap 6

Gaat het goed? Dan kun je het spel verplaatsen naar een andere omgeving, bijvoorbeeld buiten in de tuin of op een andere plek. En merk je dat je hond goed reageert op het commando los dan kun je het gaan toepassen bij het wegpakken van een pantoffel of een ander voorwerp wat je niet wilt. Blijven belonen als je hond loslaat! Let erop dat je dit spel niet in de buurt van andere honden uitvoert.  Bezit-agressie ligt op de loer bij jouw hond of de andere hond.